Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf betrokkenAlumnus schrijft verhaal

Noedelsoep / Geeske Hogenhuis-Spreeuwers

Noedelsoep was het eerste waar ik aan dacht toen ik het woord studentenhap las en wel de instant variant. Ik herinner me nog duidelijk dat ik de instant pakjes zag liggen bij Xenos in mijn eerste week als student op kamers. Ik dacht: “Handig, alleen water bij gooien en klaar!”. Ik kocht er een mandje vol van en dat was dan ook het enige naast brood dat ik die eerste week at. De tweede week werd dit uitgebreid met macaroni gegarneerd met in kleine stukjes gesneden plakjes salami en rauwe paprika.

Voordat ik mijn eigen huishouden zou gaan beginnen had mijn moeder nog wel een dappere poging ondernomen mij wat kooktechnieken bij te brengen, zoals ‘hoe lang moet macaroni koken’ en ‘hoe schil ik een aardappel’, maar op de een of andere manier lukte het me de eerste tijd niet het geleerde in praktijk te brengen.

Na een tijdje zag ik mij toch genoodzaakt met iets voedzamers te komen, aangezien ik een aantal vriendinnen had opgeduikeld bij mijn studie die wel eens wilden komen eten. Daarop toog ik naar de supermarkt in Helpman vlakbij mijn studentenkamer en liep eerst maar eens een rondje tot mijn oog viel op een rek met maaltijdsauzen en –pakketten. Perfect voor de beginnende (non-)koker! Ik pakte het eerste de beste pastagerecht en kocht de verse ingrediënten erbij die op het pak aangegeven stonden. Mijn vriendinnen vonden de maaltijd heerlijk en vroegen me nog om het recept.

Jarenlang ben ik blijven koken met allerlei pakjes en potjes. Tot mijn zoon geboren werd en ik wat meer stil begon te staan bij wat ik in m’n mond stopte. De pakjes werden steeds meer vervangen door verse ingrediënten en de pasta door gekookte aardappels en groente. Toen ik een paar weken geleden stond te roeren in een pan zelfgemaakte noedelsoep met paksoi en verse gember, moest ik opeens denken aan die smakeloze instant variant en ik dacht: “Haute cuisine zal ik nooit maken, maar het niveau van studentenhap ben ik nu echt wel ontstegen!”.

Geeske Hogenhuis-Spreeuwers (1980) / Romaanse talen & culturen, 2004

(thema: de studentenhap)

Laatst gewijzigd:04 augustus 2014 10:20