Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Godgeleerdheid en GodsdienstwetenschapNieuwsarchief

Religie in een gepolariseerde samenleving

25 november 2016

Professor International Peacebuilding John Paul Lederach geeft op donderdag 1 december een lezing in het Nutshuis in Den Haag over religie in een gepolariseerde samenleving. Centraal staat de noodzaak een gemeenschappelijke basis te vinden als verbindend element tussen alle verschillende groepen in de samenleving . Na de lezing volgt een paneldiscussie met beleidsmakers en professionals uit het veld, waaronder Dr. Michelle Parlevliet (UvA), Fulco van Deventer (Human Security Collective, Den Haag) en Simone Filippini (CORDAID). De avond wordt georganiseerd door het Centrum voor Religie, Conflict en het Publieke Domein van de Rijksuniversiteit Groningen.

Wereldwijd en lokaal bestaan er veel verschillende zienswijzen – vaak gebaseerd op religieuze uitgangspunten - over het bestaansrecht van de mens, menselijke relaties en wat het beste is voor de maatschappij. Vaak botsen deze visies. In de nasleep van de recente aanslagen in onder meer Frankrijk, Duitsland, Nigeria en de Verenigde Staten, is het nu relevanter dan ooit om te onderzoeken hoe onze morele verbeelding kan bijdragen aan het stabiliseren van gefragmenteerde en gepolariseerde samenlevingen. Het is de uitdaging van deze eeuw een weg te vinden uit de neerwaartse spiraal van angst en geweld en te midden van deze diversiteit aan levensvisies en polariserende krachten een gezamenlijk uitgangspunt te vinden waarop we een duurzame samenleving kunnen bouwen.

Het Centrum voor Religie, Conflict en het Publieke Domein van de Rijksuniversiteit Groningen organiseert deze lezing met debat om deze vraagstukken te bespreken en te ontdekken tot welke praktische uitdagingen ze kunnen leiden.

John Paul Lederach

John Paul Laderach is hoogleraar International Peacebuilding aan de Amerikaanse University of Notre Dame. Hij staat wereldwijd bekend om zijn werk in het ombuigen van conflicten. Hij heeft trainingsprogramma’s voor conflictbeheersing en verzoening opgezet in 25 landen, waaronder Colombia, de Filipijnen en Nepal. Sinds 2013 leidt hij de Peace Accords Matrix, een database met alle vredesovereenkomsten sinds 1989. Hij schreef vele boeken over vredesopbouw, waaronder When Blood and Bones Cry Out: Journeys Through the Soundscape of Healing and Reconciliation , (University of Queensland Press, 2010) en The Moral Imagination: The Art and Soul of Building Peace (Oxford University Press, 2005).

Paneldiscussie

Na de lezing nemen vertegenwoordigers van verschillende organisaties deel aan een paneldiscussie. Panelgasten zijn dr. Michelle Parlevliet, universitair docent Conflict Resolution and Governance van de Universiteit van Amsterdam , Fulco van Deventer, plaatsvervangend directeur van de Human Security Collective in Den Haag en Simone Filippini, voormalig CEO en nu adviseur bij Cordaid.

Centrum voor Religie, Conflict en het Publieke Domein

De lezing en paneldiscussie zijn een initiatief van het Centrum voor Religie, Conflict en het Publieke Domein (CRCPD) van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap (GGW) van de Rijksuniversiteit Groningen. Het centrum houdt zich bezig met onderzoek en beleidsadvies dat zich richt op het ontwikkelen van alternatieve conceptuele en praktische benaderingen van het begrijpen van “religie” en de relatie van religie tot politiek en maatschappij. De aangesloten onderzoekers zijn gespecialiseerd in onderwerpen als migratie, gender en seksualiteit, mensenrechten, conflicttransformatie en ontwikkelingswerk.

Meer informatie

De avond vindt plaats op donderdag 1 december in het Nutshuis , Riviervismarkt 5 te Den Haag en start om 20.00 uur. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar crcpd.ggw@rug.nl .

Laatst gewijzigd:26 juni 2018 15:22
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vredesambassadeur worden

  Vicki Collinge en Marieke Klijnstra rapporteren over hun bezoek aan de UN Peace Summit for Emerging Leaders in Bangkok, 28-30 november 2018.

 • 23 november 2018

  Lancering Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn

  Op 30 november 2018 wordt het Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen gelanceerd met een symposium over aardbevingen, seksueel welzijn en de dood. Het Centrum...

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...