Informatie voor scholen
Middelbare scholen, pro’s, mbo’s, hbo’s en universiteiten kunnen meedoen aan dit project door een online-vragenlijst af te laten nemen bij hun leerlingen/studenten in de leeftijd van 16-20 jaar. Op basis van de resultaten zal een wetenschappelijke studie geschreven worden. Aansluitend wordt een symposium georganiseerd voor professionals en wetenschappers over de (mogelijke) gevolgen van afwezige vaders voor het opgroeien en welbevinden van jongeren. De studie en het symposium zijn bedoeld om beleidsmakers, pedagogen en professionals te helpen om interventies te ontwikkelen of te optimaliseren, om de gezondheid en het welzijn van jongeren in Nederland en op Curaçao te verbeteren.
Als een school besluit om deel te nemen aan dit onderzoek, zal de onderzoeker een paar keer op de school aanwezig zijn en in de computerruimte een online-vragenlijst (of wanneer gewenst een pen en papier variant) per klas afnemen tijdens een lesuur naar keuze. De invultijd is ongeveer 35 minuten en de vragenlijst is beschikbaar in het Nederlands en het Papiaments. Voordat leerlingen gaan deelnemen wordt per brief informatie gegeven over het onderzoek. Direct voordat zij starten met het invullen van de vragenlijst wordt hen gevraagd om aan te geven of zij begrijpen wat het onderzoek inhoudt en of zij instemmen met deelname. De onderzoeksgegevens zijn volledig vertrouwelijk; er wordt niet openbaar gemaakt welke scholen of leerlingen hebben meegewerkt. Onder de deelnemers wordt per klas een cadeaubon van €15,- verloot.
Deelname aan dit onderzoek is om meerdere redenen interessant voor scholen. Allereerst, wordt beter begrip van (eventuele consequenties van) het opgroeien zonder vader mogelijk gemaakt, wat de ontwikkeling van jongeren in Nederland en op Curaçao ten goede kan komen. Daarnaast bestaat voor scholen de mogelijkheid om een drietal vragen toe te voegen aan de vragenlijst, over een onderwerp naar keuze (bijv. ouderbetrokkenheid, schoolklimaat etc.). Ook bieden wij scholen een rapport aan met daarin een toelichting van de ‘factsheet’ met de uitkomsten van de vragenlijst (op geaggregeerd niveau) van de leerlingen van de betreffende school. Zo krijgen scholen inzicht in hoe de bevraagde thema’s op hun school spelen.
Heeft u interesse in het onderzoek, of wilt u meer weten? Neemt u dan contact met ons op via de e-mail of telefoon:
E-mail: m.osinga rug.nl
Telefoon: 050 363 3184 (Mariëlle Osinga)
Laatst gewijzigd: | 20 juni 2024 08:04 |