Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Psychologie

Werkverstoringen schaden het welzijn van de werknemer

"Medewerkers zijn niet alleen tijdelijk gefrustreerd door onderbrekingen, maar hebben er ook langdurig last van"
13 maart 2019
Werkverstoringen zijn typische stressveroorzakers in de hedendaagse organisaties (photo: pexels.com)

Werkverstoringen, zoals binnenkomende e-mails, telefoongesprekken, computerstoringen, collega's die advies vragen of langskomen voor een praatje zijn typische stressveroorzakers in hedendaagse organisaties. Uit een recent gepubliceerd onderzoek in het tijdschrift Work & Stress blijkt dat deze werkverstoringen niet alleen negatieve gevolgen hebben voor de prestaties, maar ook directe en langdurige negatieve gevolgen voor het welzijn van de werknemers.

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Neuchâtel en de Universiteit van Bern gebruikten twee grootschalige langlopende studies om de effecten van werkonderbrekingen op werknemers te onderzoeken. Werkverstoringen worden gedefinieerd als gebeurtenissen, situaties of omstandigheden die het bereiken van een doel vertragen. Het onderzoek toont aan dat onderbrekingen niet alleen op korte termijn verband houden met arbeidstevredenheid en psychosomatische klachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen of rugpijn, maar ook over een langere periode. De onderzoekers constateerden de sterkste effecten op de arbeidstevredenheid en psychosomatische klachten als de frequentie van de werkonderbrekingen toenam. Dit suggereert dat medewerkers het uitdagend en inspannend vinden om strategieën te vinden om met voortdurende onderbrekingen om te gaan.

"Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat medewerkers niet alleen tijdelijk gefrustreerd zijn door onderbrekingen, maar er ook langdurig last van hebben", aldus Dr. Anita Keller van de Rijksuniversiteit Groningen. Met de opkomst van nieuwe technologieën en open kantoren lijken onderbrekingen steeds vaker voor te komen, waardoor het werknemers extra energie kost om manieren te vinden om met deze onderbrekingen om te gaan en zich op hun taken te concentreren.

Meer informatie

  • Artikelgegevens: “Please wait until I am done! Longitudinal effects of work interruptions on employee well-being” by Anita C. Keller, Laurenz L. Meier, Achim Elfering, and Norbert K. Semmer (https://doi.org/10.1080/02678373.2019.1579266). Het artikel is verschenen in Work & Stress.
  • Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anita Keller (Rijksuniversiteit Groningen; e-mail: a.c.keller@rug.nl).
Laatst gewijzigd:13 maart 2019 11:20
View this page in: English

Meer nieuws

  • 05 maart 2024

    'Ook grijze muizen kunnen creatief zijn'

    Organisatiepsycholoog Eric Rietzschel onderzoekt creativiteit op de werkvloer. Volgens hem helpt creativiteit ons om verder te komen, maar is er ook een negatieve kant.

  • 31 januari 2024

    Laura Batstra strijdt op social media tegen stoornisdenken 

    Hoogleraar orthopedagogiek Laura Batstra zet zich in tegen stoornisdenken en overmedicalisatie. Dat doet ze onder andere door posts op social media. Hoewel het soms vechten tegen de bierkaai lijkt, gelooft Batstra dat een hoop kleine acties...

  • 26 januari 2024

    Vader in de gevangenis: Wat voor impact heeft dat op het gezin?

    Hoewel zo’n 28.300 kinderen in Nederland een vader in de gevangenis hebben, is er slechts beperkt onderzoek naar de impact hiervan op het gezin gedaan. Socioloog Simon Venema − onderzoeker bij Verslavingszorg Noord Nederland en verbonden aan de...