Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Godgeleerdheid en GodsdienstwetenschapNieuwsarchief

RUG Theologie en Religiewetenschappen op nummer 1 in Keuzegids Masters 2015

27 maart 2015

Deze week is de Keuzegids Masters 2015 verschenen met daarin een mooi resultaat voor de masteropleiding Theologie en Religiewetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen: de eerste plaats! In de beoordelingen door zowel studenten als experts komt de RUG als beste uit de bus.

Prachtig resultaat

Portefeuillehouder onderwijs prof. dr. Mirjam de Baar: “Dit is een prachtig resultaat, we zijn zeer verheugd dat we met onze vijf masterprogramma’s de eerste plaats hebben behaald.” In 2013 en 2014 stond de master Theologie en Religiewetenschappen van de RUG nog op een tweede plaats, maar vermoedde zij al dat het slechts een kwestie van tijd zou zijn voordat Groningen op nummer één zou komen: “We zijn pas in 2012 met onze nieuwe masterprogramma’s gestart, en ik verwachtte vorig jaar al dat naarmate de programma’s langer zouden draaien de positieve beoordeling van de studenten nog verder zou toenemen - en dat is dus ook gebeurd.” De studenten in Groningen zijn vooral vol lof over de docenten: die krijgen maar liefst de hoogst mogelijke score. Ook wat betreft het academische karakter springt de opleiding eruit: alleen de RUG krijgt een ronduit positieve beoordeling voor de wetenschappelijke vorming.

Grote range in scores

De studenten beoordeelden daarnaast ook de inhoud van het studieprogramma, de communicatie en de faciliteiten positief. In totaal scoort de RUG 70 punten, gevolgd door Tilburg University en de TU Kampen met allebei 66 punten. De VU scoort van de beoordeelde universiteiten het laagst met 48 punten. De Keuzegids licht toe: “De ranglijst van theologiemasters toont dit jaar duidelijke kwaliteitsverschillen. Aanraders voor een eenjarig, wetenschappelijk programma zijn Groningen, als je aan een reguliere universiteit wilt studeren.” Mirjam de Baar beaamt dit: “Er is een enorme range in de scores, die liggen tussen de 70 en 48 punten. Studenten die voor kwaliteit willen kiezen, weten nu waar ze het beste terecht kunnen.” Wel heeft zij een kritiekpuntje op de tekst in de Keuzegids: “Hierin lijkt het alleen over theologie te gaan. De kracht van de RUG ligt juist in de sterk religiewetenschappelijke invalshoek van de masterprogramma’s, en dat mag meer naar voren komen. Niet voor niets heet onze masteropleiding Theologie en Religiewetenschappen.”

Niveau afgestudeerden

“Ook onze onderzoeksmaster Theologie en Religiewetenschappen scoort heel goed, maar daar waren tot nu toe net niet genoeg studentenbeoordelingen voor beschikbaar. Ik hoop en verwacht dat de research master volgend jaar wel meekomt in de ranking en dat we daar ook zo’n mooi resultaat gaan neerzetten. De expertoordelen laten alvast zien dat de RUG-master van alle onderzoeksmasters het beste scoort, met name vanwege het niveau van de afgestudeerden.”

Topopleidingen

In oktober 2014 werden ook de bacheloropleidingen Theologie en Religiewetenschappen van de RUG al door de Keuzegids Universiteiten uitgeroepen tot beste van Nederland. Ze kregen zelfs beide het predicaat Topopleiding, dat wordt toegekend aan opleidingen die 75 punten of meer scoren. Voor de masteropleidingen in het HBO en WO bestaat een aparte Keuzegids Masters, die dus deze week verscheen. De Keuzegidsen worden uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) en zijn bedoeld voor studenten die zich willen oriënteren op hun studiekeuze.

Op naar de 75 punten

Mirjam de Baar besluit: “Bij onze eenjarige programma’s verwacht ik trouwens dat de score voor praktijkgerichtheid nog verder omhoog gaat vanwege de verplichte stages, waarin het draait om kennismaking met en oriëntering op de beroepspraktijk. Ik zou willen zeggen: op naar de 75 punten en het predicaat Topopleiding, net als onze bachelors!”

Meer informatie

Laatst gewijzigd:02 april 2015 14:27

Meer nieuws

 • 23 november 2018

  Lancering Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn

  Op 30 november 2018 wordt het Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen gelanceerd met een symposium over aardbevingen, seksueel welzijn en de dood. Het Centrum...

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 15 november 2018

  Theologie en Religiewetenschappen Topopleiding én beste opleiding in hun categorie

  De bacheloropleidingen Theologie en Religiewetenschappen van de RUG krijgen van de Keuzgids Universiteiten 2019 het kwaliteitszegel Topopleiding, en zijn dit jaar ook beide de allerbeste bacheloropleiding van Nederland binnen hun categorie.