Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

09-Paardrijden is gevaarlijker dan je denkt

Aflevering nr 9

Uitgezonden: 1 en 2 maart 2003


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Een unieke band tussen mens en dier. Een passie, een levensstijl. Maar ook sporten met een 500 kg zware kolos die intuïtief wegrent als hij schrikt, die een eigen wil heeft en daarbij keiharde hoeven. Nederland kent zo’n 820.000 fervente beoefenaars van de paardensport. Hun paard is hun vriend, hun vrijetijdsbesteding, kortom hun leven. Maar hoe ongevaarlijk is paardrijden eigenlijk? Adams Appel sprak met een revalidatiearts en bezocht een manege in Vries.

Verdraaide duimen, gebroken ledematen, maar ook een gescheurde milt of ander ernstig inwendig letsel, een schedelbasisfractuur of een dwarslaesie. Drs. Rienk Dekker, revalidatiearts in het AZG, is het allemaal tegengekomen bij het onderzoek dat hij deed naar de gevolgen van sportletsel. Opvallend is dat de verwondingen als gevolg van het paardrijden ernstiger zijn dan van sporten als voetballen en badminton. Eén op de vijf gewonde paardrijders wordt opgenomen het ziekenhuis. Bij andere sporten is dat opnamepercentage nog geen 8 procent. Ook de nasleep van een paardrij-ongeluk is ingrijpender dan bij andere sportletsels. Van de patiënten die bij Dekker in het ziekenhuis zijn opgenomen had 30 tot 40 procent na 5 jaar nog allerlei klachten. Een kwart van hen sportte na vijf jaar niet meer en een op de tien was zelfs blijvend arbeidsongeschikt.

Jan Dolfing, springruiter in Vries en een van de 1100 Nederlandse manegehouders, prijst zich gelukkig dat hij in zijn omgeving nog nooit ernstige ongelukken heeft meegemaakt. Toch ontkent hij de gevaren van het paardrijden niet. "Ja, als je niet weet waar je mee bezig bent, is paardrijden een gevaarlijke sport". Hij benadrukt dat de match tussen paard en berijder belangrijk is. Oftewel de juiste rijder op het juiste paard. Daarbij zet hij erg in op veiligheid. Instructeurs krijgen een uitgebreide training, rijders op zijn manege dragen verplicht een cap. Communicatie is voor Dolfing het centrale woord: "Je werkt met een dier dat tien keer sterker is dan jij."

Programmamaker Koen de Koning en Wilma Fritsma
Columnist Stefan Nieuwenhuis
Redactie Andries Bierling en Koen de Koning
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten drs. Rienk Dekker, revalidatiearts AZG en de heer Jan Dolfing, springruiter en manegehouder te Vries
Informatie Fenneke Colstee
Links op dit gebied:
Elke link opent een nieuw venster

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06