Fokker Next Gen versterkt banden met Noord-Nederland
Waterstof vliegtuigfabrikant Fokker Next Gen gaat een haalbaarheidsstudie doen naar de vestiging van het Fokker Next Gen hoofdkantoor in Noord-Nederland en een eindassemblagelijn op Groningen Airport Eelde, waar het bedrijf de assemblage en het testen van de nieuwe generatie waterstof vliegtuigen wil uitvoeren. Daarnaast wil Fokker Next Gen een Engineering Center of Excellence Hydrogen Aircraft Operations (CEHAO) oprichten. Groningen Airport Eelde, de drie Noordelijke provincies, de NOM, Groningen Seaports, FB Oranjewoud, RUG, Hanze, Noorderpoort en Alfa-college hebben hiertoe een Memorandum of Understanding getekend.
Fokker Next Gen heeft als doel om een bestaande Fokker 100 om te bouwen naar een vliegtuig op waterstof. In 2027 wil het bedrijf hier een eerste testvlucht voor uitvoeren. Het bedrijf heeft Noord-Nederland gekozen vanwege de ruimte die Groningen Airport Eelde biedt voor de bouw van een assemblagehal, de nabijheid van waterstofproductie faciliteiten en de directe zeeverbinding met Letland, waar een belangrijke productielijn van Fokker Next Gen is gevestigd.
Samen sterk voor emissieloze luchtvaart
Jouke de Vries, bestuursvoorzitter van de RUG en namens de Universiteit van het Noorden betrokken bij het Fokker Next Gen initiatief: “De aanwezigheid van multilevel (mbo, hbo, wo) onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten maakt Noord-Nederland een aantrekkelijke vestigingsplaats voor kennisintensieve/ innovatieve bedrijven als Fokker Next Gen. Wij kijken ernaar uit om ons, samen met de andere bij het project betrokken partijen, sterk te maken voor een emissieloze luchtvaart. Met de ondertekening van het Memorandum of Understanding, waarin ook de ontwikkeling van een Engineering Centre of Excellence Hydrogen Aircraft Operations (CEHAO) is opgenomen, is hier een belangrijke eerste stap in gezet.”
Meer informatie
Voor meer informatie over het Engineering Center of Excellence Hydrogen Aircraft Operations (CEHAO) mag contact worden opgenomen met Ilse van der Hoek.
Laatst gewijzigd: | 28 november 2024 13:41 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.
-
19 mei 2025
Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden...