Skip to ContentSkip to Navigation

Towards evidence-based support in motor activation of people with profound intellectual and multiple disabilities

Promotie:Mw. H.J.M. (Leentje) van Alphen
Wanneer:19 oktober 2023
Aanvang:12:45
Promotors:prof. dr. A.A.J. (Annette) van der Putten, prof. dr. A.E.M.G. (Alexander) Minnaert
Copromotor:dr. A. (Aly) Waninge
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Gedrags- en Maatschappijwetenschappen
Towards evidence-based support in motor activation of people with
profound intellectual and multiple disabilities

Structureel en betekenisvol bewegen voor personen met een (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperking

Het onderzoek van Leentje van Alphen richtte zich op het in kaart brengen hoe bewegen wordt ingezet in de dagelijkse ondersteuning van personen met een (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (ZEVMB). Uit de resultaten blijkt dat er veel verschillende beweegvormen worden ingezet, maar dat het onduidelijk is of en hoe de ingezette beweegvormen van betekenis (kunnen) zijn voor deze doelgroep.

Het belang van structureel bewegen is groot voor personen met ZEVMB. Zij kunnen hierdoor motorische vaardigheden leren die kunnen worden ingezet bij activiteiten zoals eten en drinken en contact maken. Daarnaast kan het een belangrijke manier zijn om gedragsproblemen te voorkomen.

 Om deze reden is een nieuw beweegprogramma ontwikkeld om beweegactiviteiten structureel en betekenisvol in te zetten. Daarna is gekeken hoe het beweegprogramma werd ingezet en wat het opleverde voor de persoon met ZEVMB. Verder is de kwaliteit van een instrument om beweging bij de doelgroep te meten onderzocht.

De analyse van hoe het beweegprogramma werd gebruikt heeft geleid tot een verbetering van de implementatie. Verder bleek dat met een horloge (Actiwatch) bewegingen van het bovenlichaam gemeten kunnen worden bij de doelgroep en of een persoon actief betrokken is in een activiteitensituatie. Uit het vervolgonderzoek blijkt dat een effectieve implementatie van het beweegprogramma belangrijk is voor positieve resultaten op individueel niveau. Wat de individuele uitkomsten betekenen voor de praktijk moet verder worden onderzocht.