Skip to ContentSkip to Navigation
Alumni Nieuws

Nieuws alumni 2013

Alumnus Wim Pijbes Nederlander van het Jaar
Geplaatst op:11 december 2013

Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum en alumnus van de RUG, is door Elsevier uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar. Volgens de redactie van Elsevier heeft Pijbes het Rijksmuseum in Amsterdam op inspirerende wijze een weg uit de crisis gewezen.

Jaarlijkse campagne Eric Bleumink Fonds van start
Geplaatst op:10 december 2013

Op 9 december is de jaarlijkse alumnicampagne voor het Eric Bleumink Fonds van start gegaan. Het EBF verstrekt beurzen aan talentvolle studenten uit ontwikkelingslanden. Twee weken lang bellen studenten met oud-donateurs van het EBF met het verzoek of zij opnieuw donateur willen worden.  Daarnaast wordt bij ongeveer 68.000 alumni een brief met acceptgiro bijgevoegd bij de Broerstraat 5.

Jaarlijkse EBF-campagne van start
Geplaatst op:10 december 2013

Op 9 december 2013 is de jaarlijkse alumnicampagne voor het Eric Bleumink Fonds, dat beurzen verstrekt aan talentvolle studenten uit ontwikkelingslanden, van start gegaan met een phonaton.

Bijzondere leerstoel voor Oost Azië en hedendaags Mongolië
Geplaatst op:10 december 2013

Het Ubbo Emmius Fonds heeft jurist en antropoloog dr. mr. Tjalling Halbertsma benoemd tot bijzonder hoogleraar op de "Chair for East Asian Studies, with a focus on modern day Mongolia" aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het is voor het eerst dat in Nederland een leerstoel op Mongolië wordt ingesteld. De nieuwe leerstoel, die onderdeel uitmaakt van een nieuw Oost Azië-programma aan de Rijksuniversiteit Groningen, zal de economische en politieke kansen en uitdagingen van dit sterk opkomende land binnen de regio volgen, analyseren en duiden.

Eerste vrouwelijke Commissaris van de Koningin, Tineke Schilthuis, overleden
Geplaatst op:29 november 2013

In haar woonplaats Zeist is dinsdag 26 november Tineke Schilthuis overleden. De oud-politica was onder meer jarenlang lid van de Raad van State en Commissaris van de Koningin in Drenthe (de eerste vrouw in zo'n functie in Nederland).

RUG alumni wereldwijd gewild
Geplaatst op:06 november 2013

Een diploma van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat goed op je CV. Dat blijkt uit de Global Employability Survey die vorige week werd gepubliceerd in de New York Times. Enkele duizenden personeelsfunctionarissen en bestuurders van bedrijven in twintig landen gaven aan waar ze op letten als ze pas afgestudeerden aannemen en welke universiteiten de ideale jonge kandidaten leveren. De 'employability' van RUG alumni blijkt wereldwijd erg goed te zijn. De RUG staat in de ranking van 2013 op plaats 83. Daarmee is ze na de Technische Universiteit Eindhoven de tweede Nederlandse universiteit in deze top-150 van universiteiten in Amerika, Azië en Europa.

Nieuwe crowdfunding ‘Versla de bacterie’
Geplaatst op:04 november 2013

De Rijksuniversiteit Groningen is een nieuwe crowdfunding actie gestart. Ditmaal voor EB, voluit Epidermolysis Bullosa, een zeldzame maar verschrikkelijke blaarziekte. Bij iemand met EB kan de kleinste aanraking van de huid al leiden tot zeer pijnlijke blaren en wonden, soms over het hele lichaam. Microbioloog Jan Maarten van Dijl van het Universitair Medisch Centrum Groningen zoekt uit hoe de bacteriën in de wonden, veroorzakers van veel pijn, verslagen kunnen worden. Hij zoekt daarvoor steun via www.rugsteunt.nl het crowdfunding platform van de Rijksuniversiteit Groningen.

Topontmoeting ‘Governance in de Zorgsector’
Geplaatst op:29 oktober 2013

Op 18 oktober vond opnieuw een Topontmoeting plaats. In de sfeervolle ambiance van de Allersmaborg te Ezinge, discussieerden zo’n 30 mensen onder leiding van prof.dr. Rien Meijerink, o.a. voorzitter Raad voor de Volksgezondheid en Zorg en drs. Heino van Essen, o.a. voorzitter RvC Menzis en voorzitter RevalidatieNL, over het thema ‘Governance in de Zorgsector’.

www.rugsteunt.nl
Geplaatst op:21 oktober 2013

Via de nieuwe crowdfunding website www.rugsteunt.nl vragen wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen bij het grote publiek steun voor hun onderzoek. Arctisch ecoloog Maarten Loonen beet dit voorjaar het spits af. Hij haalde € 24.497,- op. Onlangs zijn twee nieuwe crowdfunding projecten gestart. ‘Wie schreven de Dode Zeerollen’ en ‘Versla de bacterie’ Beide projecten zijn te steunen via www.rugsteunt.nl.

Nieuwe alumnikring San Francisco
Geplaatst op:17 oktober 2013

Nieuwe alumnikring San Francisco

Eerste Dirk Smilde Fellowship voor Steve Mason
Geplaatst op:23 september 2013

Op 20 september 2013 ontving Steve Mason de eerste Dirk Smilde Fellowship. Hij zal van januari tot en met mei 2014 aan het Qumran Instituut van de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap verblijven. Steve Mason is een van de meest vooraanstaande geleerden op het gebied van de Joodse historicus Flavius Josephus en het Jodendom in de vroeg-Romeinse periode. De Dirk Smilde Fellowship stelt toponderzoekers in staat om voor een bepaalde periode aan het Qumran Instituut te werken, variërend van drie tot zes maanden. Om de twee jaar zal een nieuwe fellow worden benoemd.

Inlogproblemen alumnimail
Geplaatst op:02 september 2013

Door een storing is het mogelijk dat u als alumnus niet kunt inloggen.
Indien de foutmelding 'Login failed, please try again' verschijnt, stuur dan een e-mail met:

  • een kopie van een geldig legitimatiebewijs
  • uw a- of s- nummer  
  • en een telefoonnummer waarop u bereikbaar bent
naar CITservicedesk@rug.nl.
U wordt daarna zo spoedig door een van de Servicedeskmedewerkers gebeld en van een nieuw wachtwoord voorzien, waarmee inloggen weer mogelijk wordt.
Publiek kiest onderzoek voor jarige RUG
Geplaatst op:30 augustus 2013

In 2014 viert de Rijksuniversiteit Groningen haar 400-jarig bestaan, met als thema For Infinity. Dat gaat gepaard met een groot wetenschappelijk onderzoek, dat door het publiek wordt gekozen: een cadeau voor de toekomst – een Gift for Infinity. Op maandag 2 september 2013 opent Rector Magnificus Elmer Sterken het Academisch Jaar. Hij presenteert dan drie onderzoeksvoorstellen die in aanmerking komen. Vervolgens kan iedereen stemmen via het internet om te bepalen welk voorstel uiteindelijk wordt gekozen: van 2 tot 30 september, op www.rug400.nl.

Fonds Slachtofferhulp steunt onderzoek
Geplaatst op:25 augustus 2013

Het Fonds Slachtofferhulp heeft € 117.500 toegekend aan het onderzoeksproject van Hans Grietens naar seksueel misbruikte kinderen in de pleegzorg. Het onderzoek wil antwoorden vinden op vragen zoals ‘Hoe geef je deze kinderen op een “juiste” manier de affectie die ze zo hard nodig hebben?’ en ‘Hoe bied je hen een zo normaal mogelijk leven?’ Het uiteindelijke doel is een ‘e-toolkit’ te ontwikkelen om pleeggezinnen en belangrijke figuren uit hun directe omgeving te ondersteunen bij de zorg voor pleegkinderen met een voorgeschiedenis van seksueel misbruik.

Wim Pijbes Alumnus van het Jaar 2013
Geplaatst op:26 juni 2013

Wim Pijbes wordt de vijfde Alumnus van het Jaar van de Rijksuniversiteit Groningen. De hoofddirecteur van het Rijksmuseum krijgt de prijs voor de manier waarop hij het Nederlandse culturele erfgoed nationaal en internationaal bij een breed publiek onder de aandacht heeft weten te brengen. Vooral zijn innoverende aanpak, zijn streven naar hoge kwaliteit en zijn eigenzinnigheid worden gewaardeerd door zijn voormalige universiteit. Pijbes krijgt de prijs uitgereikt op 1 juli 2013 tijdens een bijeenkomst van de Alumnikring Amsterdamse Groningers.

Belcampagne JSM/MPDI 2013 van start
Geplaatst op:21 mei 2013

Van 21 mei tot en met 13 juni 2013 bellen studenten van de Alumnidesk opnieuw oud-studenten voor de Junior Scientific Masterclass (JSM) en de Topmaster Medical and Pharmaceutical Drug Innovation (MPDI).

Gronings onderonsje bij kroning?
Geplaatst op:08 mei 2013

Er waren heel wat oud-Groningers direct of indirect betrokken bij het afgelopen kroningsfeest

Fotohistoricus Frido Troost overleden
Geplaatst op:25 april 2013

Maandag 22 april 2013 is Frido Troost (kunstgeschiedenis, 1988) overleden. Troost was een markante figuur in de Nederlandse fotografie. Hij was oprichter van de Haarlemse vintage photo gallery ICM (Intstitute for Concrete Matter), een archief annex fotohandel met meer dan 60.000 foto's, grotendeels uit de periode 1850-1960 en varierend van amateur snapshot tot hoogwaardig professioneel materiaal. Verder was hij freelance curator en docent aan de Gerrit Rietveld Academie. Frido Troost werd 52 jaar.

Rijksuniversiteit Groningen start crowdfunding voor onderzoek naar Noordse stern
Geplaatst op:03 april 2013

De Noordse stern is een sensationele vogel. Ieder jaar vliegt hij 70.000 km, van de Noordpool naar de Zuidpool en weer terug. Als geen andere vogel komt de Noordse stern in aanraking met de wereldwijde klimaatveranderingen. Maarten Loonen, wetenschapper aan het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen, wil de vliegroutes in kaart brengen en zet daarvoor, samen met het Ubbo Emmius Fonds van de Rijksuniversiteit Groningen, een nieuw middel in: crowdfunding. Hij heeft 40.000 euro nodig om de vogels met geolocators uit te rusten en te volgen.

Marjan Oudeman benoemd tot voorzitter College van Bestuur Universiteit Utrecht
Geplaatst op:20 februari 2013

Marjan Oudeman (rechten, 1985) treedt per 1 juli 2013 aan als voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht.

Alumni steunen Qumran Instituut
Geplaatst op:20 januari 2013

Het Qumran Instituut  van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen is het grootste kenniscentrum op het gebied van de Dode Zeerollen in Europa.Twee particulieren hebben besloten het instituut te steunen.

JP Naterfonds steunt onderzoek naar epidermolysis bullosa
Geplaatst op:04 januari 2013

Het JP Naterfonds, opgericht ter nagedachtenis van hoogleraar Dermatologie Johan Nater, heeft onlangs Gostynski een bedrag van € 5.500 toegezegd voor zijn onderzoek naar de (verdere) ontwikkeling van een methode om revertante cellen te selecteren, te testen en te transplanteren.