Magazine-artikelen, augustus tot december 2021
Bevlogen bekeerling predikt duurzaam ondernemen

Duurzame ondernemers de hand reiken, daar is het Gjalt de Jong om te doen. Hij ziet de universiteit als regisseur van vernieuwing. Een onafhankelijke scheidsrechter die de omslag naar een circulaire economie kan versnellen. Daartoe moest hij eerst zelf veranderen, zijn kern herontdekken.
Lees meer
De laatste slagen van beiaardier Auke de Boer

Onzichtbaar, maar ook onvermijdbaar. Dat is Auke de Boer, beiaardier van de RUG. Dinsdag 21 december bespeelt hij van drie tor vier uur voor de laatste keer het RUG-carillon. De chef-kok van de Nederlandse carillons vertelt graag over zijn ‘pannen snert’.
Lees meer
Samenwerken: moeilijker dan het lijkt

Erfgoed is kwetsbaar in oorlogstijd en de vernietiging ervan kan onderdeel zijn van genocidale processen. Denk aan de boekverbrandingen in Nazi-Duitsland. Maar we weten te weinig van de weerbaarheid van erfgoed en de impuls die het juist door geweld kan krijgen. Dat laatste maakt het onderzoek ernaar alleen maar relevanter, vindt Martijn Eickhoff.
Lees meer
Goed groeien is veel meer dan lengte en gewicht

Voor een goed advies op het consultatiebureau en effectief gezondheidsbeleid moet je kansen en mogelijkheden van kinderen meewegen. Niet alleen lengte en gewicht dus, maar ook de financiële situatie, liefde en zorg van de ouders, schadelijke opvattingen... Voedingswetenschapper Hinke Haisma verruimde haar bètablik met sociale en culturele wetenschappen en gaf 'groei' nieuwe dimensies.
Lees meer
Hoe verder met gepolariseerd Nederland?

Meer dan eens vraagt hoogleraar economie Sjoerd Beugelsdijk zich ‘s avonds hoofdschuddend af hoe het toch verder moet met het gepolariseerde Nederland, anno 2021. Hij is daar niet zo positief over, vanwege een ‘giftige cocktail’ van dieperliggende oorzaken. Hij schreef erover in zijn boek ‘De Verdeelde Nederlanden’.
Lees meer
Groene waterstof: onmisbaar en samenbindend

Samen onderzoek doen naar de productie van groene waterstof: waar de een, Paolo Pescarmona, aan de RUG belangrijke laboratoriumkennis vergaart, leidt de ander, alumnus Jan-jaap Aué, aan de Hanzehogeschool een project om kennis op te schalen naar een industrieel bruikbaar proces. Het is een van de projecten waaraan noordelijke kennisinstellingen samenwerken binnen de Universiteit van het Noorden.
Lees meer
Liever dicht bij ouders en vrienden dan verhuizen

Promovendus Jonne Thomassen is al meermaals verhuisd, evenals veel leeftijdsgenoten. Anderen blijven hun leven lang dicht bij ouders of vrienden wonen. Thomassen onderzoekt waarom sommige mensen niet verhuizen. Familiebanden zijn daarvoor een belangrijke reden, maar blijken soms ook een belemmering om weg te komen.
Lees meer
Advocaat én hoogleraar personenschade? Arvin Kolder doet het, en dit geeft hem veel voldoening

Als advocaat staat Arvin Kolder cliënten bij in de rechtszaal in zaken over personenschade. Eens per week ruilt hij zijn advocatentoga echter voor die van hoogleraar, om als bijzonder hoogleraar Personenschade met rechtenstudenten van de RUG de boeken in te duiken. Zelf houdt Kolder van zijn dubbelrol: ‘Ik zie mezelf dit nog jaren zo doen.’
Lees meer
De krant in vroeger tijden: schipperen tussen verslag en propaganda

Al 400 jaar geleden verschenen de eerste kranten in ons land, gevuld met impressies van ooggetuigen. En die waren net zo (on)betrouwbaar als tegenwoordig. Historicus Joop Koopmans vertelt over het nieuws in de vroegmoderne tijd en de overeenkomsten en verschillen met het heden.
Lees meer
Komt een m/v bij de dokter

Maakt het uit of je als man of vrouw tegenover je huisarts zit? Bij sommige klachten logischerwijs wel. Maar wat als je een klacht hebt waarbij geslacht in principe geen rol zou moeten spelen, zoals hoofdpijn, duizeligheid of rugpijn? Ook dan is het zorgtraject verschillend. Mannen krijgen namelijk vaker lichamelijk onderzoek en een verwijzing naar een specialist dan vrouwen, blijkt uit onderzoek van Aranka Ballering.
Lees meer
Hoe doorstaan anorexiapatiënten honger?

Eten. Ons lichaam kan niet zonder en schreeuwt erom als dat nodig is. Hoe kan het dat mensen met anorexia deze natuurlijke behoefte zo sterk weten te onderdrukken? Dat onderzoekt psycholoog Klaske Glashouwer. Zij vermoedt dat ze van hun eigen lichaam walgen.
Lees meer
Onderzoeker met idealen werkt aan praktijktoepassing

Sociaal psycholoog Nina Hansen is een doener. Ze past het liefst theoretische inzichten uit onderzoek in de praktijk toe, zodat dat leidt tot direct bruikbare aanbevelingen. ‘Ik wil de verbinding tussen de wetenschap en de praktijk bevorderen.’
Lees meer
Geen gezeik, de zonneauto komt er
Noordelijk team bereidt zich met vereende krachten voor op race in Marokko

Het is even zoeken op de Zernike Campus. Het wat achteraf gelegen noodgebouw staat in schril contrast met de hippe titel waaronder RUG-, Hanze-, Noorderpoort- en Friese Poortstudenten bouwen aan hun eigen zonneauto: Top Dutch Solar Racing. Maar vergis je niet in het sjofele decor. Dit is een plek van grenzeloze ambitie en doorzettingsvermogen.
Lees meer
Gaten slaan in economische ideologieën

Eerder dit jaar kreeg politiek filosoof en RUG-hoogleraar Lisa Herzog de Ammodo Science Award toegekend, die ze dinsdag in ontvangst mag nemen. In concreto: een bedrag van 300.000 euro voor fundamenteel onderzoek.
Lisa Herzog belichaamt het gezegde: de economie is te belangrijk om aan economen over te laten. Als filosoof heeft ze het haar werk gemaakt kritisch na te denken over de huidige economische structuren.
Lees meer
De nieuwe zorg: van eHealth tot CoronaCheck app

Hoe kunnen we de zorg betaalbaar houden voor iedereen? Kan een app zorgen voor minder ziekenhuisopnames? Hoe weten we of de coronamelder helpt tegen corona? Allemaal vragen waar gedragswetenschapper en epidemioloog Esther Metting zich mee bezig houdt.
Lees meer
Andere uitspraak maakte van 2Pac geloofwaardige West Coast rapper

Op 13 september is het 25 jaar geleden dat rapper 2Pac overleed, na een moordaanslag. Hij zou uitgroeien tot de Che Guevara van de hiphop. Het is ook de dag dat Steven Gilbers promoveert. Hij ontdekte dat de beroemde rapper zijn spraak gebruikte om zich een nieuwe identiteit aan te meten, maar moest daarbij wel wat scepsis overwinnen.
Lees meer
Laatst gewijzigd: | 22 december 2021 11:07 |