Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Ruimtelijke Wetenschappen

RUG onderzoekt erfelijke armoede in Veenkoloniën

12 juli 2017
Onderzoek naar erfelijke armoede

Hoogleraar Plattelandsontwikkeling Dirk Strijker en economisch geograaf dr. Arjen Edzes doen de komende drie jaar in opdracht van de provincies Groningen en Drenthe onderzoek naar armoede onder zo’n 12.000 gezinnen in de Veenkoloniën. Vaak wordt deze armoede van generatie op generatie doorgegeven. Het onderzoek moet meer inzicht geven in de oorzaken van overerfbare armoede. Dit zal gemeenten en organisaties helpen om de armoede effectiever te kunnen aanpakken.

Alliantie van Kracht

Het onderzoek is onderdeel van het project 'Alliantie van Kracht', waarin een groot aantal organisaties in de Veenkoloniën willen gaan samenwerken om overdraagbare armoede te bestrijden. De Alliantie is opgezet vanuit welzijnsorganisatie Tinten, ondersteund vanuit de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de RUG, waarmee welzijns- en gezondheidsorganisaties een slag willen maken om overdraagbare armoede in het gebied te bestrijden.

Aanpak

In het onderzoek wordt zowel aandacht besteed aan de getalsmatige omvang van het armoedeprobleem, als aan de oorzaken, achtergronden en mechanismen. Ook wordt ingegaan op welke interventies meer of minder effectief zijn.

Platform voor praktijkervaring

De provincies willen de gemeenten in hun aanpak van het armoedeprobleem faciliteren. Naast het financieren van het onderzoek bieden de provincies een platform te bieden voor de inmiddels verzamelde praktijkervaring. Op 25 september 2017 wordt een brede werkconferentie georganiseerd over de aanpak van de armoedeproblematiek in de Veenkoloniën.

Mansholtleerstoel

Strijker ziet de opdracht als een belangrijke bijdrage vanuit de Mansholtleerstoel aan het oplossen van problemen in het Veenkoloniale gebied. De Mansholtleerstoel is ontstaan vanuit initiatieven met focus op de Veenkoloniën.

Meer informatie

Bekijk ook de reportage van RTV Drenthe over Overerfbare armoede in de Veenkolonien.

Laatst gewijzigd:01 maart 2018 10:53

Meer nieuws

 • 12 april 2018

  Fanny Janssen ontvangt prestigueze Allianz European Demographer Award 2018

  De Allianz European Demographer Award eert excellent onderzoek op het gebied van bevolkingsonderzoek naar demografische veranderingen in Europa, gedaan door een onderzoeker in het beginstadium van zijn carrière en een onderzoeker in een verder gevorderd...

 • 10 april 2018

  Bettina van Hoven: onderzoekster zonder grenzen

  Grenzen hebben voor cultureel geograaf Bettina van Hoven weinig betekenis. Het liefst gaat ze erover heen. Want waar verschillende onderzoeksgebieden elkaar raken ontstaat de mooiste wetenschap. Van Hoven doet onder meer onderzoek voor en met senioren...

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...