Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Godgeleerdheid en GodsdienstwetenschapNieuwsarchief

Religiewetenschappen en Theologie RUG beide Topopleiding

16 november 2016

Het wordt bijna een traditie: de beide bacheloropleidingen Theologie en Religiewetenschappen hebben het predikaat Topopleiding gekregen van de Keuzegids Universiteiten . Religiewetenschappen is daarmee – net als bij Elsevier Beste Studies - de beste bacheloropleiding in Religiewetenschappen in Nederland. Theologie heeft voor de vijfde keer op rij de status Topopleiding gekregen en hoort daarbij tot de top 20 van beste bacheloropleidingen van Nederland.

Topopleiding

Religiewetenschappen                    

Vorig jaar moest Religiewetenschappen in Groningen nog genoegen nemen met een derde plaats, maar de herinrichting van de opleiding heeft haar vruchten afgeworpen. Dit jaar staat de opleiding weer bovenaan en mag het net als in 2013 en 2014 weer het predikaat topopleiding hanteren. De RUG wordt op de voet gevolgd door de Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit Leiden en de Universiteit voor Humanistiek. Groningen onderscheidt zich vooral met de uitstekende informatievoorziening over de studievoortgang. Ook zijn de studenten in Groningen zeer tevreden over de inhoud van de lessen en de kwaliteit van de docenten.

Theologie

Theologie is voor de vijfde keer op rij aangewezen als Topopleiding. Ook hier zijn de studenten zeer tevreden over de informatievoorziening, de inhoud van de lessen en de docenten. Een fantastische score, al heeft dit niet geleid tot de eerste plaats onder de Theologie-opleidingen in Nederland. De studenten aan de Theologische Universiteit in Apeldoorn zijn nog tevredener over hun opleiding en nemen de eerste plaats weer in. Waarin zit het verschil? ‘Dat Groningen onder Apeldoorn eindigt komt onder andere van kritiek van Groningse studenten over de studielast’, aldus de Keuzegids. Aan deze studielast is inmiddels wat gedaan. Onderwijsdirecteur Sipco Vellenga: ‘Dit jaar is het nieuwe curriculum ingegaan waarbij heel scherp is gekeken naar een betere studeerbaarheid van de opleiding. Hebreeuws wordt nu in het eerste jaar gegeven en Grieks pas in het tweede jaar, zodat studenten niet beide talen in het eerste jaar hoeven te leren. Uniek is dat we ons ook richten op de Islam en de Koran waarbij we Arabisch als keuzevak aanbieden. Met dit nieuwe programma zal Groningen zich duidelijk gaan onderscheiden van de andere Theologieopleidingen in Nederland.’

Beste Universiteit

In de lijst van Beste Universiteiten staat de RUG in de categorie Brede Klassieke Universiteiten op de gedeelde eerste plaats. De Keuzegids meldt onder meer over de Rijksuniversiteit Groningen: ‘In onze kwaliteitsbeoordeling komt de RUG er de laatste jaren gemiddeld beter vanaf dan de universiteiten in de Randstad. De studenten vinden hun opleidingen net wat vaker dan elders uitdagend en goed georganiseerd.’ Bij de brede klassieke universiteiten steken volgens de Keuzegids ‘…. alleen Groningen en Nijmegen met meerdere opleidingen boven de middelmaat uit.’ Naast Theologie en Religiewetenschappen heeft de RUG nog zeven andere Topopleidingen.

Keuzegids Universiteiten

De Keuzegids Universiteiten wordt jaarlijks uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) en is bedoeld voor scholieren en decanen die zich willen oriënteren op universitaire bacheloropleidingen. De beoordelingen in de gids worden onder meer opgesteld aan de hand van studentenoordelen (Nationale Studentenenquête), gegevens van Studiekeuze123 en visitatierapporten van de NVAO. Voor de masteropleidingen bestaat een aparte Keuzegids Masters.

Laatst gewijzigd:17 november 2016 13:35

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vredesambassadeur worden

  Vicki Collinge en Marieke Klijnstra rapporteren over hun bezoek aan de UN Peace Summit for Emerging Leaders in Bangkok, 28-30 november 2018.

 • 23 november 2018

  Lancering Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn

  Op 30 november 2018 wordt het Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen gelanceerd met een symposium over aardbevingen, seksueel welzijn en de dood. Het Centrum...

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...