Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Kalverboer, prof.dr.mr. Margrite

Margrite Kalverboer

Expertise

Jeugdzorg, jeugdasiel, kinderrechten

Curriculum vitae

Margrite Kalverboer is bijzonder hoogleraar Kind, (Ortho)pedagogiek en Vreemdelingenrecht. Ze studeerde rechten en orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1996 promoveerde ze op een onderzoek naar de wijze van rapporteren over opvoedings- en verzorgingsproblematiek bij de Raad voor de Kinderbescherming Directie Noord. Vervolgens was ze van 1996 tot en met 2002 als gedragswetenschapper en hoofd Zorg werkzaam in de justitiële jeugdinrichting Het Poortje te Groningen. Daarna was Kalverboer als universitair hoofddocent verbonden aan de afdeling Jeugdzorg van de vakgroep Orthopedagogiek van de RUG.

Als jurist én orthopedagoog probeert Kalverboer het begrip tussen de juridische en orthopedagogische wereld te vergroten. In haar onderzoek richt ze zich onder meer op de uitleg en toepassing van de bepalingen uit het Kinderrechtenverdrag vanuit pedagogisch perspectief, ten behoeve van de juridische procedures waarmee kinderen in Nederland en het buitenland te maken kunnen krijgen. Ze is onder meer projectleider van het onderzoek ‘Belang van het kind in het Vreemdelingenrecht en –beleid’. Volgens Kalverboer is er in de geruchtmakende zaak van de jeugdige asielzoeker Mauro te weinig gekeken naar de rechten van het kind. Kalverboer onderschrijft de mening van kinderombudsman Dullaert die waarschuwt voor de verslechterende situatie van asielkinderen in Nederland. 'Asielzoekerskinderen die lang in onzekerheid verkeren ontwikkelen extra problemen,’ aldus Kalverboer.

In april 2016 is Kalverboer benoemd als nieuwe Kinderombudsman.

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie