AlumniBlijf betrokkenAlumnus schrijft verhaal

Terug naar de stad / Stevine Groenen - Boon

De Keiweek begon, maar ik had nog geen kamer in de stad; ik logeerde bij een oude tante. In de rij voor het inschrijven sprak een meisje me aan, Bernadette. Ze kwam uit Wageningen en ging HBO-J studeren. Bernadette had een kamer bemachtigd via de SSH - een nieuw woord - in een studentenflat in Selwerd. Iedereen leek te weten dat je daar alleen ging wonen als je echt niets anders wist te vinden. ’s Nachts hockeyden de jongensstudenten daar op de lange gang die de saaie kamers met de beschimmelde keuken verbond.

Die eerste avond haalde ik mijn nieuwe vriendin op bij haar thuis. We zouden gaan eten bij Prem, onze Keileider, die in Beijum woonde. Met de stadsplattegrond in de hand fietsten we eindeloos door de weilanden, uiteindelijk wisten we zijn huis te vinden. Heel in de verte tekende zich de Martinitoren af. In een oranje jurk met kralenketting heette Prem ons hartelijk welkom in de commune waar hij deel van uitmaakte. Hij studeerde niet meer, wel maakte hij lange reizen naar India.

Er zaten nog twee jongens in de kamer: Rob en Roel, afkomstig van de Veluwe. Roel was groot en stoer en had blonde krullen. Rob ging Bedrijfskunde studeren. De andere leden van de Keigroep kwamen niet opdagen. We zetten ons aan de vegetarische curry van Prem; er waren geen stoelen, we zaten op de grond aan een lage tafel. ‘Ik heb nog nooit tofu op gehad,’ zei Bernadette, alsof het een hoedje was. Roel en Rob schudden hun hoofd, zij ook niet. Prem was vriendelijk, maar toch voelde ik me wat ongemakkelijk. Hij had net verteld dat hij een sannyasin was. Ik ging over een paar weken Nederlands studeren, maar ik had geen idee hoe je dit schrijven moest. Prem leek helemaal in de ban van zijn goeroe. Zou hij ons willen bekeren?

Opgelucht fietsten we rond middernacht met z’n vieren naar het centrum van Groningen. Prem ging niet mee, hij moest morgen vroeg op om te mediteren. De Martinitoren werd bij elke bocht gelukkig weer een beetje groter.

Stevine Groenen (1964) / Nederlands en ALS 1982-1987

(thema: de introductietijd)