Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Werkverstoringen schaden het welzijn van de werknemer

"Medewerkers zijn niet alleen tijdelijk gefrustreerd door onderbrekingen, maar hebben er ook langdurig last van"
13 maart 2019
Werkverstoringen zijn typische stressveroorzakers in de hedendaagse organisaties (photo: pexels.com)

Werkverstoringen, zoals binnenkomende e-mails, telefoongesprekken, computerstoringen, collega's die advies vragen of langskomen voor een praatje zijn typische stressveroorzakers in hedendaagse organisaties. Uit een recent gepubliceerd onderzoek in het tijdschrift Work & Stress blijkt dat deze werkverstoringen niet alleen negatieve gevolgen hebben voor de prestaties, maar ook directe en langdurige negatieve gevolgen voor het welzijn van de werknemers.

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Neuchâtel en de Universiteit van Bern gebruikten twee grootschalige langlopende studies om de effecten van werkonderbrekingen op werknemers te onderzoeken. Werkverstoringen worden gedefinieerd als gebeurtenissen, situaties of omstandigheden die het bereiken van een doel vertragen. Het onderzoek toont aan dat onderbrekingen niet alleen op korte termijn verband houden met arbeidstevredenheid en psychosomatische klachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen of rugpijn, maar ook over een langere periode. De onderzoekers constateerden de sterkste effecten op de arbeidstevredenheid en psychosomatische klachten als de frequentie van de werkonderbrekingen toenam. Dit suggereert dat medewerkers het uitdagend en inspannend vinden om strategieën te vinden om met voortdurende onderbrekingen om te gaan.

"Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat medewerkers niet alleen tijdelijk gefrustreerd zijn door onderbrekingen, maar er ook langdurig last van hebben", aldus Dr. Anita Keller van de Rijksuniversiteit Groningen. Met de opkomst van nieuwe technologieën en open kantoren lijken onderbrekingen steeds vaker voor te komen, waardoor het werknemers extra energie kost om manieren te vinden om met deze onderbrekingen om te gaan en zich op hun taken te concentreren.

Meer informatie

  • Artikelgegevens: “Please wait until I am done! Longitudinal effects of work interruptions on employee well-being” by Anita C. Keller, Laurenz L. Meier, Achim Elfering, and Norbert K. Semmer (https://doi.org/10.1080/02678373.2019.1579266). Het artikel is verschenen in Work & Stress.
  • Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anita Keller (Rijksuniversiteit Groningen; e-mail: a.c.keller@rug.nl).
Laatst gewijzigd:20 juni 2024 07:56
View this page in: English

Meer nieuws

  • 10 september 2024

    Steeds weer de verkeerde

    Julie Karsten onderzoekt hoe ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag de online partnerkeuze van jongeren beïnvloeden. Ze richt zich vooral op de vraag of mensen die eerder ‘dader’ of ‘slachtoffer’ zijn geweest elkaar opzoeken. Door deze...

  • 09 september 2024

    Mensen met psychose vaak slachtoffer van geweld

    Mensen met een psychose worden veel vaker slachtoffer van geweld en criminaliteit dan de algemene bevolking. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Bertine de Vries, dat zij op 19 september verdedigt aan de Rijksuniversiteit Groningen.

  • 04 september 2024

    Segregatie op de werkvloer groeit: Topverdieners werken steeds meer samen

    Topverdieners werken steeds vaker uitsluitend samen met andere hoogbetaalde collega’s, terwijl het contact met werknemers met een middeninkomen verder afneemt.