Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Ruimtelijke Wetenschappen

Actueel

Eva Maersk wins ACCOMPLISSH Impact Award 2018
Wanneer:15 januari 2019

PhD student Eva Maersk from the Faculty of Spatial Sciences is the winner of the ACCOMPLISSJ Impact Award 2018. She won the jury over with her 60 second video pitch about her research project ‘Young Regional Stayers’. The Impact Award was first awarded in 2016 and celebrates the impact scientific research has on societal matters. The award is part of the Horizon 2020 project ACCOMPLISSH, coordinated by Sustainable Society

Spatial Sciences Summer/Winter Course PASF expanded to Indonesia
Wanneer:10 januari 2019

This week, the Faculty of Spatial Sciences delivers the short course "Pathways to Sustainable Futures: Dutch urban, environmental and transportation planning in an era of turbulence" (PASF) also for the first time in Indonesia. The annual PASF course has already been delivered at different Brazilian universities, and this week the fourth edition is delivered in Brazil at the University of Fortaleza (UNIFOR).

Voorzieningen verzorgingsstaat geen magneet voor migratie binnen Europa
Wanneer:09 januari 2019

De meeste EU-migranten verhuizen naar een ander land tijdens levensfases waarin zij niet of nauwelijks afhankelijk zijn van de verzorgingsstaat. Er is dan ook weinig bewijs dat het niveau van sociale voorzieningen in het land van bestemming een belangrijke motivatie vormt voor migratie tussen Europese landen. Dat concludeert Petra de Jong in haar proefschrift Between Welfare and Farewell. The Role of Welfare Systems in Intra-European Migration Decisions .

Alcoholgebruik heeft groot effect op Europese sterftecijfers
Wanneer:09 januari 2019

Het hoge alcoholconsumptieniveau in Europa vormt een grote zorg voor de volksgezondheid. De verschillen in alcoholgebruik en drinkpatronen binnen Europa – vooral Oost-Europese mannen vertonen hoog en riskant alcoholgebruik – spelen een belangrijke rol in de waargenomen verschillen in sterftecijfers tussen Europese landen. Dat conludeert Sergi Trias Llimós.

Nieuwe manier van tentamens maken: eerst individueel, daarna samen
Wanneer:18 december 2018

Op 11 december is bij Ruimtelijke Wetenschappen voor het eerst een digitaal two-stage tentamen afgenomen. Hierbij maken studenten het tentamen eerst individueel. Meteen daarna maken ze hetzelfde tentamen nog een keer, ditmaal in een groepje waarbij over elke vraag gediscussieerd kan worden.

Nieuwe mastertrack Ruimtelijke Wetenschappen: Islands and Sustainability
Wanneer:10 december 2018

Vanaf september 2019 kunnen studenten beginnen aan de nieuwe Engelstalige track ‘Islands and Sustainability’. Dit is een track binnen de Research Master in Spatial Sciences en combineert een gedegen opleiding in wetenschappelijk onderzoek met een specialisatie in eilanden en duurzaamheid.

Masterstudent Bettina Hünteler wint NIDI-NVD Master Thesis Award
Wanneer:30 november 2018

Dit jaar is de prijs gewonnen door Bettine Hünteler, die haar scriptie schreef over ‘Spatial immobility related to the family: Do geographic proximity to the parents and intergenerational support exchange matter for migration decisions within Germany?’.

Familie belangrijk bij keuze woonplaats
Wanneer:26 november 2018

Bij veel mensen speelt familie een grote rol bij de beslissing om wel of niet binnenlands te verhuizen. Toch gaan onderzoekers er vaak vanuit dat een baan of opleiding de hoofdreden is om wel of niet over een lange afstand te verhuizen. Met het project FamilyTies vestigt Clara Mulder aandacht op de rol van familie bij de beslissing om te verhuizen. En die blijkt groter dan zelfs Mulder had verwacht.

Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top
Wanneer:15 november 2018

Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede Klassieke Universiteiten 2019’ heeft de universiteit van het Noorden deze keer stuivertje gewisseld met de Radboud Universiteit.

De economische geografie van geluk
Wanneer:09 november 2018

Is geografie van belang als het gaat om geluk? In hoeverre beïnvloedt waar we leven hoe we ons voelen en waarom? Hoogleraar economische geografie Dimitris Ballas stelt dat deze vragen nog niet de aandacht hebben gekregen die ze verdienen in de groeiende hoeveelheid interdisciplinair onderzoek naar de determinanten van subjectief geluk en welzijn.

Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten
Wanneer:06 november 2018

De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan een universiteit in Nederland is iets meer gestegen, naar bijna 5% ten opzichte van 2017.Vooral opleidingen aan de faculteiten Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, Science and Engineering, en Economie en Bedrijfskunde zijn in trek. En de nieuwe faculteit Campus Fryslân in Leeuwarden is in september van start gegaan met 40 studenten.

Elsevier: Beste studies in geografie vind je in Groningen
Wanneer:25 oktober 2018

Begin oktober publiceerde Elsevier Magazine de 'Beste Studies 2018'. De beste geografische bachelors en de beste masteropleiding in de dezelfde categorie zijn opleidingen van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Engagement of the UG in the international fulfillment of the Global Goals
Wanneer:19 oktober 2018

The university has made a commitment to study and research these global goals as part of its ‘sustainable society’ focal point, alongside its two other research focal points, healthy ageing and energy transition. The University encourages such research in the Netherlands and the northern provinces, as well as internationally. In fact, there is an on-going international comparative research led by the University of Groningen, on challenges of governance in Southeast Asia and national and regional approaches to the sustainable development goals.

Onderzoek moet helpen ouderen met beginnende dementie langer thuis te laten wonen
Wanneer:12 oktober 2018

De meeste ouderen willen zelfstandig thuis wonen. Wanneer ouderen hun autonomie deels verliezen, bijvoorbeeld bij beginnende dementie, is het belangrijk om te weten hoe hun mobiliteit en welzijn eruit ziet. Met die informatie kunnen ouderen en hun mantelzorgers de geschiktheid van hun leefomgeving in de gaten houden. De Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen start een door ZonMW gefinancierd onderzoek naar de leefomgeving van ouderen met beginnende dementie, dat hen en hun mantelzorgers in staat stellen om goede beslissingen te nemen over zelfstandig wonen.

Geograaf Arie Stoffelen: ‘Reizen is een mensenrecht geworden’
Wanneer:02 oktober 2018

Volgens geograaf Arie Stoffelen staan we nog maar aan het begin van massatoerisme. ‘Reizen is een soort van mensenrecht geworden.’

Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden
Wanneer:02 oktober 2018

De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels, prof. dr. Marleen Kamperman en dr. Ward Rauws zijn door een comité geselecteerd en zijn op maandagavond 1 oktober tijdens een ceremonie officieel geïnstalleerd.

Onderzoek naar waarom mensen op het platteland blijven wonen gefinancierd
Wanneer:02 oktober 2018

Tialda Haartsen heeft een beurs van ORA ontvangen voor STAYin(g)Rural. De Open Research Ara (ORA) call van NWO financiert gezamenlijke onderzoeksprojecten in sociale wetenschappen die plaatsvinden in ten minste twee verschillende landen. Dit project is een samenwerking met Aileen Stockdale van Queen's University, Belfast in Noord-Ierland en Annett Steinfuhrer van het Von Thunen Institute, Braunschweig in Duitsland.

Grensoverschrijdende fietsroutes kunnen grensregio’s samenbrengen
Wanneer:26 september 2018

Langeafstands fiets- en wandelroutes zijn populair onder toeristen. Routes die door meerdere landen lopen kunnen ervoor zorgen dat regio’s aan beide zijden van het traject met elkaar verbonden worden, ook als deze regio’s in verschillende landen liggen. Er blijven echter nog veel kansen onbenut, zegt dr. Arie Stoffelen van de Rijksuniversiteit Groningen in een paper dat deze week is gepubliceerd.

Speciale app brengt beleving Waddentoerist in kaart
Wanneer:01 augustus 2018

In opdracht van Actieplan Vaarrecreatie Waddenzee is onder leiding van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen een app voor smartphones ontwikkeld die de beleving van mensen op de Waddenzee kan vastleggen. Deze app moet wetenschappers helpen om de motieven achter het gedrag van recreanten op de Waddenzee in kaart te brengen.

2018 AESOP Excellence in Teaching Award voor de Global Course on Institutional Design and Spatial Planning
Wanneer:16 juli 2018

Het doel van de prijs is om planologieopleidingen aan te moedigen om nieuwe onderwijstechnieken toe te passen om zo de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het goed uitvoeren van planologie te verbeteren.

Voor oudere nieuwsberichten zie het nieuwsarchief

printView this page in: English