Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf betrokkenAlumnus schrijft verhaal

Mijn studentenkamer / E. Ponsioen

Het gegil kwam onder de vloer vandaan en ging gepaard met gestommel. Verkrampt lag ik in bed, durfde niet te bewegen. Mijn ogen gericht op de contouren van de spaarzame meubels in mijn kamer, beschenen door het weinige licht dat van buiten door mijn gordijnen wist heen te dringen. Traditiegetrouw had ik voor het slapen een jointje gerookt maar deze hallucinerende werking was mij volstrekt vreemd. Het geritsel van papier was de druppel. Ik sprong vanuit mijn bed in mijn broek en schoenen. Vrijwel in een handeling te doen want veel groter dan een bezemkast was mijn kamer niet,en ontvluchtte mijn kamer. Zelden heb ik zo hard door Groningen gefietst, opzoek naar een veilig onderkomen voor de nacht.

De volgende morgen terug naar mijn kamer. De angst van de nacht daarvoor kwam mij onwerkelijk voor…totdat ik achter mijn typemachine plaatsnam. Een prop papier, ooit door mij in een gat bij de vloer gestopt, kwam naar het scheen spontaan in beweging. Alsof het een foxtrot danste op mijn getik. Mij veiliger wanend in het daglicht, besloot ik dit fenomeen aan een nader onderzoek te onderwerpen. De prop verdween om plaats te maken voor de spitse toet van een rat. Nu hadden wij vroeger muizen thuis, dus ik kon wel wat aan maar deze staartachtige als kamergenoot was mij te fors. In paniek zocht ik in de Gezinsbode het nummer van de gemeente en zo kwam ik terecht bij de reinigingsdienst: ‘ Student hè? Ik ben in huizen geweest daar stond afwas van drie maanden, de ratten dansten op het aanrecht, viespeuken zijn het, allemaal’.

De volgende dag kwam het mannetje van dienst langs. Hij constateerde dat ratten een ‘speelhol’ onder mijn kamer hadden gemaakt, dat verklaarde het geren en gegil. De enige remedie was beton storten. Onnodig te zeggen dat mijn huisbaas hier niks voor voelde. En zo werd ik door ratten verdreven uit mijn studentenkamer en kwam ik van een bezemkast in een pijpenla.

E. Ponsioen (1959) / Andragogiek 1988

(thema: Mijn studentenkamer)

Laatst gewijzigd:20 maart 2017 10:26