Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf betrokkenAlumnus schrijft verhaal

Avondcollege / Arjen Krom

We zijn op tijd vertrokken, maar dat het zo lang fietsen is met die wind heeft niemand van ons gedacht. Helemaal vanaf Lewenborg via Kardinge, Korreweg en Selwerdflats naar Zernike. De helft van onze groep zonder, de andere met fietsverlichting. We parkeren de fietsen in de donkere stalling naast de collegehal.

Het is druk binnen.

De grote hal met klinkers en stoeptegels is gevuld met studenten. Voordat de show begint, koopt men hier nog snel een kopje thee of koffie uit de automaat. Vijftien cent. Het gedempte licht in de hal stemt somber. Zwarte jassen, grijze tassen. Het is begin november en al donker als het avondcollege begint.

De conciërge draait de radio zachter achter het glas in zijn loge en loopt naar buiten met zijn enorme sleutelbos. Hij opent de witte klapdeuren aan de rechterkant van de zaal en de twee bovenaan de trap.

Massaal baant men zich een weg naar binnen. Bovenin is populair. Je kunt dan zeggen dat je op college bent geweest en toch rustig de rest van de avond voorbereiden. Voorin is minder heldhaftig, maar aan te bevelen als je actief mee wilt doen, vragen aan de docent hebt of laat binnenkomt.

Ik vis een kladblok en pen uit mijn lichtblauwe Eastpak en draai mij eens om. Terwijl ik de zaal afspeur naar bekenden vallen spinnenwebben in spotjes van het grijze systeemplafond op. De twintig rijen verdeeld in drie vakken vullen zich met vage silhouetten. Het is niet voor niets dat ik vooraan zit.

Volgens mij heb ik een bril nodig.

Een jongen en meisje staan netjes gekleed naast de overheadprojector. Jasje-dasje, rokje-hakje, maar vooral zenuwachtig. De docent schraapt zijn keel en vraagt de ongeveer honderd aanwezigen om aandacht.

In de ijzige stilte legt de jongen een sheet op de projector om deze vervolgens weer om te draaien. Het meisje schuift aarzelend naar voren in het licht van de tl-balken. Ze hakkelt wat over een borrel. Van de faculteitsvereniging. Volgende week in de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Zelfde tijdstip als de aanvang van dit college.

Ik ben benieuwd waar het drukker zal zijn.

Arjen Krom (1982) / bedrijfskunde, 2006

(Thema: Die collegezaal)

Laatst gewijzigd:08 oktober 2014 16:55