Skip to ContentSkip to Navigation
Education
Header image University of Groningen Student Blog

Een belangrijke keuze in je studententijd: op kamers of toch thuis wonen?

Date:14 April 2021
Author:Blog Team
.
.

Veel studenten twijfelen of ze op kamers zullen gaan tijdens hun studententijd. Dit kan ideaal zijn als je vroege colleges hebt op de universiteit of als je ’s avonds nog met vrienden een drankje wilt doen. Toch zitten er ook andere kanten aan op kamers wonen. In dit interview vraagt de nog thuiswonende studente Marlies aan Fleur en Jelle alles over hoe het is om op kamers te wonen in Groningen.

Korte introductie 

Fleur is 18 jaar, eerstejaars studente van de bachelor Rechtsgeleerdheid aan de RUG en woont sinds dit jaar op kamers in Groningen. Ze heeft geen huisgenoten.
Fleur is 18 jaar, eerstejaars studente van de bachelor Rechtsgeleerdheid aan de RUG en woont sinds dit jaar op kamers in Groningen. Ze heeft geen huisgenoten.
Jelle is 23 jaar, student van de master Strategic Innovation Management aan de RUG en woont al bijna vijf jaar op kamers. Hij woont in een studentenhuis en heeft meerdere huisgenoten.
Jelle is 23 jaar, student van de master Strategic Innovation Management aan de RUG en woont al bijna vijf jaar op kamers. Hij woont in een studentenhuis en heeft meerdere huisgenoten.
Marlies is 18 jaar, eerstejaars studente van de bachelor Media Studies aan de RUG en woont nog bijna haar ouders in Friesland.
Marlies is 18 jaar, eerstejaars studente van de bachelor Media Studies aan de RUG en woont nog bijna haar ouders in Friesland.
Allereerst een vraag aan Fleur, hoe ziet jouw studentenkamer eruit?

Fleur: Ik zit in een gebouw met allemaal andere mensen, maar die ken ik verder niet. Ik heb zelf best wel een grote kamer, ongeveer 22 m². Een deel daarvan wordt bezet door mijn eigen badkamer en keuken. Mijn kamer heeft ook een heel groot raam en hier heb ik mijn bed bij gezet. 

Jelle, kun je misschien iets meer vertellen over hoe jij woont?

Jelle: Ik ben op mijn 18e op kamers gegaan in Groningen. Tijdens mijn bachelor International Business aan de RUG heb ik drie jaar lang in hetzelfde studentenhuis gewoond. Nu doe ik een master en woon ik in een ander studentenhuis. Ik heb niet zo’n grote kamer als tijdens mijn bachelor, maar het is alsnog een prima kamer. In woon nu in een huis met meerdere verdiepingen en elke verdieping is een beetje z’n eigen huis. Op mijn verdieping woon ik met één andere jongen en drie meisjes. Ik vind het leuk dat onze verdieping dus best gemengd is. Verder hebben we geen gemeenschappelijke kamer (dit noemen je een GK), maar de andere kamers van mijn verdieping zijn een stuk groter, dus meestal chillen we daar. Verder is er wel een gemeenschappelijke keuken per verdieping. 

Is het moeilijk om een kamer te vinden in Groningen?

Jelle: Het is best lastig om meteen een topkamer te vinden. Je moet dus in het begin echt niet op zoek gaan naar de perfecte kamer, als je maar gewoon een kamer vindt, dan is dat al mooi. Als je er eenmaal een tijdje zit, dan kun je verder kijken of je misschien naar een betere kamer kan. Als er bijvoorbeeld iemand binnen je eigen studentenhuis vertrekt, dan hebben mensen die in hetzelfde huis wonen vaak meer kans om in zo’n kamer te komen dan een buitenstaander. 

Hoe heb jij je kamer gevonden Fleur?

Fleur: Eigenlijk via mijn broer. Hij had een vriend die hem tipte dat vlakbij waar die vriend woont, een nieuw gebouw werd gebouwd met allemaal beschikbare kamers. Zo wist ik door mijn broer dat ik daar kon gaan wonen. Via via een kamer zoeken is dus wel een goede. Als je alleen wilt wonen, zou ik vooral letten op een beetje leefruimte en een goede lichtinval. Een kamer van 7 m², daar word je niet echt blij van. Ik zou zeggen dat minimaal 12 m² goed is.

Jelle, jij hebt juist een huis met huisgenoten. Je moest dan vast ook hospiteren voor je kamer (dit is een soort sollicitatie om in een huis terecht te komen). Hoe ging dat in z’n werk?

Jelle: Om een kamer te zoeken, kun je naar Kamernet.nl gaan, maar zelf vind ik Facebook makkelijker. Op die site zijn er allemaal groepen waar je bij kunt gaan, bijvoorbeeld “Kamers in Groningen” en je kunt dan reageren op kamers die daarin worden aangeboden. In zo’n berichtje geef je aan wat je in een studentenhuis zoekt, bijvoorbeeld dat je veel gezamenlijke activiteiten doet. Het is belangrijk dat je een huis vindt dat bij je past, zodat je ook een hechte band met je huisgenoten kunt opbouwen als je dat wilt. Als je wordt uitgenodigd voor een hospiteeravond in het studentenhuis, kun je kennis maken met de bewoners van het huis. Dit kan alleen zijn of met een groepje. Meestal hoor je dan aan het einde van de avond of je er mag komen wonen. 

Over sociale activiteiten gesproken, doen jullie ook dingen met andere mensen die in Groningen wonen?

Fleur: Er zijn niet echt activiteiten met mensen uit het gebouw waar ik woon. Ik ga soms wel met andere vrienden samen eten of studeren. Je zoekt elkaar toch wel op. Ik eet bijna iedere avond wel met iemand. Ik ga ook naar de UB [universiteitsbibliotheek] en naar het Forum om te studeren. Dat is heel erg leuk! Ik ga dan samen met vrienden of alleen. Dan voelt het ook echt alsof je naar school gaat. 

Jelle: Ons huis heeft vaak huisavonden waarbij je samen gaat eten op een kamer en chillen. We hebben ook een grote achtertuin, dus daar kunnen we ook barbecueën. Er is zelfs een kampvuur in de tuin voor in de zomeravonden. Verder ga ik soms ook op bezoek bij andere huizen, en naar feestjes bijvoorbeeld. 

Hoe regel je praktische zaken in het huishouden?

Jelle: We spreken iedere week af wie wat schoonmaakt, maar eigenlijk komt het huishouden wel spontaan. Als de vuilnisbak vol zit, dan breng je ‘m even weg. Zo simpel is het. Ook met eten koken, dat doen we soms samen, maar als het beter uitkomt dat iemand anders even boodschappen doet en een ander kookt, dan doen we dat. In mijn vorige studentenhuis gebruikten we vaak de app “Wie betaalt wat”, waarbij je de kosten van een maaltijd invoert, wat dan automatisch wordt verdeeld onder degenen die mee eten. Zo hoef je niet de hele tijd Tikkies over en weer te sturen. 

Let je ook op aanbiedingen tijdens het boodschappen doen en zijn er dingen die je vaak kookt?

Fleur: Ja, dat wel. Je probeert toch wel zo goedkoop mogelijk uit te komen. Soms kijk ik wel eens in folders, maar ik ga ook gewoon naar de supermarkt en dan kijk ik wat ik tegenkom en waar ik zin in heb. Het is soms een beetje puzzelen wat ik meeneem, want als ik in het weekend naar huis ga, wil ik niet dat bepaald eten over datum raakt. Wat in ieder geval echt een basis gerecht is en supermakkelijk, is pasta pesto. Maar verder eet ik best afwisselend, omdat ik ook vaak bij een vriendin eet en zij maakt weer andere dingen. 

Wat vinden jullie het grootste voordeel van op kamers wonen en wat het meest nadelige?

Fleur: Een voordeel is echt dat alles om de hoek is. Je vrienden, maar ook alle winkels die je kan wensen zijn om je heen. Je hebt ook veel meer vrijheid. Je leert daardoor om op jezelf te staan. Je leert je eigen ritme te vinden en kunt je dag helemaal zelf bepalen. Het vervelendste is dat je alles zelf moet betalen (ook kleine dingen als tandpasta of wasmiddel etc.) en je moet ook alles zelf uitzoeken. Als je bijvoorbeeld glas moet weggooien, moet je eerst vinden waar dat kan of als je band lek is, moet je dat zelf gaan oplossen. Uiteindelijk zorgen die kleine dingetjes er wel voor dat je meer volwassen wordt. 

Jelle: Op kamers ben je veel meer onafhankelijk. Bij je ouders is het allemaal iets luxer, maar op een studentenkamer is het eigenlijk ook prima. Het is vooral heel leuk om met leeftijdsgenoten samen te wonen, de dynamiek is dan anders. Als je daarnaast bij een vereniging gaat als je op kamers woont, dan is er bijna elke avond wel een activiteit waar je heen zou kunnen gaan. Een nadeel is dat wonen op kamers wel een investering is van een paar duizend euro per jaar, maar gelukkig mag je dat binnen 35 jaar terugbetalen. Zelf probeer ik mijn wekelijkse uitgaven gewoon te doen van mijn bijbaantjes zodat ik eigenlijk alleen hoef te lenen voor mijn kamerhuur, wat 290 euro is, dus dat valt dan best mee. 

Is er nog iets wat je kwijt zou willen aan mensen die twijfelen of ze op kamers zullen gaan?

Fleur: Luister naar je eigen gevoel. Op kamers word je heel erg op jezelf aangewezen en dat is heel goed, maar je moet wel eerlijk naar jezelf zijn of je je hier klaar voor voelt. Het is ook helemaal niet raar om niet meteen op kamers te gaan, je moet gewoon lekker doen wat je zelf wilt. Sommige mensen zeggen dat je meteen op kamers moet, omdat je anders je leven niet leeft, maar dit slaat echt nergens op. Je merkt vanzelf of je er klaar voor bent en als dat zo is, dan moet je het gewoon doen denk ik. Dat stapje heb je namelijk nodig om uit je comfortzone te komen, maar je moet het niet doen omdat je denkt dat anderen het van je verwachten. 

Jelle: Op kamers gaan is iets persoonlijks, het is niet per se voor iedereen beter en dat is helemaal prima. Voor mij wegen in ieder geval de voordelen op tegen de nadelen!

About the author

Blog Team
Blog Team
Hi! We are Ariana, Avital and Luc. We write blogs every week and occasionally show our faces on the UG social media! You will probably find us walking through the streets of Groningen taking cringy photos or fawning over cats.

Comments

Loading comments...