Terugkijken - Veilig opgroeien in een gezin met ernstige problemen - 13 sep 2022
Nederlandse jongeren behoren tot de gelukkigste ter wereld, zo blijkt uit onderzoek. Helaas geldt dit geluk niet voor alle jongeren.
Er zijn naar schatting 35.000 tot 116.000 gezinnen in Nederland die langdurig met problemen op meerdere vlakken in hun leven worstelen, bijvoorbeeld op het gebied van opvoeding, financiën en (psychische) gezondheid. Dat kan grote gevolgen hebben voor kinderen en jongeren.
Soms gaat het zelfs zo ver dat kinderen uit hun huis worden geplaatst. In 2021 woonden ongeveer 41.000 kinderen niet meer thuis. Is Nederland daarmee 'kampioen' uithuisplaatsingen? Hoe kunnen de problemen in gezinnen zo hoog oplopen? En wat is de rol van het jeugdzorgsysteem?
De aflevering van de Publieksacademie Sociale Wetenschappen van 13 september 2022 ging over hoe jongeren uit gezinnen met dit soort ernstige problemen veilig op kunnen groeien. Te gast waren Jana Knot-Dickscheit en kinderombudsman Margrite Kalverboer.
Luister de aflevering hier terug:
Kijk de aflevering hier terug:
Laatst gewijzigd: | 12 oktober 2023 14:37 |
Meer nieuws
-
13 oktober 2023
Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie
Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.
-
12 september 2023
Kunst in tijden van AI
Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....
-
28 augustus 2023
Harish Vedantham en Casper van der Kooi genomineerd voor Wetenschapstalent 2023.
Harish Vedantham en Casper van der Kooi zijn door New Scientist genomineerd voor Wetenschapstalent 2023. De verkiezing is bedoeld om jonge wetenschappers en hun onderzoek een podium te geven.