Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Gedrags- en MaatschappijwetenschappenPsychologieOnderwijsBachelor

Over selectie

... voor het Bachelor programma Psychologie

Bij de opleiding Psychologie aan de RUG vindt voor studiejaar 2019-2020 een selectieprocedure plaats. Dat betekent dat de opleiding zelf selecteert wie wordt toegelaten. Er is besloten om op deze manier te selecteren om de meest geschikte en gemotiveerde scholieren toe te laten. We hebben 650 plaatsen te verdelen. Laat je dus niet afschrikken om deel te nemen aan de selectieprocedure.  

Wat houdt de selectieprocedure in?

De opleiding bepaalt dus zelf wie wordt toegelaten. Dat doen we in een aantal stappen, lees de gedetailleerde beschrijving hieronder of kijk eerst de animatie over de vier stappenin minder dan een minuut.

Stap 1: aanmelding

Meld je uiterlijk 15 januari 2019 aan voor de opleiding Psychologie op www.rug.studielink.nl. Volg de instructies zorgvuldig op.

In Studielink kun je kiezen voor het Nederlandstalige of Engelstalige programma. Zorg ervoor dat je als startdatum 1 september selecteert, anders kun je problemen ondervinden tijdens het aanmeldproces.

Na aanmelding in Studielink wordt gecheckt of je (in principe) toelaatbaar bent voor de opleiding Psychologie of dat er aanvullende informatie nodig is om dit te bepalen. Voor de toelaatbaarheidsprocedure zie:
Nederlandse studenten: http://www.rug.nl/education/nederlandse-studenten/
Internationale studenten: https://www.rug.nl/education/international-students/application-procedure/

Stap 2: motivatiebrief

Om mee te mogen doen aan de selectieprocedure, moeten alle kandidaten een motivatiebrief schrijven, waarin je in maximaal 250 woorden aangeven waarom ze graag Psychologie willen gaan studeren in Groningen. Deze motivatiebrief dien je voor 15 februari 2019* te uploaden via onderstaande link. Wanneer het uploaden van je brief gelukt is ontvang je een bevestigingsmail.

Met het inleveren van je motivatiebrief ben je automatisch aangemeld voor deelname aan de selectietoetsen.  

NB de datum is opgeschoven

Stap 3: selectieprocedure

De selectieprocedure van Psychologie houdt in dat er drie online multiple choice toetsen worden afgenomen onder alle studenten die zich hebben aangemeld voor het programma.

De toets zal gehouden worden op 2 maart 2019 en bestaat uit 3 onderdelen:

De testuitslag vergelijkt jouw score met die van andere deelnemers, en bepaalt zo je kans op toelating.

Vragen? Lees ook de FAQ's over de selectietoets

Alleen voor studenten met een hbo-propedeuse:
Ben je in het bezit van een hbo-propedeuse? Dan moet je, nadat je hebt deelgenomen aan de selectieprocedure, nog twee toetsen afleggen. De onderwerpen van deze toetsen zijn Wiskunde en Engels. Als je een aanmelding voor de Bachelor Psychologie in Studielink hebt gemaakt, krijg je automatisch een e-mail van de faculteit met daarin meer informatie over deze toetsen. Informatie over voorwaarden voor studenten met een hbo-propedeuse.

Stap 4: toelating

Op 15 april ontvang je van Studielink je rangnummer. De plaats op de ranglijst bepaalt of je toegelaten wordt.

Mocht je nog vragen hebben over de toelating, neem dan contact op met: bss.bsc.admission@rug.nl.
Voor vragen over de selectieprocedure kun je een email sturen naar: psychology@rug.nl

Laatst gewijzigd:26 februari 2019 08:46
printView this page in: English