Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Philosophy Kenniscentrum Filosofie

Word stagepartner!

Filosofiestudenten lopen stages bij uiteenlopende bedrijven en organisaties. De Groene Amsterdammer, Beter Onderwijs Nederland, Dagblad Trouw, de KNAW, het UMCG en de Politie Eenheid Noord-Nederland zijn stagepartner van het KCF.

Wilt u ook stagepartner worden?

Neem contact op!

Ervaring van stagepartner

Swanny Kremer

Benieuwd hoe het is om een stagiair Filosofie in uw bedrijf te hebben? Swanny Kremer is ethicus en projectleider moreel beraad bij FPC Dr. S. van Mesdag, een kliniek voor mannelijke tbs-patiënten. Ze heeft zelf tijdens haar studie stage gelopen bij de kliniek en wilde dit stokje graag doorgeven. Inmiddels is ze al jaren stagepartner van de Faculteit Wijsbegeerte en zijn de stagiairs samen verantwoordelijk voor een onafhankelijke onderzoekslijn binnen de Mesdag.

Wat is de meerwaarde van een filosofiestudent? ‘Na jaren werken in dezelfde omgeving kun je bepaalde handelingen en gebeurtennissen als gewoon gaan beschouwen. Een filosofiestudent heeft haar hele studie geleerd om kritisch en nieuwsgierig te zijn, niks zomaar aan te nemen en alles te bevragen. Hierdoor word je gedwongen om te blijven nadenken. Je blijft scherp,’ zegt Swanny.

Ter illustratie: wanneer je binnenkomt als bezoeker in de Mesdag, zit je vaak enige tijd in een wachtruimte. Een student die kwam solliciteren op een stageplek over het onderwerp ‘waardigheid’ zat daar toen hij de portier hoorde praten over het ‘op transport zetten’ van een patiënt naar de rechtbank. Toen Swanny de student kwam ophalen uit de wachtruimte, vroeg hij hoe waardig dat taalgebruik eigenlijk was. Hij merkte op dat de woordkeus misschien ook historisch ‘niet helemaal lekker’ was. Swanny wist meteen: dit is mijn nieuwe stagiair!

Swanny heeft doorlopend een stagiair op de afdeling. Wanneer een stagiair klaar is met zijn of haar onderzoek, worden de resultaten gepresenteerd op een bijeenkomst waar zowel medewerkers, patiënten als mensen van buitenaf welkom zijn. Uit elk onderzoek volgen weer nieuwe vragen, en met deze nieuwe vragen kan de volgende stagiair dan aan de slag. Zo creëren de stagiairs een onafhankelijke onderzoekslijn. ‘Doordat er steeds een nieuwe stagiair Filosofie bij ons komt meelopen, waait er telkens een frisse wind door de kliniek.

Laatst gewijzigd:21 oktober 2020 11:38