Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit der Letteren Onze faculteit Organisatie Vakgebieden Midden-Oosten Studies

Staf Onderwijs & Onderzoek

Karène Sanchez Summerer
Karène Sanchez Summerer

Prof. dr. Karène Sanchez Summerer is historica van het moderne Midden-Oosten. Haar onderzoeks- en onderwijsinteresses omvatten een relationele culturele en sociale geschiedenis van Palestina in de Ottomaanse en mandaatperiode, christelijke Arabische gemeenschappen in en uit het Midden-Oosten, minderheidsgemeenschappen in het Midden-Oosten, en Arabische christelijke diaspora in Europa (19e-20e eeuw). Ze is vooral geïnteresseerd in multilaterale en gelaagde verbanden. Ze geeft lezingen over taal en identiteit; Arabische christelijke gemeenschappen; conflict en co-existentie; migraties; en culturele diplomatie.
Zie: https://www.rug.nl/staff/karene.sanchez/

Lucia Admiraal
Lucia Admiraal

Dr Lucia Admiraal is historicus. In haar onderzoek richt zij zich op de culturele en intellectuele geschiedenis van het moderne Midden-Oosten, de geschiedenis van de Nahda beweging, historiografie en Arabische literatuur. Zij geeft colleges over de moderne geschiedenis van het Midden-Oosten, islam, en steden in het Midden-Oosten.
Zie: https://www.rug.nl/staff/l.e.admiraal/

Sasha Goldstein
Sasha Goldstein

Dr. Sasha Goldstein-Sabbah is historicus, gespecialiseerd in de moderne geschiedenis van Joden uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Haar onderzoeksinteresses omvatten religieuze reacties op de moderniteit, vragen van burgerschap binnen imperiale netwerken, en pluralistische identiteitsconstructies. Haar huidige onderzoek richt zich op transnationale joodse netwerken in de negentiende en twintigste eeuw. Ze geeft lezingen over religie en politiek in het Midden-Oosten, joods-islamitische betrekkingen, de geschiedenis van de joden in de Arabische wereld en eetgewoonten in het Midden-Oosten.
Zie: https://www.rug.nl/staff/s.r.goldstein/

Mayada Madbouly
Mayada Madbouly

Dr. Mayada Madbouly is een socioloog, gespecialiseerd in het maken van herinneringen en erfgoedwerk in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Haar onderzoek richt zich op herdenkingspraktijken, sociale bewegingen en racialisering in de moderne MENA-regio. Ze doceert politieke sociologie, cultuurstudies en sociologie van internationale betrekkingen.
Zie: https://www.rug.nl/staff/m.m.s.madbouly/

Pieter Nanninga
Pieter Nanninga

Dr. Pieter Nanninga is historicus en religiewetenschapper gespecialiseerd in het moderne Midden-Oosten. Zijn onderzoek richt zich op conflicten in het hedendaagse Midden-Oosten, religie en geweld, de culturele geschiedenis van het transnationale jihadisme, propaganda en terrorisme. Zijn  recente onderzoek focust met name op de conflicten in Syrië en Irak en de Islamitische Staat. Hij geeft colleges over Islam en moslims in het hedendaagse Midden-Oosten, islam en politiek en conflicten in het Midden-Oosten.
Zie: http://www.rug.nl/staff/p.g.t.nanninga/

Kiki Santing
Kiki Santing

Dr. Kiki Santing is Arabiste en gespecialiseerd in het moderne Midden-Oosten. Haar onderzoek richt zich met name op de relatie tussen islam en politiek en op islamitische groeperingen; in het bijzonder de (Egyptische) Moslimbroederschap. Ze geeft met name colleges over recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten.
Zie: http://www.rug.nl/staff/k.m.santing/

Karim el Taki
Karim el Taki

Dr Karim el Taki is een onderzoeker Internationale Betrekkingen, die zich richt op het moderne Midden-Oosten. Zijn onderzoek is gebaseerd op sociologische en historische benaderingen van de politiek in de regio. Zijn theoretische onderzoeksinteresses omvatten sociale (mis)erkenning in binnenlandse en internationale politiek, soevereiniteit en regionale en mondiale ordening. Empirisch bestudeert hij de zoektocht van Arabische regimes naar erkenning zoals die tot uitdrukking komt in hun militaire politiek, mediadiscours en lobbyactiviteiten in de Verenigde Staten. Hij geeft lezingen over de politiek en internationale betrekkingen van het Midden-Oosten, internationale organisaties en islam en moderniteit.
Zie: https://www.rug.nl/staff/k.el.taki/

decoratieve afbeelding
Gretchen Head

Dr. Gretchen Head is een literatuurwetenschapper gespecialiseerd in Arabische verhalen uit de vroegmoderne tot moderne periode (14e-21e eeuw). Haar onderzoek richt zich op de spanningen tussen seculiere en religieus gefundeerde manieren van lezen en hoe Arabische literaire praktijken veranderden tijdens de overgang van manuscript naar drukwerk.

Jacobijn van den Berg
Jacobijn van den Berg

Jacobijn van den Berg maakt gebruik van haar achtergrond in Internationale Betrekkingen en Midden-Oostenstudies en focust op Sjiitische gemeenschappen en, in het bijzonder, de wisselwerking tussen het Sjiitische geloof en politieke ontwikkelingen, partijen en groeperingen in het Midden-Oosten, en in Irak en de Levant in het bijzonder. Binnen het departement van Midden-Oostenstudies geeft zij les in Academische Vaardigheden, Islam, Modern Standaard Arabisch en het Egyptische dialect.
Zie: https://www.rug.nl/staff/j.van.den.berg/

Hisham Hamad
Hisham Hamad

Hisham Hamad, MA, is docent en promovendus met een achtergrond in Talen en Culturen van het Midden-Oosten (Arabisch) en vertaalstudies. Hij doceert Arabische taalverwerving en gebruikt innovatieve en studentgerichte methoden. In zijn promotieonderzoek bestudeert hij de geschiedenis van vertalingen in het Arabisch in de negentiende en vroege twintigste eeuw, waarbij hij het transnationale veld van vertalingen in de Arabische wereld in kaart brengt met behulp van digital humanities tools.
Zie: https://www.rug.nl/staff/h.hamad/

José Rafael Medeiros Coelho
José Rafael Medeiros Coelho

José Rafael Medeiros Coelho is promovendus met een academische achtergrond in sociologie, antropologie, geschiedenis en culturele studies. Zijn promotieonderzoek, getiteld "Ottomaanse Arabische migraties naar Latijns-Amerika (Antiochië-São Paulo): Mapping Transnational Hubs, Networks, and Cultural Heritage" onderzoekt de migratiegeschiedenis van Ottomaanse Arabische christenen naar Latijns-Amerika (19e-20e eeuw). Door de complexe wisselwerking tussen migratie, identiteit en erfgoed kritisch te onderzoeken, wil zijn onderzoek het begrip van transnationale verbindingen tussen het Midden-Oosten en Latijns-Amerika verdiepen en tegelijkertijd de heersende historische verhalen in twijfel trekken. Te midden van de urgentie van het mogelijke verlies van erfgoed door de aardbevingen van 2023 in Antiochië, gekoppeld aan de politisering van culturele identiteit in Turkije, zet zijn onderzoek zich in voor het behoud en de documentatie van het culturele erfgoed dat verbonden is met Antiochische Arabische christenen.
Zie: https://www.rug.nl/staff/j.r.medeiros.coelho/research

Roy Shukrun
Roy Shukrun

Roy Shukrun is promovendus aan de RUG en Joodse Studies aan McGill University en doet onderzoek naar transnationale migratie en het ontstaan van een wereldwijde Marokkaans-Joodse diaspora in de 20e eeuw, met bijzondere aandacht voor gemeenschappen in Quebec, Canada en de periferie van Israël. Roy is lid van de Islamitische Wereld-sectie van MALI (een interdisciplinair onderzoekscentrum dat de geschiedenis van Joden uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika bestudeert).
Zie: https://www.rug.nl/staff/r.shukrun/

Elizabeth Marteijn
Elizabeth Marteijn

Start voorjaar 2024

Dr. Elizabeth Marteijn is theoloog en antropoloog, gespecialiseerd in de studie van het christendom in het moderne Midden-Oosten. Haar interdisciplinaire studie van Oosters christelijk religieus denken en handelen houdt zich bezig met thema's als contextuele theologie, ritualiteit, zendingsgeschiedenis en migratie. Haar huidige onderzoeksproject, gefinancierd door een Veni-subsidie van de Nederlandse Onderzoeksraad (NWO), onderzoekt de vorming en wereldwijde verwikkelingen van christelijke Palestijnse vluchtelingengemeenschappen in Israël, Libanon en Duitsland van 1948 tot nu, en onderzoekt hoe hun ideeën en religieuze praktijken worden beïnvloed in situaties van gewelddadig conflict en (gedwongen) verplaatsing.

decoratieve afbeelding
Eline van Erdewijk

Eline van Erdewijk is promovenda aan de RUG en docent aan de Sorbonne Universiteit. In haar proefschrift onderzoekt Eline het ontstaan van racistisch antisemitisme onder de Europese bevolking in Frans Algerije vanaf de naoorlogse periode (1943) tot de onafhankelijkheid van Algerije (1962) door kritisch onderzoek van de populaire pers in het Frans, Spaans en Italiaans, en vanuit een vergelijkend perspectief met eerdere perioden van kolonisatie in Algerije sinds het Crémieux-decreet. Tot nu toe is er geen analyse gemaakt van hoe verschillende etnische afkomst bijdroeg aan antisemitisme onder Europeanen in Algerije. Algemeen wordt aangenomen dat het antisemitisme tussen 1943 en 1962 afnam als gevolg van de behoefte van de Europeanen om Algerije te behouden. Haar onderzoek verkent echter hoe het Europese antisemitisme bleef bestaan, ook al werd het minder publiekelijk geuit, en heeft tot doel het begrip van populaire antisemitische houdingen in een laatkoloniale omgeving te verdiepen.

decoratieve afbeelding
Brandon Johnson

Brandon Johnson is promovendus en doet onderzoek om de complexe wisselwerking tussen Amerikaanse missionarissen, Ottomaans geweld en Amerikaans buitenlands beleid aan het eind van de 19e eeuw te ontrafelen. Hoewel de geschiedenis van de missionaire diplomatie in het late Ottomaanse Rijk de laatste twee decennia grondiger is onderzocht, blijven studies die de schaal van de analyse verkleinen en blootleggen wat "feitelijke mensen en abstracte krachten" deden om de gebeurtenissen vorm te geven (Brown, "Microhistory and the Postmodern Challenge", 2003) een belangrijke ontbrekende schakel. Met behulp van nieuwe biografische en microhistorische benaderingen probeert Brandon deze brede, zelfs logge historische invloeden te traceren door de gearchiveerde uitwisselingen en onderhandelingen van twee invloedrijke personen te ontrafelen tijdens een bijzonder vluchtige periode van Ottomaans geweld, de Hamidian Massacres van 1894-1897. De correspondentie tussen Henry Otis Dwight (een Amerikaanse missionaris die bemiddelde tussen de Amerikaanse ambassade en de missionarissen van de American Board in Turkije) en de Amerikaanse ambassadeur in Turkije, Alexander Watkins Terrell, is doordrenkt van de dringende zorgen van die tijd en hun vaak tegenstrijdige standpunten en biedt een blik op de invloed van geweld in het late Ottomaanse Rijk op het prille buitenlandse beleid van de Verenigde Staten.

Brandon is de auteur van The Makings of a Missionary Diplomat: The Correspondences of Henry Otis Dwight, 1867-1884 (Isis Press, Istanbul, 2023).

Laatst gewijzigd:18 maart 2024 11:40
View this page in: English