Skip to ContentSkip to Navigation
FEB for BusinessPart of University of Groningen

FEB for Business

Faculty of Economics and Business
FEB for Business

Groningse familiebedrijven onderschatten duur en emotionele impact van overdracht

RUG-studenten adviseren gemeente familiebedrijven tijdig bewust te maken van opvolgingsprobleem
09 april 2018

Studenten Economie en Bedrijfskunde hebben de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar overnames van familiebedrijven in de gemeente Groningen. Door de toenemende vergrijzing kan de impact van mislukte overnames aanzienlijk zijn. Uit het onderzoek blijkt welke positieve rol de gemeente kan spelen in dit steeds belangrijker wordende onderwerp.

Door demografische ontwikkelingen zoals vergrijzing, is het aantal bedrijfsoverdrachten de laatste jaren toegenomen en wordt verwacht dat deze toename aanhoudt. Wanneer overdrachten mislukken, kan dit een potentieel probleem vormen voor de economie. “Aangezien een significant deel van het bedrijfsleven in Nederland uit familiebedrijven bestaat -landelijk zo’n 71%, in de gemeente Groningen 53%-, loont het de moeite specifiek naar deze bedrijven te kijken om de potentiele impact van mislukte bedrijfsoverdrachten in te kunnen schatten”, aldus Ed Bijleveld, adviseur voor de Gemeente Groningen. “Op gemeentelijk niveau was er nog geen onderzoek gedaan naar deze ontwikkeling, dus hebben we de faculteit Economie en Bedrijfskunde ingeschakeld om de situatie in Groningen in kaart te brengen.”

Het onderzoek onder ruim tweehonderd familiebedrijven wijst uit dat de Noordelijke ondernemers de omvang van het opvolgingsprobleem maar een 4,6 geven, terwijl experts en landelijke cijfers wel degelijk aangeven dat er veel mis gaat bij opvolging. Tevens schatten de respondenten de duur van het opvolgingsproces in op 1,2 jaar terwijl uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld bijna 4 keer zo lang duurt om een opvolging goed af te handelen: 4,3 jaar. “De duur van een overdracht en de invloed van emotionele factoren in het proces, blijken duidelijk te worden onderschat door eigenaren van Groningse familiebedrijven”, volgens student consultant Jesse Wellenberg , die het adviesrapport schreef samen met Roy Visscher en Robert-Jan Vos.

Wellenberg: “In veel gevallen kan dit worden toegewezen aan een gebrek aan bewustzijn. De Gemeente Groningen kan juist hierin een belangrijke rol spelen. Gezien de hoge leeftijd van eigenaren van de familiebedrijven die nog niet in overdracht zijn, zal het voor de Gemeente alleen nog maar belangrijker worden om te investeren in een betere bewustwording over dit proces. De Gemeente kan ondernemers bewust maken van de situatie en van de noodzaak tijdig te beginnen met de overdracht. Ook kan ze ondernemers ondersteunen door haar netwerk in te zetten.”

Het onderzoek werd vanuit de Faculteit Economie en Bedrijfskunde begeleid door het Innovatie Expertisecentrum Vinci. Eddy Bijleveld: “De presentatie van de studenten voor de directie Economische Zaken was helder, zeker en uitnodigend. We zijn zeer tevreden over hun inzet en houding en vooral ook over het meedenken om te komen tot een kwalitatief goed adviesrapport.” Een vervolg op het succesvolle onderzoek wordt inmiddels verkend, onder meer aanvullend langjarig onderzoek, gerichte support voor familiebedrijven en een gezamenlijk evenement.

Benieuwd naar het volledige rapport of interesse om ook te sparren met jonge talenten? U kunt altijd een business case indienen waar onze student consultants zich over buigen. Na 10 weken ontvangt u een gedegen adviesrapport. Contactpersoon Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Economie en Bedrijfskunde : Wijnand Aalderink, m.w.aalderink@rug.nl , 050 3638207 / 06 53704821

URL FEB
AACSB EQUIS logos
Laatst gewijzigd:16 september 2019 11:46

Meer nieuws