Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Groningen Engineering Center (GEC)

Hydrohub test duurzame waterstoftechnologie voor de industrie

17 december 2018

Bundeling van krachten om duurzame productie van waterstof snel van de grond te krijgen

Nog voor 2030 op concurrerende wijze, grootschalig en CO2-vrij waterstof produceren voor industrieel gebruik, dat is de missie van het ISPT Waterstofconsortium. In een nieuw centrum, de Hydrohub, gaan onderzoekers aan de slag met het uittesten en ontwikkelen van een waterstofproductie-unit op een industriële schaal. Dit initiatief, gefinancierd door het bedrijfsleven en de Topsector Energie, wordt mede mogelijk gemaakt door een stevige ondersteuning van 1 miljoen van de Provincie Groningen. Naast onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen zijn bij het consortium betrokken: Shell, Nouryon, Gasunie, Yara, Frames, Groningen Seaports, ECN, en de Hanze Hogeschool.

Tussen de kennistellingen die betrokken zijn bij de Hydrohub, zal de Rijksuniversiteit onderzoek uitvoeren dat is gericht op de ontwikkeling van nieuwe elektrode materialen voor efficiëntere water elektrolyse.

De noodzaak van duurzame waterstof op grote schaal
In Nederland produceert de industrie jaarlijks zo’n 800.000 ton waterstof, waarbij meer dan 7 miljoen ton CO2 uitstoot vrijkomt. Dat gebeurt nu door aardgas bij hoge temperaturen om te zetten in waterstof. Door over te gaan op elektrische productie van waterstof slaat de industrie twee vliegen in één klap: zowel het aardgasgebruik als de CO2-uitstoot verminderen fors. Om deze technologie concurrerend en grootschalig toe te kunnen passen, zijn elektrolyse-installaties nodig die met behulp van duurzaam opgewekte stroom water op grote schaal, goedkoop en efficiënt kunnen omzetten in waterstof en zuurstof.

De schaalvergroting in groene waterstofproductie, zoals ook de breed ondersteunde Waterstof Coalitie aangeeft, is van groot belang voor de energietransitie. De huidige beschikbare elektrolyse-installaties met een vermogen van enkele megawatts zijn veel te klein om die schaalvergroting te kunnen realiseren. Om volledig over te schakelen op duurzame waterstof, heeft de industrie elektrolyse-installaties nodig met een totaal vermogen van verscheidene gigawatts. Die installaties moeten goedkoper in aanschaf en slimmer in ontwerp zijn dan de huidige installaties en daarnaast betrouwbaar en onderhoudsarm.

De Hydrohub is een open testcentrum, waar de partners van het consortium, maar ook andere kennisinstellingen en bedrijven, innovaties uit eigen lab kunnen testen in elektrolyse-installaties van een halve megawatt. Bij tests op die schaal wordt duidelijk of er nieuwe problemen de kop opsteken en hoe de technologie zich zal gedragen bij opschaling. Als de waterstoftechnologie in de Hydrohub eenmaal goed werkt, dan is ze meteen te vertalen naar een elektrolyse-installatie op industriële gigawattschaal. Het onderzoek in de Hydrohub zal leiden tot een standaard voor het ontwerpen van grootschalige elektrolyseprocessen. Vandaar ook de internationale belangstelling voor dit project.

Verder gaat het ISPT Waterstofconsortium onderzoek doen naar de infrastructuur voor waterstof en de rol van waterstof in de energieketens van de toekomst. Casestudies zullen kijken naar het invoeren van duurzame waterstof in industriële regio’s, zoals Delfzijl, Rotterdam, Amsterdam, Geleen-Sittard (Chemelot) en Zeeland.

De waterstoftechnologie vormt een essentiële schakel in de overstap van de industrie naar een duurzame circulaire productie, waarbij fossiele grondstoffen en energiedragers zullen plaatsmaken voor duurzaam geproduceerde grondstoffen en energiedragers.

Laatst gewijzigd:31 januari 2019 15:49
View this page in: English

Meer nieuws

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...