Skip to ContentSkip to Navigation

Nieuws

15/05/2023 ~ NWO subsidie voor VR onderzoek naar zelf-walging in anorexia

Vandaag werd door NWO bekend gemaakt dat de Open competitie aanvraag van Klaske Glashouwer is gehonoreerd om onderzoek te doen naar de rol van zelf-walging in anorexia nervosa. Met behulp van VR zullen we onderzoeken hoe mensen met anorexia reageren op hun eigen lichaam in verschillende omvang. Daarnaast zullen we kwalitatief onderzoek doen en ook gaan we een VR lichaamsexposure interventie ontwikkelen en onderzoeken.

17/11/2022 ~ Sanne van Doornik wint de NAE onderzoeksprijs!

Op het NAE congres van 17 november 2022 in Zwolle won Sanne van Doornik de NAE onderzoeksprijs! Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het de onderzoeker met het beste onderzoek en presentatie hierover. Sanne gaf een heldere presentatie over haar onderzoek naar zingevende therapie voor eetstoornissen, waarin zij vond dat deze therapie effectief is om zingeving te verhogen.

25/01/2022 ~ Voorstel gehonoreerd in Call for Proposals Visualisatie, Geo en Data Science 

Het CIT heeft het project van Klaske Glashouwer gehonoreerd in de 'Call for Proposals Visualisatie, Geo en Data Science 2021'. In deze call nodigde het CIT onderzoekers uit om innovatieve projectvoorstellen in te dienen die zich richten op visualisatie, geo en data science en die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de wetenschap. Zij zal het geld besteden aan het ontwikkelen van een VR applicatie voor onderzoek naar anorexia nervosa.

11/01/2022 ~ Bijdrage K-EET voor e-learning PARDI

Onlangs heeft K-EET geld beschikbaar gesteld om de e-learning van de PARDI die momenteel in ontwikkeling is breed beschikbaar te kunnen stellen. De PARDI is een diagnostisch instrument voor het vaststellen van voedingsstoornissen. Vanuit onze groep is Renate Neimeijer hierbij betrokken.

09/12/2021~ ZonMW subsidie schematherapie

Onlangs werd bekend dat ZonMW subsidie heeft toegekend voor een grote landelijke studie naar de effectiviteit van schematherapie bij complexe eetstoornissen. Vanuit onze groep is Hermien Elgersma bij dit onderzoek betreokken en we zullen ook gaan bijdragen aan de dataverzameling. De komende maanden zal het onderzoek verder worden opgezet.

05/10/2021 ~ Hoe doorstaan anorexiapatiënten honger? Artikel in RUG Magazine

Hoe kan het dat mensen met anorexia de natuurlijke behoefte om te eten zo sterk weten te onderdrukken? Dat onderzoekt psycholoog Klaske Glashouwer. Zij vermoedt dat ze van hun eigen lichaam walgen. Lees het artikel hier: Hoe doorstaan anorexiapatiënten honger?

26/08/2021 ~ Podcast over anorexia

In het nieuws hoor je vaak schrijnende verhalen over jongeren die kampen met anorexia nervosa. Hoewel dat zorgt voor meer aandacht voor een ernstig probleem, zou onderzoeker en psycholoog  Klaske Glashouwer  ook graag aandacht willen voor de behandelingsmogelijkheden. Want vaak is dwang en drang niet nodig. Verder is het van belang om op tijd anorexia te herkennen en goede zorg te bieden, dit zou vaker en eerder leiden tot herstel. Luister hier de podcast.

Nieuwsarchief

Laatst gewijzigd:20 juni 2024 08:14