Over onsOnze positieFeiten en cijfersPrijzen en toekenningenNWO-Spinozapremie

Spinozawinnaars 1996-2015

De Spinozapremie is ingesteld in 1995 en werd in de afgelopen twee decennia - dus tot de ronde van 2016 - aan in totaal 77 onderzoekers uitgereikt.

Vijf van deze Laureaten waren verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen:

Prof. Cisca Wijmenga
Foto: NWO/Ivar Pel

2015: Prof. dr. Cisca Wijmenga

Cisca Wijmenga (1964) is sinds 2007 hoogleraar Humane Genetica aan het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen. Eerder was zij hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Wijmenga studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 1993 cum laude aan de Universiteit Leiden. Tijdens de eerste jaren van haar carrière ontwikkelde zij een fascinatie voor de grote hoeveelheid informatie die in het DNA ligt opgeslagen. Zij werkte onder meer als post doc in het laboratorium van de Amerikaanse geneticus Francis Collins, die op dat moment leiding gaf aan hetHuman Genome Project, het consortium dat het eerste menselijk genoom heeft afgelezen.

Als hoofd van de afdeling Genetica geeft zij leiding aan ongeveer 250 medewerkers, zowel in de kliniek als in het onderzoek. Zij is (co)auteur van meer dan 400 wetenschappelijke publicaties, die meer dan 27.000 keer zijn geciteerd. In 2012 werd zij verkozen tot lid van de KNAW.

Persbericht toekenning Spinozapremie

Prof. dr. T. Piersma
Foto: NWO/ Ivar Pel

2014: Prof. dr. T. Piersma

Theunis Piersma (1958) is hoogleraar bij het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences (GELIFES) van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde biologie aan de RUG, waar hij als student al in 1980 zijn eerste onderzoeksexpeditie, naar Mauretanië, leidde. In 1994 promoveerde hij aan de RUG. Sindsdien werkt hij als onderzoeker zowel aan de RUG als bij het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. In 2003 werd hij in Groningen benoemd tot hoogleraar Dierecologie. Deze leerstoel verruilde hij in 2012 voor de nieuwe leerstoel Trekvogelecologie, ingesteld door een samenwerkingsverband tussen de RUG, het Wereld Natuur Fonds en de Vogelbescherming. In 2009 werd Piersma lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Prof. dr. B.L. Feringa

2004: Prof. dr. B.L. Feringa

Ben Feringa (Barger-Compascuum, 1951) studeerde scheikunde aan de RUG en promoveerde in 1978 bij organisch-chemicus Hans Wijnberg. Daarna werkte hij zes jaar in het research-lab van Shell, om in 1984 terug te keren naar de RUG. In 1988 werd hij hoogleraar.

Prof. dr. D.S. Postma

2000: Prof. dr. D.S. Postma

Prof.dr. Postma (Nij Beets, 1951) behoort tot de wereldtop van onderzoekers op het gebied van astma en COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, waaronder chronische bronchitis en emfyseem vallen). Ze geniet groot internationaal aanzien en ontving voor haar wetenschappelijk werk erkenning in de vorm van prijzen, adviseursfuncties en uitnodigingen als spreker op congressen. In 2000 ontving ze de prestigieuze Spinozapremie van NWO.

Prof. dr. George Sawatzky

1996: Prof. dr. G.A. Sawatzky

Prof Sawatzky (Winkler, Canada 1942) heeft een groot aantal belangrijke bijdragen geleverd aan de natuurwetenschap ten aanzien van het begrijpen van overgangsmetaaloxiden, algemeen gecorreleerde elektronen systemen en de ontwikkeling van spectroscopische technieken. Als een van 's werelds meest toonaangevende natuurkundigen heeft hij diverse prijzen in ontvangst mogen nemen, waaronder de prestigieuze Spinozapremie in 1996. Prof Sawatzky verhuisde naar zijn geboorteland Canada en is sinds 2001 weer verbonden aan de Universiteit van British Columbia, na 32 jaar top onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Een van zijn voormalig Phd studenten prof. dr. Jan Zaanen, die zijn promotieonderzoek in Groningen deed, is ook een Spinoza laureaat (2006).

Laatst gewijzigd:09 augustus 2018 16:04
printView this page in: English