Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Expertisecentrum Sociale Wetenschappen, gezondheid en welzijn Onderzoek

Gezond ouder worden

Gezond ouder worden
Gezond ouder worden

Ouderen hebben veel te bieden. Hun schat aan kennis, ervaring en emotionele volwassenheid kan veel bijdragen aan onze samenleving. Tegelijkertijd hangt ouder worden samen met biologische veranderingen die aanpassingen vergen van individuen en van de samenleving om als oudere te kunnen gedijen. Eén ding is zeker: hoe we ouder worden hangt niet af van het lot. Mensen kunnen hun verouderingsproces actief vormgeven, en samenlevingen en instellingen kunnen actief bijdragen aan het scheppen van een omgeving waarin mensen hun hele leven kunnen gedijen. Als gevolg daarvan verschillen mensen sterk in hun ontwikkeling gedurende hun leven. We kunnen vooral leren van mensen die elegant ouder worden en hun vaardigheden tot op hoge leeftijd behouden.

Aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen ontrafelen we het verouderingsproces op verschillende niveaus door ons te richten op de meerderheid van de bevolking die relatief gezond ouder worden. We proberen te begrijpen hoe veroudering de hersenstructuur, cognitie en emoties beïnvloedt bij mensen die tot op hoge leeftijd relatief gezond blijven. De fundamentele structurele en functionele veranderingen die mensen ondergaan hebben gevolgen voor de manier waarop ouderen omgaan met hun fysieke en sociale omgeving, bijvoorbeeld in het verkeer, binnen families, of op het werk. Een specifieke vraag op het niveau van interpersoonlijke relaties is wat leeftijdsdiscriminatie – de stereotype negatieve aannames over ouderen – voor effect heeft op ouderen die dit overkomt en op relaties tussen groepen.

Het algemene doel van het onderzoek binnen dit thema is bij te dragen aan een beter leven en een optimale werk- en sociale omgeving voor onze vergrijzende samenleving en in de toekomst. Dit doen we door het stimuleren en begrijpen van leeftijdsgerelateerde sterke punten, strategieën om actief ouder te worden, en manieren om de werk- en sociale omgeving te optimaliseren voor ouderen. Hierdoor slaan we een dubbelslag omdat ouderen leren hoe ze gezond ouder kunnen worden en een zinvolle rol in de samenleving kunnen blijven vervullen, terwijl de betrokken en gemotiveerde ouderen een zinvolle bijdrage blijven leveren aan onze samenleving. De vergrijzing van de samenleving is een feit, maar hoe we dit vormgeven is aan ons.

Laatst gewijzigd:28 maart 2024 20:32
View this page in: English