Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Ruimtelijke Wetenschappen

Actueel

Programme Design Mission of Faculty of Spatial Sciences (FSS) to Yantai, China 14-17 November
Wanneer:07 december 2017

Professor Oscar Couwenberg, Dean of the Faculty of Spatial Sciences (FSS) of the University of Groningen (UG), led a programme design mission to Yantai during 14-17 November 2017. The purpose of the mission was to design the framework of the Preparatory Programme and its follow-on Master Programme Environmental and Infrastructural Planning (EIP) for the University of Groningen Yantai (UGY). UGY is a joint initiative of the University of Groningen and China Agricultural University (CAU).

Bachelor Human Geography and Urban and Regional Planning beste in categorie volgens Keuzegids Universiteiten
Wanneer:21 november 2017

De bacheloropleiding Human Geography and Urban and Regional Planning van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen in Groningen is de beste bacheloropleiding in de categorie ‘Sociale Geografie en Planologie’.

RUG beste brede klassieke universiteit van Nederland
Wanneer:15 november 2017

Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Nederlandse Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding. In de lijst van Beste Universiteiten staat de universiteit van het Noorden in de categorie ‘Brede Klassieke Universiteiten 2018’ net als vorig jaar op de eerste plaats, echter nu niet gedeeld.

Marie Curie ITN project Resourceful Communities (RECOMS) gefinancierd door de Europese Commissie
Wanneer:30 oktober 2017

Het Marie Curie ITN-project RECOMS wordt gefinancierd door de Europese Commissie, met een evaluatie score van 98,6%. Dr. Alex Franklin van de Coventry University in het Verenigd Koninkrijk (Lead partner) en Adj. Prof. Ina Horlings van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen schreven het voorstel. De totale begroting van het project bedraagt ​​4 miljoen euro.

Opleidingen Ruimtelijke Wetenschappen hoogst in geografische categoriën Elsevier Beste Studies 2017
Wanneer:20 oktober 2017

Op 28 september publiceerde Elsevier Magazine de 'Beste Studies 2017'. Zowel de beste geografische bachelor als masteropleiding en ook de beste planologische master zijn voor opleidingen van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen.

Onderzoek naar place attachment bij Syrische vluchtelingen in Noord-Nederland wint Herta Macht scriptieprijs
Wanneer:11 oktober 2017

Onderzoek naar place attachment bij Syrische vluchtelingen in Noord-Nederland wint Herta Macht scriptieprijs

Scriptieprijs Sustainable Society voor onderzoek naar aardbevingsproblematiek
Wanneer:22 september 2017

Masterstudent Social-Spatial Planning Marten Hoekstra heeft gisteren de Scriptieprijs Sustainable Society gewonnen. Voor zijn scriptie ‘Groningen Sendai-gereed?’ ontving hij een geldprijs van 1000 euro. In zijn onderzoek concludeert hij dat er in Groningen gesproken mag worden van een ramp vanwege de maatschappelijke problemen die voortkomen uit de aardbevingsproblematiek.

NWO-grant for Responsive Infrastructure Through Responsive Institutions (RITRI) project
Wanneer:14 september 2017

The research proposal Responsive Infrastructure Through Responsive Institutions (RITRI) has been awarded a €500,000 grant from NWO, in cooperation with Next Generation Infrastructures.

SEA ASEAN awarded Erasmus+ grant
Wanneer:29 augustus 2017

The Groningen Research Centre for Southeast Asia and ASEAN (SEA ASEAN) has been awarded an Eramus+ grant from the European Union as part of the BRECIL consortium to improve the capacity to conduct social science research in Southeast Asia.

Kansen om woningverkopen in aardbevingsgebied Groningen te laten stijgen
Wanneer:21 juli 2017
Een studie van de Rijksuniversiteit Groningen naar de ervaringen van huizenverkopers in het aardbevingsgebied in Noord- en Midden-Groningen toont dat de woningmarkt op slot zit. Huizen staan jaren te koop en gaan vaak alleen in andere handen over wanneer de verkopers flink in prijs zakken. De onderzoekers doen concrete aanbevelingen aan de Nationaal Coördinator Groningen, Provincie en gemeenten om de situatie te verbeteren: Houd in onderzoek en beleid beter rekening met het gegeven dat er door de impact van de aardbevingen sprake is van een gesloten regionale woningmarkt, en bied ondersteuning met persoonlijk advies en passende regelingen.
RUG onderzoekt erfelijke armoede in Veenkoloniën
Wanneer:12 juli 2017

Hoogleraar Plattelandsontwikkeling Dirk Strijker en economisch geograaf dr. Arjen Edzes doen de komende drie jaar in opdracht van de provincies Groningen en Drenthe onderzoek naar armoede onder zo’n 12.000 gezinnen in de Veenkoloniën.

Alumnus van het Jaar Merel Rumping in Broerstraat 5
Wanneer:05 juli 2017

Het julinummer van alumnimagazine Broerstraat 5 opent met een interview met Alumnus van het Jaar Merel Rumping. Zij is sociaal ondernemer en wil onderbeenprotheses voor iedereen bereikbaar maken, te beginnen in Colombia.

Gezondheid in een gebouwde omgeving: Rijksuniversiteit Groningen opent nieuw expertisecentrum
Wanneer:03 juli 2017

Gezondheid in een gemaakte omgeving: Rijksuniversiteit Groningen opent nieuw expertisecentrum

Maximale levensduur kan tot 125 jaar toenemen
Wanneer:29 juni 2017

De oudste mens die tot nu toe heeft geleefd, is de Française Jeanne Calment. Zij overleed in 1997 op 122-jarige leeftijd. Volgens onderzoekers van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zal haar record deze eeuw worden gebroken. Vandaag publiceren zij de resultaten van hun onderzoek in Nature. Zij verwachten dat over ongeveer vijftig jaar de eerste Japanse vrouw een leeftijd van 125 jaar zal bereiken. Daarmee weerleggen zij de conclusie van Amerikaanse onderzoekers die vorig jaar in Nature stelden dat de maximale levensduur van de mens rond 115 jaar ligt.

Bewonersinitiatieven vragen om maatwerk en enthousiasme
Wanneer:28 juni 2017

Bewoners krijgen en nemen steeds vaker de ruimte om zelf zaken in de straat, buurt of wijk te regelen. De regie ligt niet langer automatisch bij de woningcorporatie of de gemeente. Het is de bewoner zelf die regelmatig de touwtjes in handen neemt. Onderzoekers Ward Rauws, Ruben Bouwman en George de Kam van de Rijksuniversiteit Groningen laten zien dat er grote variatie aan bewonersinitiatieven bestaat. In hun rapport ‘Wie is aan de buurt?’ wordt ook duidelijk dat zij één doel delen: het versterken van het contact tussen bewoners. Daarnaast blijken enthousiasme en waardering vanuit professionals een grote steun te zijn voor bewonersinitiatieven.

Meer inspelen op diversiteit ouderen bij inrichting wijken
Wanneer:07 juni 2017

Masterstudenten planologie van de RUG hebben onderzocht hoe je wijken tot woonomgevingen kunt maken die ook voor senioren leefbaar zijn. De Oosterparkwijk in Groningen was hiervoor de casus. In hun rapport adviseren de studenten rekening te houden met de diversiteit van senioren en hen te betrekken bij de inrichting van de wijk.

Voor toerisme in Friesland valt dichtbij huis nog veel te ontdekken
Wanneer:30 mei 2017

Promotie Jelmer Jeuring.

Voor oudere nieuwsberichten zie het nieuwsarchief

printOok beschikbaar in het: English