Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

RUG en Ballast Nedam ondertekenen contract voor bouw Feringa Building

06 maart 2019

Op woensdag 6 maart 2019 hebben Jan de Jeu, vicevoorzitter van het College van Bestuur, en Cenk Düzyol, voorzitter van de Raad van Bestuur van Ballast Nedam, het contract ondertekend voor de nieuwbouw van de Feringa Building. Dit indrukwekkende gebouw voor Bèta-technisch onderwijs en onderzoek verrijst als opvolger van het bijna 50 jaar oude ‘Nijenborgh 4’. De bouw zal naar verwachting in de zomer van 2019 van start gaan.

Jan de Jeu is opgetogen dat de bouw kan beginnen: “Met dit nieuwe gebouw gaan we excellente onderzoeks- en onderwijsfaciliteiten creëren voor onze topwetenschappers en studenten. Dit is belangrijk om wereldwijd toonaangevend te kunnen blijven. Ballast Nedam heeft laten zien de expertise en de ervaring te hebben om dit grootste bouwproject ooit van de RUG te kunnen realiseren.”

“Wij zijn zeer verheugd dat we de Feringa Building aan onze orderportefeuille toe mogen voegen,” vult Cenk Düzyol aan. “Gezien onze expertise in hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten, zijn we ervan overtuigd dat we dit project naar alle tevredenheid zullen afronden.”

Home to Nobel Prize Winners

Het gebouw is vernoemd naar professor dr. Ben Feringa die aan de Faculty of Science and Engineering (en in het huidige Nijenborgh 4) zijn Nobelprijswinnend scheikundig onderzoek verricht en waar ook professor dr. Frits Zernike zijn Nobelprijs voor de Natuurkunde (1953) won. Met de Feringa Buiding 'home to Nobel Prize winners' onderschrijft de RUG haar ambities om ook in de toekomst een bijdrage te leveren aan belangrijke internationale onderzoeksgebieden zoals chemical engineering, (nano)technologie, materiaalonderzoeken en astronomie.

Collegezalen, kantoren, labs en installaties

Na de Bernoulliborg en de Linnaeusborg, wordt de Feringa Building het derde nieuwe gebouw voor de Faculty of Science and Engineering. Het krijgt de vorm van drie aaneengeschakelde V-vleugelsen huisvest straks ongeveer 1.400 studenten en 850 medewerkers. Naast kantoor- en collegeruimtes krijgt het gebouw ook een breed scala aan bijzondere laboratoria, waaronder fysische, (bio)chemische en trillingvrije labs.
Nu de aanbesteding voor het bouwkundige gedeelte is afgerond, lopen nog de aanbestedingsprocedures voor installaties en gespecialiseerde faciliteiten, zoals de laboratoria en clean rooms.

Feiten en cijfers Feringa Building

  • 64.000 m2 BVO
  • 260 meter lang, 63 meter breed, vijf verdiepingen
  • collegezaal met 420 plekken
  • restaurant met 250 plekken
  • 3 kilometer aan labtafels
  • 450 zuurkasten
  • 30 laser labs
  • 900 m2 zonnepanelen
  • gasloos

Bouwplanning

De nieuwbouw vindt gefaseerd plaats. De afgelopen periode is het terrein op de Zernike Campus bouwrijp gemaakt en met de gehele eerste fase wordt komende zomer gestart. Om sneller te kunnen inhuizen wordt eerst deelfase 1A helemaal afgerond (medio 2021 gereed), zodat de eerste onderzoeksgroepen van de faculteit hun intrek kunnen nemen in de Feringa Building. Daarna wordt fase 1B afgebouwd en kunnen gebouwdelen 17 en 18 van Nijenborgh 4 worden gesloopt om plaats te maken voor Fase 2. Deze zal begin 2022 starten en in de zomer van 2023 klaar zijn.

Locatie Feringa Building
Locatie Feringa Building
Laatst gewijzigd:28 februari 2022 10:53
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...