Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij Nieuwsarchief

Stefan Mulder wint Jan Brouwer Scriptieprijs Filosofie en Religiewetenschappen

10 april 2017
Stefan Mulder

Stefan Mulder, voormalig theologiestudent van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap, heeft de Jan Brouwer Scriptieprijs Filosofie en Religiewetenschappen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen gewonnen. Hij zal deze op 11 april in het Hodshon Huis te Haarlem in ontvangst nemen.

Masterscriptie over docetisme

Zijn masterscriptie Early Christian Christology Contextualised: The Graeco-Roman Context of ‘Christian’ Docetism beargumenteert dat het docetisme, een vroegchristelijke opvatting binnen het debat over de goddelijkheid/menselijkheid van Christus, een duidelijk Grieks(-Romeinse) achtergrond heeft. Tot nu toe werd docetisme vaak gezien als een uniek christelijk fenomeen – eventueel met een joodse achtergrond – of als een latere reactie vanuit de Grieks-Romeinse wereld op een christelijk godsbeeld. Beide benaderingen zien zowel docetisme als christendom los van hun Grieks-Romeinse context.

Verbinding

Door de verbinding te leggen tussen docetisme enerzijds en veel breder aanwezige, Griekse (en Romeinse) ideeën over epifanie (openbaring) en het eidōlon-motief anderzijds, maakt Stefan Mulder in zijn masterscriptie de plaats van deze vroegchristelijke opvatting in diens historische context duidelijk. Het onderwerp verbindt zijn beide studies, Klassieke Talen en Theologie, en laat zien dat het nodig is deze verbinding te zoeken om antwoorden te kunnen geven op vraagstukken uit beide vakgebieden, aldus Stefan.

Waardevolle erkenning

Wat vindt hij ervan dat hem deze prijs is toegekend? Mulder: ‘Het is natuurlijk een eer en eerlijk gezegd ook wel een verrassing: veel mensen zouden niet zeggen dat het onderwerp van mijn scriptie van direct belang is voor de hedendaagse maatschappij. Dat mijn scriptie dan toch op deze manier wordt gewaardeerd, beschouw ik als een waardevolle erkenning van het belang van fundamenteler onderzoek. Nu wil ik eerst mijn andere opleiding afronden (Griekse en Latijnse Taal en Cultuur), maar mogelijk ga ik daarna verder met een PhD op een van beide vakgebieden, of liever nog één die beide verbindt.’

Theologie aan de RUG

Hoe heeft hij zijn tijd als student aan de RUG ervaren? ‘Wat ik vooral heb gewaardeerd aan mijn studie aan de Faculteit GGW is de breedte ervan. Als je zegt dat je theologie studeert, verwachten verrassend veel mensen iets heel dogmatisch en, bijvoorbeeld, dat je de Bijbel uit je hoofd leert. Maar mijn studie Theologie aan de RUG omvatte, ondanks mijn persoonlijke focus op de historische kant, een grote diversiteit aan vakken: psychologie, sociologie, filosofie, jodendom, christendom, islam, geschiedenis… om er enkele te noemen.’

Prijzengeld

Tot slot nog een nieuwsgierige vraag: wat gaat Stefan met het prijzengeld (€2000,-) doen? ‘Mogelijk gebruik ik het bedrag voor studie in het buitenland, hoewel ik daar nog geen concrete plannen voor heb. Verder kan ik het goed gebruiken voor mijn uitrusting voor een geplande reis door Noorwegen dit jaar.’ Wij wensen Stefan veel succes op zijn verdere pad en een feestelijke dag op 11 april!

  • Wanneer:       Dinsdag 11 april 2017
  • Aanvang:       15:00
  • Waar:             Hodshon Huis, Spaarne 17, Haarlem
Laatst gewijzigd:12 juni 2023 20:19
View this page in: English

Meer nieuws