Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Godgeleerdheid en GodsdienstwetenschapNieuwsarchief

Religie en Media: feiten en vooroordelen

‘Ik ben door alles en iedereen gediscrimineerd’
15 november 2016
Soundos El Ahmadi

Comédienne Soundos el Ahmadi, bekend van onder andere De Wereld Draait Door, zal zich op 23 november volledig laten uithoren door VWO-scholieren over haar ervaringen in de media als comedian met een Marokkaanse achtergrond: ‘Ik ben door alles en iedereen gediscrimineerd’. Ze is te gast in de college tour waarmee de Rijksuniversiteit Groningen het scholierensymposium Religie en Media: Feiten en Vooroordelen afsluit. Zo’n 120 VWO-leerlingen komen die woensdag naar de RUG en zullen gaandeweg de dag ontdekken in hoeverre zij zich bewust zijn van de manier waarop religie en media elkaar beïnvloeden en hoe zij zelf beïnvloed worden door de media. Het symposium is volgeboekt, leerlingen kunnen zich niet meer aanmelden. Pers is van harte welkom.

Tijdens het symposium vertellen onderzoekers en studenten van de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG vanuit hun vakgebied over verschillende thema’s verbonden aan religie en media en wordt onder andere ingegaan op beeldvorming. De deelnemers gaan zich bezig houden met vragen als: wie zijn die ‘media’ eigenlijk? Kunnen we in de informatiestromen die ons overspoelen vooroordelen van feiten onderscheiden? En bestaat er wel zo iets als ‘neutraal’ nieuws?

Openingslezing Prof. Wouter Slob

Bijzonder Hoogleraar Protestantse Kerk, Theologie en Cultuur Wouter Slob zal de openingslezing verzorgen. In zijn lezing zullen hedendaagse voorbeelden als IS en The Passion voorbijkomen. Ook kijkt hij naar de rol van media in de minder recente geschiedenis. Zo had de uitvinding van de boekdrukkunst een doorslaggevende rol in de reformatie. In een tijd waarin het spreken over God zijn vanzelfsprekendheid verloren heeft, onderzoekt professor Wouter Slob de aanwezigheid en opleving van religie in de hedendaagse cultuur. ‘Lage’ kunstvormen als film en reclames, maar ook de social media, zeggen veel over het huidige mensbeeld, aldus Slob. Naast bijzonder hoogleraar is Wouter Slob ook predikant in de Protestantse Kerk in Zuidlaren.          

Collegetour Soundos el Ahmadi

De dag wordt afgesloten door een College Tour met Soundos el Ahmadi, waarbij de aanwezige scholieren haar mogen bevragen over haar ervaringen. Soundos is bekend als comedian bij de Comedytrain en is nu in de theaters te bewonderen met haar derde solo programma ‘Geboren met ervaring’. Sinds september 2016 is ze ook huiscomedian bij De Wereld Draait Door. Als Nederlands-Marokkaanse heeft Soundos in haar leven veel te maken (gehad) met discriminatie die onder andere voortkomt uit een verkeerde beeldvorming vanuit de media die vaak gefocust is op stereotypen.

Mediagebruik door fundamentalisten

Naast de openingslezing en de college tour volgen de leerlingen een workshop bij een van de onderzoekers en studenten van de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG. Ze kunnen kiezen uit onderwerpen als: Mediagebruik door fundamentalisten; Religie en media in China; Star Wars & religie; Moslimvluchtelingen in de media; Jezus in de beeldende kunst.

Religie en Media
Religie en Media

Religie en Media

Het symposium is een onderdeel van een project rondom religie en media dat de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap heeft opgezet in samenwerking met de Scholierenacademie van de RUG. VWO-docenten kunnen ook gastlessen aanvragen over dit thema via de Wetenschapsdate en er is een nascholingscursus speciaal voor hen ontwikkeld. Het is het vierde jaar dat de faculteit een programma voor scholieren aanbiedt. Met eerdere onderwerpen als Religie en Conflict, de Dode Zeerollen en de Kerk als 3D-geschiedenisboek heeft de faculteit zo’n 12.000 leerlingen laten zien welke prominente rol religie speelt in samenlevingen in het heden en verleden.

Meer informatie

Meer informatie over het programma is te vinden op de website van het alfasteunpunt.
Het symposium is volgeboekt, leerlingen kunnen zich niet meer aanmelden. Pers is van harte welkom.

Pers kan contact opnemen met:
Anita Warmelink, coördinator Alfasteunpunt Scholierenacademie
Charissa Caron, voorlichter faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap

Laatst gewijzigd:26 juni 2018 15:23

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vredesambassadeur worden

  Vicki Collinge en Marieke Klijnstra rapporteren over hun bezoek aan de UN Peace Summit for Emerging Leaders in Bangkok, 28-30 november 2018.

 • 23 november 2018

  Lancering Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn

  Op 30 november 2018 wordt het Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen gelanceerd met een symposium over aardbevingen, seksueel welzijn en de dood. Het Centrum...

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...