Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Gedrags- en MaatschappijwetenschappenPsychologie

Mr. Blue Sky meest opbeurende plaat op Blue Monday

18 januari 2016

Radio 10 zendt op Blue Monday de ‘Feel Good Top 110’ uit. Mr. Blue Sky van Electric Light Orchestra is wetenschappelijk aangetoond de plaat met het meest positieve effect op je gemoedstoestand. Dit is op verzoek van Radio 10 onderzocht door middel van wiskundige formules en hersengolfmetingen door Jacob Jolij van de afdeling Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen.

De hitlijst met nummers waarvan je je beter gaat voelen is samengesteld door cognitief neurowetenschapper Jacob Jolij van de Rijksuniversiteit Groningen. Jolij ontwikkelde een formule die kan voorspellen wat voor effect een plaat op je gemoedstoestand heeft. Dr. Jolij: “Ik kijk naar tempo, tekst en toonaard. Op muziek pas ik een formule toe die kan voorspellen welk effect het nummer op je gemoedstoestand heeft. De platen die met de beste score uit de formule rollen test ik op proefpersonen door middel van hersengolfmetingen tijdens het luisteren naar de muziek. Reageert de linker hersenhelft intensiever tijdens het luisteren naar de plaat dan de rechter hersenhelft, dan had de plaat inderdaad een positief effect op de gemoedstoestand van de proefpersoon.

De gehele FeelGood Top 110 hoor je tijdens Blue Monday op maandag 18 januari de hele dag op Radio 10. Bekijk de hele lijst hier: http://www.radio10.nl/headlines/beat-blue-monday/

Bekijk hier hoe cognitief neurowetenschapper Jacob Jolij platen test met een hersengolfmeting op Radio 10-dj Tim Klijn: https://www.youtube.com/watch?v=cuhm_mhyzto&feature=youtu.be

In 2011 nam de Rijksuinversiteit Groningen een groots opgezette lipdub-video op met het nummer Mr. Blue Skyvan Electric Light Orchestra.

Laatst gewijzigd:03 november 2017 12:40
printView this page in: English

Meer nieuws