Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Piersma, prof.dr. Theunis

Theunis Piersma
Theunis Piersma

Expertise

Trekvogels, grutto’s, dierecologie

Curriculum vitae

Theunis Piersma is hoogleraar Trekvogelecologie. Met een internationaal onderzoeksteam onderzoekt hij de manier waarop verspreiding en aantallen wad- en weidevogels samenhangen met klimaat, voedsel, roofvijanden, ziektekiemen en hun historisch-genetische achtergrond. Het onderzoek vindt niet alleen plaats in Nederland, maar ook in Afrika, Australië, Noord- en Zuid-Amerika en Azië.  

Piersma is tevens als waddenbioloog verbonden aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel. Hij is een van de grootste voorvechters van behoud van de Waddenzee. ‘Geen land gaat zo slecht om met z'n natuurgebieden als Nederland’, zegt Piersma. ‘Het ecologisch systeem van onze laatste wildernis wordt de laatste twintig jaar gestaag afgebroken.’ De laatste jaren houdt hij zich onder meer bezig met populatiestudies bij de grutto. Zo is hij betrokken bij een onderzoek waarbij grutto’s met een zender in de buikholte gevolgd worden in hun broedgebied in Friesland en gedurende hun trektochten naar en van Zuid-Europa en Afrika. Daarnaast leidt Piersma een onderzoek naar de invloed van natuurherstelplannen op trekvogels.

In 2004 ontving Piersma de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Natuurbehoud en in 2009 is hij benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. In 2011 ontving hij een TOP-subsidie van NWO voor zijn vogelonderzoek met zendersystemen. In 2012 opende Piersma het jubileumcongres van het Wereld Natuur Fonds met de voorstelling ‘Music of Migration’ (samen met multi-instrumentalist Sytze Pruiksma); een verhaal over de grutto, in woord beeld en muziek. In 2014 ontving Piersma de prestigieuze Spinozapremie, ook wel de 'Nederlandse Nobelprijs' genoemd. In 2017 ontving hij een Britse ornithologieprijs voor zijn onderzoek.

Crowdfunding

Video

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie

Laatst gewijzigd:09 januari 2019 15:53
printView this page in: English