Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Gedrags- en MaatschappijwetenschappenPsychologieWetenmeteneten

Nieuws

22/01/19 ~ Subsidie toegekend 99gram.nl

Opnieuw is er subsidie toegekend voor ons e-health aanbod op 99gram.nl door het Zorginstituut Nederland. Het doel van 99gram.nl is om jongeren te informeren, de ontwikkeling van eetproblematiek te voorkómen én hulp te bieden aan jongeren die al eetproblemen hebben door middel van een online stepped-care aanbod. Op 99gram.nl staat informatie over onderwerpen gerelateerd aan eten, uiterlijk en gewicht. Op een open forum stellen jongeren elkaar vragen en geven zij elkaar advies. Daarnaast kunnen jongeren anoniem via mail of chat contact opnemen met deskundigen. Voor jongeren met eetproblemen biedt 99gram.nl een 100% online behandeling aan.

15/01/19 ~ Vacature promovendus/GZ-psycholoog in opleiding

Eind van het jaar ontvingen we het goede nieuws van het PPO Researchfonds en het Heymans Instituut dat onze subsidie aanvraag is gehonoreerd! Het gaat om een longitudinaal en experimenteel onderzoekproject naar de rol van lichaamsbeeld en betekenisgeving/ levensdoelen in de instandhouding van Anorexia Nervosa en gerelateerde eetstoornissen. Voor dit project zullen we een scientist-practitioner aanstellen die promotieonderzoek zal combineren met de opleiding tot GZ-psycholoog. De vacature staat inmiddels online!

20/12/18 ~ Subsidie aanvraag belangrijke replicatiestudie toegekend

Net voor de kerst werd bekend gemaakt dat de aanvraag voor het NWO replicatie fonds van Peter de Jong en Nienke Jonker is gehonoreerd! Vanaf april 2019 zullen zij starten met het onderzoeksproject naar de invloed van honger op aandacht voor eten van mensen met een gezond gewicht en mensen met obesitas. De studie is een replicatie van onderzoek van Castellanos en collega’s waarin werd gevonden dat mensen met een gezond gewicht alleen aandacht hebben voor eten als ze honger hebben, terwijl mensen met obesitas aandacht hebben voor eten wanneer ze honger hebben maar ook wanneer ze net gegeten hebben.

29/11/18 ~ Klaske Glashouwer wint wetenschappelijke posterprijs NAE

Op donderdag 29 november werd tijdens het congres van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen de wetenschappelijke posterprijs 2018 uitgereikt aan Klaske Glashouwer, GZ-psycholoog bij Accare.

16/11/18 ~ Ook onderzoek dóen draagt bij aan de zorg

Voor het herfstnummer werd Klaske Glashouwer geïnterviewd door GMW Magazine (p.9) over hoe belangrijk het is om wetenschap en praktijk met elkaar te verbinden.

8/11/18 ~ Voor de Jeugd Dag en Najaarscongres VGCt

We gaan deze week het land in! Op 5 november deed www.99gram.nl mee aan Voor de Jeugd Dag voor de zesde keer georganiseerd door de ministeries van VWS, VenJ, OCW, het NJi en de VNG. Op deze dag komen beleidsambtenaren en bestuurders jeugd en onderwijs van gemeenten, zorg- en onderwijsprofessionals, raadsleden, ouders en jeugd bij elkaar. Eind van de week zijn we te vinden op het najaarscongres van de VGCt met een workshop over het afwegen van behandelopties bij ernstige anorexia nervosa en onderzoeksresultaten over rol van aandacht bij teveel en te weinig eten.

5/11/18~ Start onderzoeksproject "Blij dat ik schrijf"

En alweer is er een nieuw onderzoeksproject gestart. In deze studie kijken we naar de invloed van schrijven op hoe je in je vel zit. Als iemand meedoet, vragen we enkele korte schrijfopdrachten te doen. Doordat meerdere jongeren dit zullen doen, kunnen we te weten komen of zulke schrijfopdrachten een positieve invloed hebben op hoe jongeren met een eetstoornis zich voelen. Het doel is om hier de behandeling van eetstoornissen in de toekomst verder mee te verbeteren. Meer informatie over het lopende onderzoek kun je hier vinden.

1/10/18 ~ Nieuw onderzoeksproject van start!

We zijn blij te kunnen melden dat er deze week opnieuw een onderzoeksproject van start is gegaan naar de kenmerken van ARFID (avoidant restrictive food intake disorder). Meer informatie vind je hier.

19/7/18 ~ In tien sessies van je eetstoornis af? Deze man zegt dat het kan

Dit voorjaar namen we deel aan de workshop CBT-T van Glenn Waller. Renate Neimeijer doet verslag.

8/6/18 ~ Nieuw onderzoeksproject van start! De rol van emoties in anorexia nervosa

Deze week is een nieuw onderzoeksproject van start. We willen in deze studie meer te weten komen over hoe emoties mogelijk bijdragen aan het in stand houden van anorexia nervosa. Nieuwsgierig? Meer informatie vind je hier.

6/6/18 ~ Nieuw Handboek Eetstoornissen

Vandaag wordt het nieuwe Handboek Eetstoornissen gelanceerd. Rozemarijn Vos en Klaske Glashouwer hebben samen met collega Jeroen Ruwaard uit amsterdam een hoofdstuk geschreven over e-health interventies voor eetstoornissen. Ook zijn we er vandaag bij met een informatieve workshop!

18/4/18 ~ Walgen van jezelf

Op Mindwise.nl vertelt Paula von Spreckelsen, PhD student binnen onze Academische Werkplaats, over haar onderzoek naar "the repulsive body image". Benieuwd waar dit over gaat? Lees dan hier verder.

14/4/18 ~ Jonge doctor: je goede humeur is slecht voor de lijn

Niets lekkerder dan in je verdriet zwelgen op de bank met een bak ijs. Verdriet staat erom bekend niet goed te zijn voor de lijn. Maar volgens promovenda Renate Neimeijer leidt juist een positieve stemming ertoe dat lijners eerder toegeven aan de verleiding van voedsel. Dat blijkt uit onderzoek waar ze eind maart op promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In dr Kelder en Co verdedigt ze haar proefschrift nogmaals.

29/3/18 ~ Aantrekkingskracht van voedsel en de stemming van de lijner beïnvloeden het succes van lijnen

Op 29 maart 2018 promoveerde Renate Neimeijer op haar proefschrift Has food lost its attraction in anorexia nervosa? A cognitive approach. Ben je benieuwd wat ze onderzocht, dan kun je hier meer lezen.

Laatst gewijzigd:24 januari 2019 15:35