Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Gedrags- en MaatschappijwetenschappenPsychologieOnderwijsBachelor

Over selectie

... voor het Bachelor programma Psychologie

Bij de opleiding Psychologie aan de RUG vindt voor studiejaar 2019-2020 een selectieprocedure plaats. Dat betekent dat de opleiding zelf selecteert wie wordt toegelaten. Er is besloten om op deze manier te selecteren om de meest geschikte en gemotiveerde scholieren toe te laten. We hebben 650 plaatsen te verdelen. Laat je dus niet afschrikken om deel te nemen aan de selectieprocedure.  

Wat houdt de selectieprocedure in?

De opleiding bepaalt dus zelf wie wordt toegelaten. Dat doen we in een aantal stappen. Bekijk (eerst) de animatie 'Kort: hoe selectie werkt' of lees meteen hieronder alles over de vier stappen.

Stap 1: aanmelding

Meld je voor 15 januari 2019 aan voor de opleiding Psychologie op www.rug.studielink.nl (vanaf 10 oktober 2018). Volg de instructies zorgvuldig op.

In Studielink kun je kiezen voor het Nederlandstalige of Engelstalige programma. Zorg ervoor dat je als startdatum 1 september selecteert, anders kun je problemen ondervinden tijdens het aanmeldproces.

Na aanmelding in Studielink wordt gecheckt of je (in principe) toelaatbaar bent voor de opleiding Psychologie of dat er aanvullende informatie nodig is om dit te bepalen. Voor de toelaatbaarheidsprocedure zie:
Nederlandse studenten: http://www.rug.nl/education/nederlandse-studenten/
Internationale studenten: https://www.rug.nl/education/international-students/application-procedure/

Stap 2: motivatiebrief

Om mee te mogen doen aan de selectieprocedure, moeten alle kandidaten een motivatiebrief schrijven, waarin je in maximaal 250 woorden aangeven waarom ze graag Psychologie willen gaan studeren in Groningen. Deze motivatiebrief dien je voor 15 januari 2019 te uploaden via onderstaande link. Wanneer het uploaden van je brief gelukt is ontvang je een bevestigingsmail.

Stap 3: selectieprocedure

De selectieprocedure van Psychologie houdt in dat er een toets wordt afgenomen onder alle studenten die zich aangemeld hebben voor het programma. Dit betekent dat alle Nederlandse studenten en alle buitenlandse studenten die binnen een straal van 300 kilometer van Groningen wonen, naar Groningen moeten komen. Alle niet-Nederlandse studenten die verder dan 300 kilometer van Groningen wonen, doen dezelfde toets, maar dan online.

De toets zal gehouden worden op 2 maart 2019 en bestaat uit 3 onderdelen:

  • Biologische Psychologie
  • Statistiek
  • Test over een online hoorcollege waarvan het onderwerp later bepaald wordt

Informatie over de verschillende toets onderwerpen wordt binnenkort bekendgemaakt, uiterlijk op 15 januari.

De testuitslag vergelijkt jouw score met die van andere deelnemers, en bepaalt zo je kans op toelating.

Wanneer je niet fysiek aan de toets kunt deelnemen, willen wij dit zo snel mogelijk weten. Dit kan tot en met 15 januari. Vermeld hierbij de reden van je afwezigheid. Aan de hand daarvan wordt bepaald of je mag deelnemen aan de online toets. Stuur je afmelding voor de testdag inclusief reden van afwezigheid naar: psychology@rug.nl.
Afwezigheid op de testdag (wanneer je binnen een straal van 300 kilometer van Groningen woont) zal bijna altijd gepaard gaan met een lagere plaats op onze ranglijst en zal daarmee je kansen op toelating verkleinen!

Alleen voor studenten met een hbo-propedeuse:

Ben je in het bezit van een hbo-propedeuse? Dan moet je, nadat je hebt deelgenomen aan de selectieprocedure, nog twee toetsen afleggen. De onderwerpen van deze toetsen zijn Wiskunde en Engels. Als je een aanmelding voor de Bachelor Psychologie in Studielink hebt gemaakt, krijg je automatisch een e-mail van de faculteit met daarin meer informatie over deze toetsen. Informatie over voorwaarden voor studenten met een hbo-propedeuse.

Stap 5: toelating

Op 15 april ontvang je van Studielink je rangnummer. De plaats op de ranglijst bepaalt of je toegelaten wordt.

Mocht je nog vragen hebben over de toelating, neem dan contact op met: bss.bsc.admission@rug.nl.
Voor vragen over de selectieprocedure kun je een email sturen naar: psychology@rug.nl

Laatst gewijzigd:09 november 2018 16:17
printView this page in: English