Skip to ContentSkip to Navigation
About us Campus Fryslân

GEANNULEERD - Wetenschapscafé: Coronavirus in het nieuws - Worden we daar beter van?

Wanneer:di 07-04-2020 20:00 - 21:30
Waar:Oranje Bierhuis, Auckamastraatje 2, 8911HK Leeuwarden
Wetenschapscafé
Wetenschapscafé

Hét nieuws dat alle media domineert de afgelopen maanden is toch wel de dagelijkse en toenemende stroom met berichten over het griepvirus COVID-19. Van onbekend naar gevreesd. Van veelbesproken in de media tot onderwerp waar iedereen op straat een mening over heeft. Wanneer weten we alles over het virus? Wie moeten we geloven in de nieuwsvorming? Welke taak hebben de wetenschapper en nieuwsmaker daar in?

Tijdens het wetenschapscafé op dinsdagavond 7 april gaan we in gesprek met een wetenschapper en een journalist. Professor en viroloog dr. Ben Niester is als medisch moleculair microbioloog verbonden aan het UMC Groningen. Goos Bies is dagbladjournalist bij de Leeuwarder Courant en momenteel de spin in het web op de redactie gezondheidszorg als het gaat om het Coronavirus.

In een kort betoog zetten zij deze avond uiteen hoe zij kijken naar de verantwoordelijkheden van de wetenschapper en de nieuwsmaker.

Bert Niesters (61) is medisch moleculair microbioloog. Hij werkt ruim 13 jaar in het UMC Groningen en heeft daar de afdeling klinische virologie opgezet. “Ik heb altijd gewerkt binnen de virologie en ben al ruim 25 jaar bezig met het verder ontwikkelen en gebruiken van technieken die RNA of DNA van virussen kunnen aantonen in verschillende patiëntengroepen. Er komen steeds nieuwe virussen die klinisch van belang zijn, zoals nu het SARS2-Coronavirus dit in de afgelopen maanden heeft gedaan. Wat weten we er van? Wat zijn de uitdagingen waar we voor staan? Ik zal dit toelichten aan de hand van de actuele informatie.”

Goos Bies (52) is dagbladjournalist. Sinds 2,5 jaar werkt hij voor de Leeuwarder Courant, met gezondheid in portefeuille. “Tijdens het wetenschapscafé  zal ik vertellen over hoe wij omgaan met de nieuwsvoorziening rondom de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Wat onze rol als nieuwsmedium is, wat onze bronnen zijn, hoe we zin van onzin scheiden, de nieuwswaarde duiden en relevantie beoordelen. Ik zal daarbij anekdotes en praktijkvoorbeelden opvoeren.

Details

  • Datum: dinsdag 7 april
  • Tijd: 19.30 uur inloop, start 20.00 uur
  • Locatie: Oranje Bierhuis, Auckamastraatje 2, 8911HK Leeuwarden
  • Taal: Nederlands
  • Muziek: Eelke - singersongwriter