Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit der Letteren Studeren bij ons Fries

Fries studeren aan de RUG

Bachelor Minorities & Multilingualism

Bij ons kun je Fries studeren door te kiezen voor het Friese spoor binnen het bredere bachelorprogramma Minorities & Multilingualism.

Bij Friese taal en cultuur aan de RUG verdiepen wij ons in onderwerpen die met de cultuur en taal van Fryslân te maken hebben. Daarbij plaatsen we de taal, politiek, geschiedenis en cultuur van deze minderheid in Nederland altijd in een bredere internationale en historische context. Bij het bestuderen van de Friese taal en cultuur binnen de opleiding Minorities & Multilingualism leer je dan ook niet alleen veel over Fryslân en het Fries, maar word je ook opgeleid tot expert op het gebied van meertaligheid en minderheden.

Fries is de enige tweede officiële taal in Nederland, gesproken door zo’n 450.000 mensen. Maar een kleine groep mensen kan het echter goed schrijven. Zo zit het Fries, net als veel andere minderheidstalen, tussen een dialect en een staatstaal in. De laatste twee eeuwen is er veel moeite gedaan om de maatschappelijke positie van het Fries te verbeteren. Tegenwoordig zijn behoorlijk wat instituties bezig met het versterken van de positie van het Fries. Het Fries wordt beschermd door Europese verdragen en het is een verplicht vak op school. Ondanks al die inzet zijn Friezen vaak vaardiger in het Nederlands dan in het Fries. En juist dat maakt de positie van het Fries zo interessant! De Friese casus laat de interessante dynamiek van minderheidstalen in het algemeen zien. Het is een prachtig voorbeeld van hoe minderheidstalen proberen een balans te vinden tussen het lokale en het mondiale, tussen eenheid en diversiteit.

Laatst gewijzigd:29 februari 2024 09:57
View this page in: Frysk