Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Psychologie Onderzoek Proefpersonen

Onderzoek in een rijsimulator: veilig, leuk en praktijkgericht

De rijsimulatoren van de onderzoeksgroep verkeers- en omgevingspsychologie zijn ontworpen als instrument voor onderzoek naar verkeersgedrag van automobilisten in een bijna realistische rijomgeving. Hiermee doet het een beroep op de praktische verkeersvaardigheden van de bestuurder en is daarom geschikt om verschillen tussen groepen weggebruikers, infrastructurele maatregelen en rijondersteuningssystemen op een veilige manier te onderzoeken.

In recent onderzoek is bijvoorbeeld gekeken naar de invloeden van MDMA (deze stof wordt gebruikt in de drug XTC) en alcoholgebruik op rijgedrag. Ook is naar aanleiding van drukte op de weg en vergrijzing in Nederland onderzoek gedaan naar de invloed van grote drukte op snelwegen op het invoeggedrag van jongeren en ouderen. Nog een voorbeeld is de ontwikkeling van ‘slimme’, individuele rijondersteuning die ondersteuning op maat geeft door gebruik te maken van allerlei fysiologische signalen van de bestuurder. Hierbij kan gedacht worden aan het geven van een waarschuwing op basis van de hersengolven of de hartslag van de bestuurder. Hoe verschillende muziekgenres de stemming tijdens het rijden beïnvloeden en de invloed van vermoeidheid en kauwgum kauwen, zijn nog drie voorbeelden van onderzoek dat in onze rijsimulatoren wordt uitgevoerd.

Kortom, in de rijsimulatoren wordt doorlopend gevarieerd onderzoek uitgevoerd vanuit theoretische nieuwsgierigheid, relevantie voor veiligheid en comfort voor de bestuurder.

Laatst gewijzigd:20 november 2019 17:04
View this page in: English