Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Master en PhD opleidingen Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen Educatie Mens- en Maatschappijwetenschappen - Economie en Bedrijfseconomie
Header image Educatie Mens- en Maatschappijwetenschappen - Economie en Bedrijfseconomie

Educatie Mens- en Maatschappijwetenschappen - Economie en Bedrijfseconomie

Wil je je vakinhoudelijke kennis verdiepen, maar ook de vaardigheden leren om les te geven of op andere manieren informatie over te dragen?

In deze master word je opgeleid tot een communicatieve econoom of bedrijfskundige. Je leert je vakkennis productief, creatief en communicatief toe te passen in de rol van instructeur, docent, coach, presentator en/of onderzoeker. Maar ook het geven van individuele coaching behoort tot jouw mogelijkheden. Bovendien weet je de weg in het (hoger) onderwijs. Na deze tweejarige opleiding heb je twee masterdiploma's op zak.

Het eerste jaar volg je een Economie of Bedrijfskunde master naar keuze. Tijdens die opleiding volg je in het tweede semester alvast het vak Neem regie. Tijdens een oriënterende stage op een school voor voortgezet onderwijs geef je een serie lessen, waarvan een aantal zelfstandig.

In het tweede jaar krijg je eigen klassen en geef je dus opnieuw een aantal uren zelfstandig les op een school voor voortgezet onderwijs. Eén dag in de week is bestemd voor colleges, mentorbijeenkomsten en groepsopdrachten.

Tijdens deze opleiding ontwikkel je competenties op het gebied van lesgeven, omgaan met groepen, management, en het ontwerpen van lesmateriaal.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
MSc in Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen
Type opleiding
Educatieve master
Duur
24 maanden (120 ECTS)
Croho code
68532
Voertaal
Nederlands
Start
Februari, September
Faculteit
Economie en bedrijfskunde
Waarom dit programma in Groningen?

Via de unieke combinatie van een FEB Master of Science opleiding en de Master of Science Lerarenopleiding Economie en Bedrijfseconomie word je opgeleid tot vakspecialist, docent en coach. Na afronding ontvang je twee masterdiploma's en een eerstegraadsbevoegdheid voor de schoolvakken Economie en M&O. Bovendien heeft de opleiding zowel de internationale EQUIS- als de AACSB-accreditatie - dat heeft slechts 1% van alle business schools ter wereld.

Programma

In het eerste masterjaar volg je hoofdzakelijk het programma van een Master of Science bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB). Je kunt kiezen uit alle masterprogramma's van FEB (zie https://www.rug.nl/feb/msc). In het eerste jaar maak je ook kennis met de Lerarenopleiding: je volgt in het tweede semester het praktijkgerichte vak Neem regie (10 EC) waaraan een korte stage verbonden is.

Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Vakken uit masterprogramma FEB (30 EC)
Vakken uit masterprogramma FEB (20 EC)
Neem regie (10 EC)

In het tweede masterjaar wordt je vanuit de praktijk opgeleid tot docent, coach en tot economisch en/of bedrijfskundig vakspecialist. Er is ruimschoots de gelegenheid om in dit praktijkjaar je eigen specialisatie in het educatieve en communicatieve veld te kiezen en te realiseren. Je volgt een stage en theorievakken aan de Lerarenopleiding die je voorbereiden op het docentschap (Geef les, Verken je schoolvak, Vorm je visie, Verdiep je schoolvak en Onderzoek het leren).

Je rondt in het tweede masterjaar ook je vakmaster af. Zo haal je twee mastertitels in twee jaar. Bovendien behoort een stagevergoeding in het laatste masterjaar tot de mogelijkheden.

Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Geef les (5 EC)
Vak(ken) uit masterprogramma FEB (10 EC)
Verken je schoolvak (15 EC)
Vorm je visie (5 EC)
Onderzoek het leren (10 EC)
Verdiep je schoolvak (15 EC)

Curriculum

De masteropleiding is niet alleen gericht op een functie in het onderwijs. Binnen deze studie werk je namelijk zowel aan vakkennis als aan communicatieve en educatieve competenties: je maatschappelijke oriëntatie en beroepskeuzemogelijkheden worden erdoor verbreed.

Kijk naar het online curriculum voor een uitgebreidere beschrijving van de vakken. https://ocasys.rug.nl/2024-2025/catalog/programme/LOEDU

Studeren in het buitenland

  • Studeren in het buitenland is niet voorzien
Toelatingseisen

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
vooropleiding

Je bent toelaatbaar tot de MSc Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen, track Economie en Bedrijfseconomie met de volgende diploma's van de RUG:

  • BSc Econometrics and Operations Research
  • BSc Economics and Business Economics

En met de volgende diploma's van de RUG aangevuld met de Minor Algemene Economie voor de Lerarenopleiding (30 EC):

  • BSc Bedrijfskunde
  • BSc International Business
  • BSc Industrial Engineering & Management

De toelatingscommissie (toelatingscommissie.lerarenopleiding rug.nl) beoordeelt of toelating kan worden verkregen op grond van een gelijksoortig diploma (dat is behaald aan een andere faculteit of WO-instelling). Voor meer informatie over de toelatingsprocedure, neem contact op met FEB-studieadviseur Ilona Sporrel (i.sporrel rug.nl).

Geïnteresseerden die reeds in het bezit zijn van een MSc of doctoraal in het bedrijfskundige of economische domein kunnen een verzoek indienen voor vrijstelling van het vakspecifieke gedeelte (60 EC) van de master Educatie; ook kunnen ze kijken naar de mogelijkheid om een eenjarige master LVHO te volgen. Mogelijk dienen zij nog wel een minor op het terrein van Algemene Economie te doen alvorens met een master Educatie of LVHO te kunnen starten. De aanvraag voor toelating, inclusief het verzoek voor vrijstelling van de vakmaster, dient te worden ingediend bij de Toelatingscommissie van de Lerarenopleiding (toelatingscommissie.lerarenopleiding rug.nl). Voor meer informatie, neem contact op met FEB-studieadviseur Ilona Sporrel (i.sporrel rug.nl).

taaltoets cijfer

Heb je je middelbare schooldiploma buiten Nederland behaald? Dan kan de Toelatingscommissie eisen dat je aantoont het Nederlands op NTII-niveau te beheersen.

Aanmeldingsprocedure

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 januari 202501 februari 2025
15 mei 202501 september 2025
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2024-2025€ 2530voltijd
EU/EER2024-2025€ 1863deeltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

Aan het eind van het traject van de lerarenopleiding ben je bevoegd docent Economie en M&O. Het traject is ook van belang als je kiest voor een carrière als docent op het HBO of het WO. Maar de masteropleiding is niet alleen gericht op een functie in het onderwijs. Binnen deze studie werk je namelijk zowel aan vakkennis als aan communicatieve en educatieve competenties: je maatschappelijke oriëntatie en beroepskeuzemogelijkheden worden erdoor verbreed.

FEB Careers Services
Goed voorbereid de arbeidsmarkt op? De FEB Careers Services biedt allerlei activiteiten aan om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je toekomstige carrière. Bezoek de website van de FEB Careers Company voor meer informatie: FEB Career Services


Al onze opleidingen zijn EQUIS en AACSB geaccrediteerd, wat je diploma extra waarde geeft op de arbeidsmarkt.

Potentiële beroepen

  • Eerstegraads docent Economie en/of M&O
  • Persoonlijke coach
  • Manager in het onderwijs
Onderzoek

Onderwijs gekoppeld aan onderzoek én loopbaanontwikkeling

Ons onderwijs sluit aan op het bedrijfsleven en staat midden in de maatschappij. Daarnaast besteedt de faculteit vanaf het begin van de opleiding aandacht aan wetenschappelijk onderzoek en loopbaanontwikkeling. Een analytische en kritische geest en een groot probleemoplossend vermogen zijn immers kwaliteiten die elke student nodig heeft in een verdere carrière.

In samenwerking met externe partners voeren we onderzoeksprojecten uit op het gebied van bijvoorbeeld het bankwezen, lokale overheid, klantanalyses, leiderschap, energie, gezond ouder worden en lean operations.

Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Master's Weekdiverse locatiesMeer informatie

Contact

  • Milan van Rees
    Email: m.van.rees rug.nl
    Telefoon: https://www rug nl/staff

Studieverenigingen

EBF

De EBF (Economische en Bedrijfskundige Faculteitsvereniging) is de vereniging die voor studenten het gat tussen studie en het bedrijfsleven overbrugt.
De EBF organiseert symposia, onderzoeksprojecten binnen Europa en daarbuiten, een groot tweedaags congres, etc.
https://www.ebfgroningen.nl/
Lees meer
Studiebegeleiding

Studeren betekent veel zelfstandig werken en plannen, maar veel verschillende factoren spelen een rol bij het succesvol studeren. Het is dan ook het niet gek als je behoefte hebt aan een objectieve, deskundige gesprekspartner om te kijken of je studie nog op schema ligt of als persoonlijke omstandigheden je studie beïnvloeden. Daarvoor kun je terecht bij de studieadviseurs van de faculteit. Zij behandelen alle informatie vanzelfsprekend vertrouwelijk.