Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Vasoregression in incipient diabetic retinopathy. Angiopoietin-2 dependency and the effect of erythropoietin and carnosine treatment

10 oktober 2011

Promotie: dhr. F. Pfister, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Vasoregression in incipient diabetic retinopathy. Angiopoietin-2 dependency and the effect of erythropoietin and carnosine treatment

Promotor(s): prof.dr. G. Molema, prof.dr. H.-P. Hammes

Faculteit: Medische Wetenschappen

Slechtziendheid bij suikerziekte nader in kaart

Wanneer patiënten met diabetes een hoge bloedsuikerspiegel hebben, komt een proces op gang waarbij cellen in de vaatwanden van het netvlies opzetten. Hierdoor kunnen in het lichtgevoelige 'scherm' achter in het oog bloedingen optreden en nieuwe bloedvaatjes groeien. Onder invloed hiervan gaat de patiënt slechter zien. Dit wordt retinopatie genoemd; naar schatting 40% van de mensen met diabetes lijdt hieraan. Wereldwijd is diabetische retinopathie (DR) de belangrijkste oorzaak van blindheid.

Frederick Pfister bracht de achtergronden van DR nader in kaart. Hij concentreert zich hierbij op de rol van Angiopoietine-2 (Ang-2), een eiwit in het bloed dat de vorming van bloedvaten beïnvloedt. Pfister stelt vast hoe DR ontstaat en zich uitbreidt door een complex samenspel van Ang-2 en andere zogenoemde groeifactoren, zoals VEGF en Hsp. De resultaten werpen nieuw licht op de nieuwvorming van bloedvaten. Behalve in de zoektocht naar een nieuwe therapie voor DR, bieden ze wellicht aanknopingspunten voor de ontwikkeling van een nieuw medicijn tegen kanker.

Frederick Pfister (Duitsland, 1980) studeerde geneeskunde te Mannheim en Szeged (Hongarije). Hij verrichtte zijn onderzoek aan de universiteit van Heidelberg en binnen het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en onderzoeksschool GUIDE. Hij werkt inmiddels als arts in het universitair ziekenhuis te Mannheim.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:11
View this page in: English

Meer nieuws

  • 15 mei 2024

    Veel kinderen met ADHD kunnen eerder stoppen met Ritalin

    Een deel van de kinderen met ADHD zou na twee jaar kunnen stoppen met het gebruik van Ritalin. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anne-Flore Matthijssen.

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 06 mei 2024

    Impact: 'URinControl', behandeling van urineverlies via app

    Een van de drie onderzoekers die genomineerd zijn voor de Ben Feringa Impact Award 2024 is huisarts en onderzoeker-epidemioloog Anne Loohuis. Loohuis deed onderzoek naar de behandeling van urineverlies door middel van de zelfhulp-app 'URinControl'....