Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Behavioural and Social Sciences Psychology Wetenmeteneten

Nieuws

01/11/2020 ~ Start nieuwe studie "Jouw lichaam - jouw verhaal!"

Onlangs is er een nieuwe studie van start gegaan binnen Anorexia Onderzoek Noord Nederland. In dit onderzoek zal Paula von Spreckelsen gaan kijken naar herinneringen over het eigen lichaam en naar emoties gekoppeld aan deze herinneringen bij mensen met een eetstoornis.

18/06/20 ~ Anorexia Onderzoek Noord-Nederland

De missie van Anorexia Onderzoek Noord-Nederland is het verbeteren van de zorg voor anorexia nervosa door het vergroten van kennis over welke processen anorexia in stand houden. In dit netwerk werken de RUG, Accare, GGZ Friesland, Kinnik en Lentis/Psy-Q samen aan het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek naar Anorexia nervosa. 

20/05/20 ~ Kwalitatief onderzoek naar aandachtsbias bij obesitas

Het Gratamafonds heeft een subsidie toegekend om kwalitatief onderzoek te kunnen doen naar de toepassing van aandachtsbias training bij obesitas. Nienke Jonker zal mensen met obesitas interviewen over hoe zij aankijken tegen deze interventie.

12/09/19 ~ Verleiding en vermijding

Op 12 september 2019 promoveerde Nienke Jonker op haar proefschrift Temptation and restraint: The role of reward and punishment sensitivity in anorexia nervosa, obesity, and unsuccessful dieting. Ben je benieuwd wat ze onderzocht, dan kun je hier meer lezen.

08/07/19 ~ Onderzoek naar aanpak negatief lichaamsbeeld door ‘onbewust conditioneren’ ontvangt Idea Generator Grant

Een negatief lichaamsbeeld is een kernsymptoom van een aantal ernstige psychische stoornissen. Wij gaan onderzoeken of een negatief lichaamsbeeld te behandelen is met een nieuwe methode van ‘onbewust evaluatief conditioneren’. In de studie gebruiken we een innovatieve techniek om plaatjes van het eigen lichaam buiten het bewustzijn om te koppelen aan positieve sociale feedback. We ontvingen hiervoor een Nationale Wetenschapsagenda (NWA) Idea Generator Grant.

21/06/19 ~ Behandelprotocol uitgekomen "Baas over obesitas"

Baas over obesitas is een groepsbehandeling voor jongeren van 15 tot 23 jaar met obesitas en comorbide psychiatrische problematiek. Daarbij is er vaak sprake van een licht verstandelijke beperking (LVB) en problemen in het systeem. Het protocol werd ontwikkeld binnen onze afdeling en opgeschreven door Leonie van Ginkel en Sjoukje Adema. Er is een handleiding voor de therapeut en een werkboek voor de client.

13/06/19 ~ Artikel uitgekomen over online preventieve interventie "Bekijk jezelf door een roze bril"

In Tijdschrift voor Gedragstherapie is ons onderzoek opgenomen naar Bekijk jezelf door een roze bril, een online preventieve interventie gericht op het versterken van psychische veerkracht in jongeren.

22/01/19 ~ Subsidie toegekend 99gram.nl

Opnieuw is er subsidie toegekend voor ons e-health aanbod op 99gram.nl door het Zorginstituut Nederland. Het doel van 99gram.nl is om jongeren te informeren, de ontwikkeling van eetproblematiek te voorkómen én hulp te bieden aan jongeren die al eetproblemen hebben door middel van een online stepped-care aanbod. Op 99gram.nl staat informatie over onderwerpen gerelateerd aan eten, uiterlijk en gewicht. Op een open forum stellen jongeren elkaar vragen en geven zij elkaar advies. Daarnaast kunnen jongeren anoniem via mail of chat contact opnemen met deskundigen. Voor jongeren met eetproblemen biedt 99gram.nl een 100% online behandeling aan.

15/01/19 ~ Vacature promovendus/GZ-psycholoog in opleiding

Eind van het jaar ontvingen we het goede nieuws van het PPO Researchfonds en het Heymans Instituut dat onze subsidie aanvraag is gehonoreerd! Het gaat om een longitudinaal en experimenteel onderzoekproject naar de rol van lichaamsbeeld en betekenisgeving/ levensdoelen in de instandhouding van Anorexia Nervosa en gerelateerde eetstoornissen. Voor dit project zullen we een scientist-practitioner aanstellen die promotieonderzoek zal combineren met de opleiding tot GZ-psycholoog. De vacature staat inmiddels online!

Nieuwsarchief

Laatst gewijzigd:09 november 2020 16:10