Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf betrokkenAlumnus schrijft verhaal

Mijn studentenkamers / Elly Engelkes

Mijn eerste studentenkamer was uitgezocht door mijn ouders. Dus een keurige kamer in een nette buurt . Ik hield het daar nog geen jaar uit. Mijn hospita klaagde over het vele bezoek en het daardoor bevuilen en slijten van de traploper. Ik werd vriendelijk verzocht een andere woonruimte te zoeken.

Die vond ik in een arbeiders buurt. Een kleine kamer boven de woonkamer van het gezin. Door ervaring wijs geworden vroeg ik hoe de hospita stond tegenover bezoek – geslacht van bezoekers, aantallen, tijden. “Zo lang onze lamp niet naar beneden komt vind ik alles goed”was het antwoord. Als ik door geldgebrek de huur niet op tijd kon betalen kreeg ik een warme maaltijd, die aan het trapgat werd neergezet. Ik heb heel wat porties zuurkool met worst of aardappels met gehaktbal en spinazie op die manier toegeschoven gekregen. Ernaast woonde eengezin met twaalf kinderen. Dit was behelpen in een huis met drie slaapkamertjes en slechts één douche. Eten gebeurde er in shifts. De helft van de kinderen was altijd buiten. Als het regende speelden die kinderen in de portiek aan de overkant. De twee jongste kinderen waren van de oudste dochters – het gerucht ging dat die dezelfde vader hadden als hun moeder.

Op zeker moment vroeg een vriendin me in een studentenhuis te komen wonen. Dat leek me wel gezellig. Met een bakfiets werd mijn inboedel erheen gesleept. Alleen een bureautje ging niet meer mee in de laatste lading. “Geeft niet” zei de hospita. Toch had ze inmiddels voldoende commercieel inzicht gekregen om me, toen ik het later kwam halen, nog een maand huur te vragen.

Daarna woonde ik in het studentenhuis. Begon in een zolderkamertje van 2x3 meter en eindigde in een zaal van 3x8 meter. Medestudenten (acht, studerend aan verschillende faculteiten) ontmoette je in keuken of badkamer. Een paar keer per maand was er wel iets te vieren. Schoonmaak van gangen, badkamer en keuken was teamwerk. Daar leerde ik interdisciplinair teamwerk toen het woord nog niet eens uitgevonden was.

Kortom, door de studie leerde ik mijn vak – via mijn kamers leerde ik de maatschappij kennen.

Elly Engelkes (1942) / geneeskunde 1971

(thema: Mijn studentenkamer)

Laatst gewijzigd:04 augustus 2014 10:20