Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf betrokkenAlumnus schrijft verhaal

In de mist / Tonko Ufkes

Veel later dan afgesproken kwam onze oudste dochter op nieuwjaarsdag aanwaaien. Als excuus voerde ze aan, dat ze die middag de wekker niet gehoord had, zo moe en beroerd voelde ze zich. Inderdaad, ze zag erg bleek en met een hese stem vertelde ze over het oudejaarsfeest met haar huisgenootjes, met mixdrankjes en met een waterpijp. Eigenlijk had ik vaderlijk tegen haar uit moeten varen; dat zoiets niet past bij een jonge vrouw en dat ze er hopelijk van geleerd had, maar ik zweeg. Niet omdat een vaderlijke preek tegen een tweedejaars studente amper nut heeft, maar meer vanwege het woord ‘waterpijp’. Eigenlijk wist ik nauwelijks meer dat zoiets nog bestond, en tegelijk kwam ineens een wazig beeld naar boven. Oud en verdrongen.

Op een oudejaarsavond – die van 1980 naar 1981 om precies te zien – rookte ik met een aantal studiegenoten een waterpijp, in combinatie met Berenburg. Het drinken van Berenburg was in die jaren gewoon, maar de combinatie met een waterpijp was voor mij, als niet-roker, volledig nieuw.

Op het kamertje van een studievriend aan de Korreweg rookten en dronken we op die bewuste oudejaarsavond in een straf tempo. Sneller dan verwacht kwam de bodem van de Berenburgfles in zicht en aan mij werd gevraagd om even een tweede fles uit de kelder te halen. De twee trappen naar beneden lukte me nog net, ook de kelderdeur kreeg ik open, maar het steile keldertrapje was teveel; dat gleed ik naar beneden. Maar waarschijnlijk heb ik wildgraaiend toch nog de deurkruk te pakken gekregen want de deur klapte achter me dicht en met de deurkruk in mijn hand sliep ik tot nieuwjaarsmiddag in de kelder.

Aan onze oudste dochter heb ik uiteindelijk naar waarheid verteld dat wij vroeger geen mixdrankjes kenden en daarom de sterke drank puur dronken. En ook dat ik ooit, op een oudejaarsavond, voor het eerst en voor het laatst een waterpijp rookte. Maar vooral, dat vroeger toch niet alles beter was.

Tonko Ufkes (1958) / geschiedenis 1984

(thema: oudejaarsavond)

Laatst gewijzigd:04 augustus 2014 10:20