Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Broersma, prof.dr. Marcel

Marcel Broersma
Marcel Broersma

Expertise

Journalistiek, journalistieke vormen en stijlen, relatie pers en politiek

Curriculum vitae

Marcel Broersma (1973) is hoogleraar Journalistieke Cultuur en Media. Hij studeerde geschiedenis en journalistiek in Groningen en werkte daarna als freelance journalist en redacteur van de Leeuwarder Courant. Sinds 1997 is hij verbonden aan de opleiding Journalistiek van de RUG. Hij promoveerde in 2002 cum laude op een geschiedschrijving van de Leeuwarder Courant. Verder publiceerde hij onder meer boeken over regionale journalistiek, de ontwikkeling van journalistieke vormen en stijlen in Europa en de beeldhouwer Pier Pander. Broersma’s onderzoek richt zich op vormen en stijlen van verslaggeving, de relatie tussen pers en politiek, en op regionale journalistiek. Momenteel leidt hij het onderzoeksproject ‘Reporting at the Boundaries of the Public Sphere. Form, Style and Strategy of European Journalism, 1880-2005’, waarvoor hij van NWO een VIDI-subsidie ontving. Onderzocht wordt hoe vorm- en stijlveranderingen bijdroegen aan de groei van journalistiek naar een autonome professie en welke gevolgen dit had voor de publieke sfeer. Broersma is tevens lid van de Raad voor de Journalistiek, redacteur van het Tijdschrift voor Mediageschiedenis en recensent voor de Leeuwarder Courant.

In 2013 ontvingen het Centre for Media and Journalism Studies van de RUG (en de afdeling Journalistiek van de VU) circa 800.000 euro voor onderzoek naar het aanbieden van nieuwe vormen van journalistiek. Wetenschappers, waaronder Broersma, en redacties gaan samen de betekenis van digitalisering voor veranderend nieuws- en informatiegebruik onderzoeken.

Broersma is een van de voortrekkers van de nieuwe bacheloropleiding Media Studies aan de RUG, die in september 2015 is begonnen.

Video

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie

Zie de medewerkerspagina

Laatst gewijzigd:15 januari 2018 09:36
printOok beschikbaar in het: English