Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf betrokkenAlumnus schrijft verhaal

De syllabuswinkel / Arjen Krom

Het is vrijdagochtend, zo rond elf uur. Ik wrijf de slaap nog eens goed uit mijn ogen. Nog geen zeven uur geleden at ik een pizza in de Peperstraat. Na een verkwikkende douche en eenvoudig ontbijt stap ik op mijn fiets. Ik rij langs het Reitdiep en Jaagpad, via de ACLO, richting Zernikecomplex.

Ik parkeer mijn fiets bij het rekencentrum. Lange gangen: blauw tapijt, bruin tapijt, grijze tegels en lichtroze linoleum. Ik pak de lift richting vijfde etage van het WSN-gebouw. Behalve faculteitsfinanciën worden hier clandestien tennisrackets bespannen. Ik haal hier de sleutels en kluis op. Ik neem de lift naar beneden en loop richting syllabuswinkel.

Ik start de computer op en open de kluis. Een wit stencil geeft het aantal briefjes en muntstukken aan. Voor enige tijd rijksdaalders, guldens, kwartjes, dubbeltjes en stuivers. Vanaf 2002 euro’s.

Altijd eerst natellen.

Ik ben al ingelogd op msn om de vorige nacht te bespreken. Mijn vrienden slapen nog. Wanneer de kassa gevuld is, zie ik de laatste minuten verstrijken op de computerklok. Klokslag twaalf uur open ik het rolluik. De ontmoetingsruimte is nog leeg. Een verdwaalde internationale student leest een boek.

‘Heeft u ook de readers actuariële rekenkunde 1 en 2?’, klinkt het na twintig minuten. Ik kijk verschrikt op en staar een jongen met bleke huid en vierkante bril aan. ‘Nee, pas vanaf het volgende trimester.’

Om kwart voor een pas een volgende student. ‘Heeft u ook de syllabi’s voor bedrijfskunde?’ ‘Overduidelijk een eerstejaars,’ denk ik, ‘ten eerste is het syllabi en ten tweede zijn alle readers voor het eerste jaar bedrijfskunde uitverkocht.’ Ik blijf vriendelijk: ‘Ik zou het volgende week weer proberen, ze worden momenteel bijgedrukt.’

Om klokslag twee uur sluit ik het rolluik. Vandaag verkocht ik een syllabus ITP en een syllabus operational research. Omzet €7,50 en nog mooier: geen kassaverschil. Ik werk het witte stencil bij en vul de kluis. Ik sluit af en breng sleutels en kluis naar de vijfde verdieping.

Ik pak mijn fiets. Als ik snel ben kan ik de trein van zeventien over drie nog halen.

Arjen Krom (1982) / bedrijfskunde 2006

(thema: de bijbaan)

Laatst gewijzigd:04 augustus 2014 10:20