Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Conferentie over ‘A History of the Jewish War’ van Steve Mason

30 oktober 2018
Prof. Steve Mason

Van 30 oktober tot en met 1 november 2018 vindt de conferentie ‘Rethinking the Jewish War’ plaats in Jeruzalem, waar internationale experts het laatste boek van Steve Mason, ‘A History of the Jewish War’, zullen analyseren. Prof. dr. Steve Mason is Distinguished Professor of Ancient Mediterranean Religions and Cultures aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen.

Waterscheiding in de westerse geschiedenis

De Joodse Oorlog van het jaar 66 tot 74 na Chr. werd een waterscheiding in de westerse geschiedenis omdat deze eindigde in de vernietiging van Jeruzalem en haar beroemde tempel. Deze gebeurtenis was van prangende waarde voor de betrokken Romeinse generalen, Vespasianus en Titus, die dit ‘wapenfeit’ presenteerden alsof het een grootse buitenlandse overwinning was, hetgeen hen hielp om binnen het keizerrijk aan de macht te komen. Wat op de lange termijn noodlottiger was, was dat christenen de vernietiging van Jeruzalem aangrepen als vermeend bewijs dat Gods gunst bij hen lag en niet meer bij de Joden, die nu veroordeeld werden als Christusmoordenaars. De Joden zelf moesten hun manier van leven opnieuw doordenken, zonder de oude moederstad en tempel die tot die tijd hun plaats in de wereld hadden veiliggesteld.

Oorlog die het christelijke Westen vormde en Joods-christelijke relaties vergiftigde

Steve Mason: ‘Het is niet overdreven om te zeggen dat deze oorlog op cruciale wijze het christelijke Westen vormde en voor het grootste deel van de volgende twee millennia de Joods-christelijke relaties vergiftigde, met als catastrofaal dieptepunt de Holocaust. Het moderne Israël werd gesticht met de intentie om de Joodse Oorlog, en al zijn na-effecten, ongedaan te maken. De eerste premier, David Ben-Gurion, nam de Hebreeuwse achternaam aan van een leider in dit oude conflict. De symboliek van het omverwerpen van de Boog van Titus in Rome vanwege zijn vernietiging van Jeruzalem (toegeëigend door pausen) was wijdverbreid. En de woestijnburcht Massada, het laatste fort dat overeind bleef tegen de Romeinen, werd een iconische plek voor de nieuwe staat: Massada zou nooit meer vallen!

Een oorlog met zulke consequenties neemt derhalve een centrale plek in binnen het werk van collega’s, niet alleen in de Vakgroep Jodendom, Christendom en Islam in hun formatieve fase, maar binnen een groot deel van onze faculteit.’

Alles opnieuw doordenken

‘Het is van belang om uit te zoeken wat er werkelijk gebeurd is in de oorlog, voorbij de Romeins-christelijke propaganda en het Joodse lijden. Hiervoor draagt mijn boek een nieuwe benadering aan. In plaats van weer een narratief toe te voegen, die min of meer het verhaal van Flavius Josephus uit de eerste eeuw herziet, begint het boek elk hoofdstuk met een reeks vragen – de meeste tot dusver genegeerd – die zorgvuldig onderzocht worden. Deze methode vraagt ons alles opnieuw te doordenken, van de oorzaken van het conflict tot de motieven van de sleutelfiguren. De insteek is realistisch, particulier en economisch, verregaande abstracties worden vermeden. De voorlopige conclusies verschillen op vele punten van de traditie,’ licht professor Mason toe.

Verder gaan

Als we hem vragen of hij uitkijkt naar de conferentie, legt professor Mason uit: ‘Onze gastheren in Jeruzalem hebben mijn werk geloofd maar ze jagen me ook de stuipen op het lijf. Experts op alle gebieden die in het boek aan bod komen – oude oorlogsvoering, Romeins bestuur, archeologische plekken en wat daar van overgebleven is, munten, inscripties en teksten – zullen al die aspecten bekritiseren. Omdat ik al van enkele tekortkomingen weet, is het vooruitzicht dat ik drie dagen lang mijn gewaardeerde collega’s nog meer tekortkomingen ga horen opnoemen niet echt fijn... Maar onderzoek gaat verder door stellingname, uitdagen en bijschaven. Naast de onvolkomenheden houd ik vertrouwen in de benadering en de belangrijkste resultaten. De conferentie en het boek dat eruit voortkomt zullen de mogelijkheid geven om bewijzen, interpretaties en argumenten toe te lichten en te verhelderen, zodat we allemaal verder kunnen gaan met een beter begrip – en aangescherpte vragen.’

Locatie en registratie

De locatie van de conferentie ‘Rethinking the Jewish War (66-74 CE): Archaeology, Society, Tactics, and Traditions’ is de École biblique et archéologique française de Jérusalem, beter bekend als de École Biblique. Dit is een Frans academisch instituut in Jeruzalem, opgericht door Dominicanen en gespecialiseerd in archeologie en Bijbelexegese.

De conferentie is vrij voor het publiek toegankelijk, registreren kan via secretariat.ebaf gmail.com

Conferentie Rethinking the Jewish War
Conferentie Rethinking the Jewish War
Laatst gewijzigd:12 juni 2023 20:19
View this page in: English

Meer nieuws