Skip to ContentSkip to Navigation
Groundbreaking WorkOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Groundbreaking Work
@University of Groningen
Groundbreaking Work Projecten Aletta Jacobshal

Bouw uitbreiding Aletta Jacobshal gestart

30 november 2018

De capaciteit van de Aletta Jacobshal, de tentamenhal, wordt verdubbeld. Nu het bouwterrein gereed is gemaakt door de vijver naast de hal tijdelijk te dempen, is aannemer BAM begonnen met de bouw. Vanaf maandag 3 december worden betonnen schroefpalen gemaakt voor de fundering. Begin 2020 zal de nieuwe aanbouw naar verwachting klaar zijn.

Schroefstelling
Schroefstelling

Het aanleggen van de funderingspalen bestaat uit het boren van gaten in de grond, die worden voorzien van wapening en volgestort met beton. Deze schroefpalen betekenen, in tegenstelling tot heipalen, geen zware geluidsoverlast. Dezelfde stille schroeftechniek is eerder toegepast bij de bouw van de Energy Academy Europe.

Bouwverkeer

De bouwfase met grote transporten zal duren tot de zomer van 2019, met betonwagens en de transporten van het staalskelet, de betonvloeren en gevel- en dakmaterialen. De aannemer gebruikt de route vanuit de wijk Reitdiep om de zuidelijke entree van de Zernike Campus niet te belasten. Vanaf september 2019 start de afbouw en zijn de transporten aanzienlijk minder frequent.

Vergroot en verduurzaamd

De uitbreiding van de Aletta Jacobshal is nodig om aan de toenemende vraag van faculteiten en docenten om ruimte voor (digitale) tentamens. In de aanbouw komen naast college- en tentamenruimten, een extra foyer/wachtruimte, studielandschap en meer fietsenstallingen. Het gebouw wordt bovendien verduurzaamd door het aanleggen van een WKO-installatie (Warmte Koude Opslag) en het aanbrengen van 576 zonnepanelen op het dak.

Beperken bouwoverlast

Tijdens de bouw is de Aletta Jacobshal gewoon in gebruik. Uitsluiten van hinder is niet mogelijk, maar wel zijn er verschillende maatregelen om dit te beperken. Bijvoorbeeld door de genoemde schroefpalen, de zware transporten zoveel mogelijk voor 8.00 uur ’s ochtends te laten rijden en het gebruik van natuurlijke kleidammen in plaats van het slaan van damwanden. Ook zal er tijdens de tentamenweken geen bouwhinder zijn. Mocht er toch overlast zijn, dan is er een meldpunt voor studenten en medewerkers.


www.rug.nl/groundbreakingWork

Laatst gewijzigd:07 december 2018 10:01
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

Volg ons opfacebook instagram