Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Adaptation to cancer from an attachment theoretical perspective

10 oktober 2012

Promotie: mw. N. Holwerda, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Adaptation to cancer from an attachment theoretical perspective

Promotor(s): prof.dr. R. Sanderman, prof. M.A.G. Sprangers

Faculteit: Medische Wetenschappen

Ervaringen uit kindertijd bepalen hoe we met kanker omgaan

Ervaringen in onze kindertijd spelen een belangrijke rol in het beeld dat we later van onszelf en anderen hebben en bepalen ook ons vertrouwen dat anderen ons zullen steunen als we het moeilijk hebben. ‘Veilige hechting’ (vertrouwen in jezelf en in anderen) en ‘onveilige hechting’ (verminderd vertrouwen) bepalen daarmee ook hoe we op latere leeftijd omgaan met stressvolle gebeurtenissen zoals ziekte.

Nynke Holwerda onderzocht welke rol hechting speelt bij de manier waarop patiënten omgaan met kanker. Zij stelt vast dat onveilig gehechte personen na de diagnose kanker meer stress ervaren dan veilig gehechte personen en de kwaliteit van hun leven een lager ‘rapportcijfer’ geven. Bij veilig gehechte personen gaat kanker van de derde tot de vijftiende maand na de diagnose een minder centrale rol in hun leven spelen. Bij onveilig gehechte personen is dit niet het geval: de rol van de ziekte blijft onverminderd groot. Onveilig gehechte personen hebben vaker last van ongewenste gedachten en gevoelens over de ziekte, zitten minder lekker in hun vel, en hebben vaker het gevoel dat ze de situatie waarin ze verkeren niet aankunnen. Niet onbelangrijk is dat onveilig gehechte personen minder vertrouwen stellen in en minder tevreden zijn over hun behandelend arts.

Het onderzoek van Nynke Holwerda vergroot het inzicht in de gevoelens en het gedrag van mensen na de diagnose kanker. Het kan aanwijzingen geven over de zorgbehoeften van individuele patiënten. Als beter bekend is wat mensen nodig hebben, kunnen zij beter geholpen worden om met hun ziekte om te gaan. Hiernaast zou de relatie tussen arts en patiënt kunnen verbeteren, wat een positieve invloed kan hebben op de behandeling.

Nynke Holwerda (Drachten, 1984) studeerde psychologie in Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Gezondheidspsychologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. Holwerda werkt inmiddels als psycholoog bij Accare UCKJP, locatie Groningen.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 00:58
View this page in: English

Meer nieuws

  • 15 mei 2024

    Veel kinderen met ADHD kunnen eerder stoppen met Ritalin

    Een deel van de kinderen met ADHD zou na twee jaar kunnen stoppen met het gebruik van Ritalin. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anne-Flore Matthijssen.

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 06 mei 2024

    Impact: 'URinControl', behandeling van urineverlies via app

    Een van de drie onderzoekers die genomineerd zijn voor de Ben Feringa Impact Award 2024 is huisarts en onderzoeker-epidemioloog Anne Loohuis. Loohuis deed onderzoek naar de behandeling van urineverlies door middel van de zelfhulp-app 'URinControl'....