Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf betrokkenAlumnus schrijft verhaal

Zomer in Stad of Auto onderlinge / Maria Mencke

Natuurlijk had ik liever een spetterend verhaal gemaild, in de sfeer van Summer in the City (at night it's a different town). De zomer die zich echter bij mij opdringt, was in de eerste helft van de jaren '70. En ik kan me niet eens herinneren of het warm was, laat staan hot, want ik ging vier weken werken.

Via het uitzendbureau aan de Grote Markt hadden mijn zus en ik werk gevonden bij een verzekeringskantoor aan één van de deftige singels, richting station. Mijn zus ging voor een geluidsinstallatie en ik voor felbegeerde contactlenzen. Ook had ik nog een studiegenoot gecharterd voor de gezelligheid. Welk doel hij beoogde, is me ontschoten.

Het werk was geestdodend. De uitzendkrachten moesten in het archief op zoek naar dossiers die op dat moment in behandeling waren. De enige wijsheid die ik hier opdeed, was dat je zonder ingevuld schadeformulier totaal geen rechten kon doen gelden (!). Als we om vijf uur onze fiets weer opzochten, voelden we de betekenis van de term 'kantoorvee' en hadden we medelijden met de meute die huiswaarts keerde. Voor ons gevoel leverden we niet alleen onze tijd maar ook onszelf in. 's Avonds had je dan geen puf meer.

Ook miste ik door dit 9 tot 5-ritme mijn nachtelijke uitjes naar De Kar en De Leeuw. Op een woensdagavond besloot ik om negen uur te gaan slapen zodat ik om twaalf uur kon gaan stappen. Een ieder die dit weleens heeft geprobeerd, weet hoe je dan wakker wordt... Dus niks come on, come on, let's dance all night maar wekker uit en omdraaien. De volgende dag verscheen ik zeer uitgerust op mijn post.

Toen onze dochter enkele jaren geleden vertelde dat haar leventje pas weer verder zou gaan op de dag dat haar stage afliep, kon ik haar dan ook goed begrijpen. Hoewel ze een uitstekende beoordeling kreeg van het gerenommeerde advocatenkantoor in Stad, moest ze noodgedwongen haar eigen leven, tijdelijk, in de wacht zetten...

Maria Mencke (1954) / Nederlandse taal- en letterkunde 1980

(thema: Zomer in Stad)

Laatst gewijzigd:04 augustus 2014 10:20