Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf betrokkenAlumnus schrijft verhaal

“Na die groet van Renze de Vries had mijn carrière kunnen stoppen.”

Groningen. Universiteit. Maar ook talloze straten, huizen, bruggen, pleinen waar herinneringen liggen. Bekende oud-RUG- studenten vertellen over hun speciale plek.

Siemon Reker (66), bijzonder hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de RUG (2011-2016) en streektaalfunctionaris (1983 -?); begon met theologie, maar schakelde in 1977 over naar Nederlandse taal- en letterkunde; studeerde af in 1983 en promoveerde in 1989; speciale plek: Zaagmuldersweg waar het voormalige stadion Oosterpark van FC Groningen lag.

‘Tegen het eind van de studie Nederlands konden we op voor een aantekening lesbevoegdheid op de doctoraalsbul. Daarvoor moest je onder meer een middagprogramma maken voor een groepje vwo-leerlingen uit de provincie. Al die jongens en meisjes kozen binnen dat programma de optie ‘FC Groningen’, met een bezoek aan het stadion, toen nog aan de Zaagmuldersweg. De betreffende middag stonden we met zijn allen, in het gelid, bij de ingang van het stadion te wachten, toen Renze de Vries het terrein op reed. Renze de Vries, de legendarische voorzitter! Die had daar natuurlijk wel eens wat te zoeken. Opeens stapte Renze uit de auto, liep op mij af en zei mijn naam! Die vwo-ers kéken mij aan... Ik geloof dat ik nooit in mijn leven, ook later niet, iemand zoveel respect in mijn richting heb zien uitstralen.

Ik heb tijdens de studie altijd geprobeerd in mijn eigen onderhoud te voorzien, met klussen voor het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden en Radio Noord. Hij zal mij van de radio gekend hebben, zonder dat ik ooit aan hem voorgesteld was. Maar wow… begroet worden door Renze de Vries voor het oog van zo’n groep vwo’ers…..mijn carrière had daar mogen stoppen.

Enkele jaren later stond ik op een zondagochtend op vrijwel dezelfde plek met PvdA-politicus Bert Middel. We zouden voor de radio een wandeling maken door de Oosterparkwijk waar hij was opgegroeid. Het liep tegen 9 uur en ik had m’n digitale horloge met thermometer op de grond gelegd om de temperatuur te kunnen melden aan de luisteraars. FC Groningen moest ’s middags uit tegen Utrecht, de ploeg verzamelde zich voor de busreis. Een speler van Groningen kwam, op het laatste moment, in zijn kleine zwarte auto ineens gierend de bocht om en reed met zijn smalle bandjes precies over mijn horloge heen. De luisteraars moesten het zonder temperatuurmelding doen die ochtend. Radio Noord heeft de schade gelukkig keurig vergoed.’

Laatst gewijzigd:13 april 2017 15:44