Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Ruimtelijke Wetenschappen

Nieuwe manier van tentamens maken: eerst individueel, daarna samen

18 december 2018
Two-stage tentamen
Two-stage tentamen

Op 11 december is bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen voor het eerst een digitaal two-stage tentamen afgenomen. Hierbij maken studenten het tentamen eerst individueel. Meteen daarna maken ze hetzelfde tentamen nog een keer, ditmaal in een groepje waarbij over elke vraag gediscussieerd kan worden.

Het individuele cijfer is goed voor 75 procent van het eindcijfer. Het groepscijfer telt alleen mee als dat hoger is dan het individueel behaalde cijfer. Slechter scorende groepsgenoten brengen het eindcijfer van de studenten die een hoger individueel cijfer hebben dus niet omlaag.

Leren van elkaar

Het doel van two-stage tentamens is dat studenten iets van elkaar leren. Docent Culturele Geografie Peter Groote is initiatiefnemer. “Vroeger werden tentamens als middel gebruikt om te controleren of studenten wel hun best deden. Ik vind het belangrijk dat studenten ook van het tentamen iets kunnen leren. Tijdens het groepstentamen ontstonden er prachtige discussies over de stof.”

De studenten van het vak Nature, Landscape and Heritage van de masteropleiding Cultural Geography werden door de docenten in groepjes van drie verdeeld. De diversiteit van die groepen zorgde voor verschillende inzichten, wat de discussie ten goede kwam. Ook de studenten vonden het leuk om op deze manier een tentamen te maken.

Resultaten

Het gemiddelde eindcijfer van de individuele toets is een 6.4. Voor het groepstentamen een 6.9. Zeven van de achttien deelnemers hebben op het groepstentamen een lager cijfer behaald dan op hun individuele toets. Dat zou kunnen betekenen dat studenten nog beter getraind moeten worden in luisteren naar elkaars argumenten om als groep tot de beste conclusie te komen.

Meer informatie

Filmpje over two-stage tentamens van de University of British Columbia, Canada

Laatst gewijzigd:18 december 2018 15:57
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 19 februari 2019

  Ruimte voor bereikbaarheid: van stad tot ommeland

  Hoe beleven mensen in het ommeland de bereikbaarheid van voorzieningen? En hoe kunnen slimme en innovatieve mobiliteitsmaatregelen die bereikbaarheid verbeteren? Dit zijn vragen waar prof.dr.ir. Taede Tillema zich de komende jaren binnen zijn leerstoel...

 • 29 januari 2019

  Sterfteprognose van het CBS geëvalueerd, gevalideerd en verbeterd

  De ontwikkeling van sterftecijfers is voortdurend aan verandering onderhevig. Net als de verklarende factoren, onze kennis daarover en de methodologie van sterfteprognose. Daarom is flexibiliteit geboden bij zowel het maken van de sterfteprognose als...

 • 09 januari 2019

  Alcoholgebruik heeft groot effect op Europese sterftecijfers

  Het hoge alcoholconsumptieniveau in Europa vormt een grote zorg voor de volksgezondheid. De verschillen in alcoholgebruik en drinkpatronen binnen Europa – vooral Oost-Europese mannen vertonen hoog en riskant alcoholgebruik – spelen een belangrijke rol...