Skip to ContentSkip to Navigation
About usFaculty of Behavioural and Social SciencesPsychology

Joke Spikman ontvangt Betto Deelmanprijs 2018 voor haar werk in vakgebied van de neuropsychologie

23 mei 2018

Prof. dr. Joke Spikman, hoogleraar Medische neuropsychologie, ontvangt 15 juni as. de Betto Deelmanprijs 2018 vanwege haar uitzonderlijke verdiensten als neuropsycholoog en haar bijdrage aan het vakgebied van de neuropsychologie in Nederland. De prijs, bestaande uit een erepenning en een bedrag van 5000 euro, wordt uitgereikt door de Stichting Neuropsychologie Nederland tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Groninger Museum.

Professor Spikman heeft na haar studie psychologie haar promotieonderzoek op het gebied van aandacht- en executieve stoornissen bij traumatisch hersenletsel uitgevoerd aan de Rijksuniversiteit van Groningen waar zij in 2001 promoveerde bij professor Deelman. In 2015 werd zij in Groningen tot hoogleraar benoemd op het gebied van de Medische Neuropsychologie in het bijzonder de neuropsychologische revalidatie.

Naast expert op het gebied van executieve functiestoornissen is zij ook werkzaam op het terrein van aandoeningen van sociale cognitie. Professor Spikman is zeer actief op het gebied van de neuropsychologische revalidatie waarbij zij samenwerkt met veel collega’s in binnen- en buitenland. Daarnaast verzorgt zij onderwijs, zowel in Groningen als bij postacademische opleidingen. Vanaf 2014 is zij voorzitter van de NIP-Sectie Neuropsychologie, waarvan zij daarvoor al enkele jaren actief betrokken was als bestuurslid. Zij is redactielid voor het handboek Klinische Neuropsychologie en heeft vele jaren in de redactie van het Tijdschrift voor Neuropsychologie gezeten.

Betto Deelmanprijs

De prijs is vernoemd naar prof. dr. Betto Deelman (1934 – 2012), hoogleraar neuropsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en één van de grondleggers van de neuropsychologie in Nederland. De prijs werd eerder uitgereikt aan Han Diesfeldt (2009), Roy Kessels (2011), Hanna Swaab (2013), Hilde Geurts (2014), Esther van den Berg (2015), Erik Scherder (2016) en Luciano Fasotti (2017).

Uitreiking van de Betto Deelmanprijs op 15 juni

De uitreiking van de Betto Deelmanprijs aan prof. dr. Joke Spikman zal plaatsvinden op 15 juni 2018 in Groningen van 15.00 tot 18.00 uur in het Groninger Museum. Tijdens de prijsuitreiking zal oa. Prof. Donald Stuss (University of Toronto, Canada) een lezing houden.

Meer informatie:

Laatst gewijzigd:23 mei 2018 10:30

Meer nieuws

 • 16 juli 2019

  13 Veni-subsidies voor jonge Groningse onderzoekers

  Dertien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het UMCG krijgen van NWO een Veni-subsidie in het kader van de Vernieuwingsimpuls. Een mooi resultaat; vorig jaar ontvingen twaalf Groningers een Veni. Veni-subsidies zijn bestemd voor...

 • 10 juli 2019

  Beving van Westerwijtwerd had impact in de wijde omgeving

  De aardbeving van Westerwijtwerd op 22 mei 2019 werd in de gemeenten Loppersum, het Hogeland en Groningen door een grote meerderheid van de bevolking gevoeld. Vrijwel niemand had direct na de beving acute hulp nodig. Wel stelt men kort na de beving...

 • 08 juli 2019

  Zeven RUG-projecten krijgen financiering via de NWA Ideeëngenerator

  De NWO heeft aan 37 out-of-the-box onderzoeksideeën financiering toegekend vanuit de Ideeëngenerator. Een belangrijk kenmerk van de projecten is een mogelijke maatschappelijke impact. Elk van de onderzoekers krijgt 50.000 euro beschikbaar om met samen...